Revista presei: Basescu trece Oceanul la Marele Licurici, Obama nu e acasa

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 08:00
3539 citiri
Revista presei: Basescu trece Oceanul la Marele Licurici, Obama nu e acasa
Foto: Arhiva

Vizita presedintelui Traian Basescu la Washington si speculatiile privind agenda acestuia tin prima pagina a cotidienelor centrale de marti.

Majoritatea indiciilor vehiculate in presa duceau spre o intalnire a presedintelui cu omologul sau american, Barack Obama, cel mai probabil pentru semnarea acordului privind amplasarea scutului antiracheta, parafat la 7 iunie.

Cu toate acestea, agenda Casei Albe din aceasta saptamana arata ca seful statului roman va fi primit de vicepresedintele american, Joe Biden.

"Basescu se intalneste cu Obama la Washington", titreaza Adevarul in editia de marti. Subiectul este dezbatut pe larg si de Jurnalul Nantional, care puncteaza ca "Oficial, nu se stie exact ce va face seful statului acolo".

Evenimentul Zilei scrie ca, dincolo de agenda intrevederilor, "Scutul devine oficial". In cele din urma, Romania Libera prezinta agenda oficiala a Casei Albe, care arata ca "Traian Basescu se intalneste in SUA cu vicepresedintele Biden".

Adevarul: Basescu se intalneste cu Obama la Washington

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se afla la Washington in data de 13 septembrie, intr-o vizita de lucru, pentru "finalizarea unor acorduri bilaterale intre Romania si Statele Unite ale Americii".

Din delegatie fac parte Iulian Fota, consilierul prezidential pentru Aparare, Gabriel Oprea, ministrul Apararii, Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE, ambasadorul Mike Gitenstein.si ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Cutuma relatiilor internationale cere ca atunci cand un sef de stat viziteaza un alt stat, sa aiba macar o scurta intrevedere cu omologul sau din tara respectiva, scrie Adevarul.

Jurnalul National: Oficial, nu se stie exact ce va face seful statului acolo

Totusi, agenda oficiala a vizitei presedintelui in SUA nu este cunoscuta pana la aceasta ora.

"Este greu de crezut ca o vizita atat de asteptata sa nu aiba o asemenea finalizare. In cutuma diplomatica anunturile se fac coordonat. Este de anticipat un anunt coordonat cu Casa Alba, amanuntit in privinta continutul vizitei si nivelurilor de intalnire", au declarat surse citate de Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Scutul devine oficial

Vizita presedintelui Romaniei in SUA este importanta in sine, dincolo de agenda intrevederilor.

Analistul de politica externa, Dan Dungaciu, considera ca vizita lui Traian Basescu la Washington este importanta in sine, dincolo de agenda intalnirilor pe care seful statului roman le are in SUA. "Aceasta vizita este importanta pentru ca in primul rand se petrece", a declarat Dan Dungaciu pentru Evenimentul Zilei.

Pe langa scutul antiracheta, unul dintre obiectivele diplomatiei romanesti este includerea Romaniei in programul Visa Waiver, ce priveste eliminarea vizelor pentru cetatenii romani. Desi Romania si SUA au colaborat extrem de strans in ultimii ani in chestiuni militare, pozitiile lor sunt insa diametral diferite in ceea ce priveste statutul provinciei Kosovo.

SUA au fost printre primele state care au recunoscut independenta provinciei, in timp ce Romania refuza recunoasterea independentei provinciei.

Romania Libera: Traian Basescu se intalneste in SUA cu vicepresedintele Biden

In ciuda speculatiilor legate de programul presedintelui roman, agenda Casei Albe din aceasta saptamana arata ca Traian Basescu se va intalni cu vicepresedintele american, Joe Biden.

In agenda nu este mentionata o intalnire intre seful statului roman si cel al SUA. De asemenea, tot potrivit agendei citate de Romania Libera, marti, pe data de 13 septembrie, presedintele Barack Obama se va afla in Columbus, Ohio.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#basescu Washington obama, #basescu vizita sua biden , #presedinte