Revolutia impotriva dictaturii lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 12 Februarie 2011, ora 23:59
10719 citiri
Revolutia impotriva dictaturii lui Basescu (Opinii)
Foto: Gandul

Ceea ce s-a intamplat in Egipt ar trebui sa fie o lectie pentru toate taberele politice si sociale nascute in ultimii ani in Romania. Pentru toti in aceeasi masura.

Revoltele egiptenilor, care s-au transformat in final intr-o revolutie, ar trebui sa dea de gandit mai cu seama celor care striga ca nu mai pot trai sub dictatura regimului Traian Basescu.

Da, este adevarat, o dictatura se naste treptat, iar Opozitia trebuie sa vegheze permanent la respectarea principiilor si formalitatilor democratiei, sa sanctioneze derapajele si atraga atentia publicului asupra lor. De aici insa pana la isteriile tot mai irationale ale unor lideri ai partidelor de opozitie se naste o prapastie mai adanca.

Traian Basescu a fost mult timp simpatic. Glumele si rasul sau inconfundabil au tinut mult timp locul unor proiecte si viziuni politice pe termen lung, fragila prosperitate din perioada 2005 - 2008 i-a facut pe romani sa nu dea atentie substantei si continutului presedintelui, insa prabusirea care a urmat i-a derutat pe toti.

Fortat sa minta, cel putin prin omisiune, pentru a castiga cel de-al doilea mandat la Cotroceni, Traian Basescu s-a trezit in 2010 cu toate visurile implinite - guvern PDL, majoritate parlamentara, control cvasi-total asupra celor mai importante institutii ale statului -, insa cu o foarte mare problema pe cap.

Nici el, nici oamenii sai care conduceau tara habar nu aveau ce sa faca pentru a atenua efectele crizei economice. Plus, bonus, datoriile pe care trebuia sa le plateasca pentru sponsorizarile din campania electorala.

Singurele masuri pe care au fost in stare sa le gandeasca si apoi sa le aplice, cu ceva curaj totusi, au fost taierile. Sau majorarile. Si au taiat toate veniturile si au crescut toate taxele si impozitele. Asta a enervat poporul.

Iar nervii poporului se pare ca l-au enervat si mai rau pe presedinte, care s-a rupt, s-a distantat de el, iar fata de toti reprezentantii Opozitiei s-a exprimat cum, probabil, foarte putini sefi de state din lume au facut-o vreodata. Aproape suburban.

De aici toata lumea a luat foc. Razboiul pe care presedintele a ales sa il poarte permanent cu presa, cu diferite categorii sociale, sofismele si reevaluarile permanente, minciunile si amneziile constante au putut sa dea apa la moara celor care au dorit sa il picteze pe Traian Basescu intr-un dictator in formare. Nimic mai fals. Abia Egiptul ne da dimensiunea adevarata a ceea ce inseamna revolta autentica a unui popor tinut sub opresiunile unei dictaturi, cu drepturi incalcate si in teroare.

Faptul ca in Romania oricine poate sa injure pe oricine pofteste, ca presei - atat cat mai e in urma unor masuri fiscale dubioase ale Guvernului - i-a fost lasata toata libertatea pe care a vrut si a putut sa si-o asume, ca inca se mai respecta, cel putin formal, regulilele si principiile unei democratii (atat cat am fost in stare sa construim aici) - toate acestea sunt supape care au facut ca in societate sa nu se acumuleze tensiuni care sa explodeze in strada.

Pe langa Romania, masurile si actiunile unor guverne cum ar fi cele din Italia sau Ungaria par adevarate lovituri la baza democratiei din respectivele tari. Inca nici acolo oamenii nu s-au simtit prea mult oprimati.

Cred ca ar fi infinit mai folositor partidelor de opozitie si liderilor acestora sa nu uite niciun moment aceste mici adevaruri, atunci cand isi pregatesc torpilele si reactiile virulente impotriva unui regim care nu se ridica nici macar la inaltimea termenului.

Traian Basescu ar trebui sa fie vizibil emotionat de evenimentele din Egipt. Acela este punctul spre care va duce, invariabil, orice regim care isi propune sa concentreze intreaga putere. Iar dorinta oamenilor de a fi liberi se dovedeste a fi, inca, mai puternica decat orice instinct de conservare.

Daca nu avem sinceritatea de a recunoaste aceste adevaruri, riscam sa vedem tot mai des cum la mitingurile din Piata Victoriei se canta "Dansul pinguinului". In acelasi timp, si ceilalti ar trebui sa nu uite nicio clipa de ce au ajuns sa fie huiduiti, injurati si scuipati la fiecare iesire in public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Traian Basescu presedinte Romania, #partidele de Opozitie, #Emil Boc prim ministru, #revolutia din Egipt , #presedinte