Romania, dupa Basescu, in 2030 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 15:54
8613 citiri
Romania, dupa Basescu, in 2030 (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa escapadele repetate ale lui Mircea Geoana in abisurile penibilului, am crezut ca o sa mai treaca ceva timp pana o sa ne distram din nou asa de bine. Nu a trebuit sa astept mai mult de cateva ore, pentru ca dupa Proclamatia lui Geoana de la Dabuleni, unde s-a dus sa spuna nimic, am citit despre fanteziile lui Traian Basescu despre Romania anilor 2030.

Probabil ca presedintele s-a plictisit sa se imagineze in rolul lui Ion Antonescu, dand ordinul "romani, va ordon treceti Prutul!", se arunca pe aripile fanteziilor in viitor. Ceea ce vede Traian Basescu privind inainte este grandios. Un destin de tara demn de istoria Frantei, Marii Britanii si Chinei la un loc. Desi in 2030, dupa toate calculele, vom ramane doar vreo 16 milioane (ai asta intr-o viziune optimista), presedintele isi imagineaza o Romanie care va furniza mancare pentru export.

Nu stiu daca tocmai datorita (sau, mai corect, din cauza) faptului ca ne vom imputina, vom reusi sa producem hrana si pentru export, dupa ce hranim cele cateva familii ce vor mai fi ramas sa populeze Romania lui 2030, dar sigur scaderea numarului de habitanti va contribui la transformarea tarii intr-un paradis turistic, asa cum si-o imagineaza Traian Basescu. Pentru ca dupa disparitia romanilor, exista intr-adevar mari sanse ca aceste spatii geografice sa se transforme de la sine in zone de o frumusete uimitoare.

Tot scaderea numarului locuitorilor ar fi poate si singura sansa ca profetia cea mai extavaganta a presedintelui sa se implineasca - "o tara in care vom putea pleca cu TGV-ul de la Constanta la Paris, si trecand prin Canalul Manecii sa ajungem la Londra, ne vom face cumparaturile in City-ul britanic". Daca locuitorii Romaniei de peste nici 20 de ani vor fi doar urmasii de bani gata ai familiilor Udrea, Videanu, Basescu, Basescu, Blaga, Nastase, Mazare & comp, atunci e foarte posibil ca intreaga populatie de videni si udre sa faca "shopping" in Londra.

De la Revolutia din '89 au trecut aproape 22 de ani. Pana in 2030 sunt mai putin de 19. Daca in anii scursi din '90, Romania arata asa cum o stim cu totii astazi, ce miracol ar trebui sa se petreaca pe plaiurile mioritice pentru ca viitorul sa nu sune a blestem? Sapte din cei 22 de ani stau sub semnul mandatelor lui Traian Basescu. 11 ani au guvernat partidele de dreapta - in frunte cu partidul democrat al lui Traian Basescu. Rezultatul e ca astazi nu mai avem nici educatie, nici sanatate, nici justitie si nici infrastructura. Economia abia rasufla, iar statul e in plin proces de dezintegrare.

Romania de astazi este tara Danielei Andreescu, secretarul general al Guvernului Boc, care prosteste in fata un popor intreg sfidand cele mai elementare norme ale civilizatiei si bunului simt. Este patria lui Apostu de la Cluj, primarul aceluiasi Emil Boc, omul care folosea 17 telefoane si ale carui tentacule si aranjamente, potrivit stenogramelor, ajungeau pana la acelasi Executiv. Romania de astazi, fara autostrazi, fara scoli si spitale, fara infrastructura si cu tot mai putine resurse umane, nu are nicio baza care sa redea macar speranta si iluzia unui viitor cat de cat onorabil.

O tara din care oamenii nu stiu cum sa plece mai repede, sa isi gaseasca linistea si un rost in colturile civilizate ale lumii, nu poate naste decat un viitor incert. O tara care nu a fost in stare sa produca niciun lider autentic in ultimii 20 de ani, care marsaluieste parca implacabil catre autodistrugere si care nu este in stare nici sa renasca de jos in sus, nu poate emite pretentii decat pentru supravietuire.

Exact ceea ce am facut in intreaga noastra istorie, cu scurte si rare exceptii. Iar semnul evident al esecului din prezent e fuga in imaginatie. Asa cum este ea practicata exemplar de catre presedinte - cand in trecut, cand in viitor. Niciodata acum.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Traian Basescu Romania 2030, #Emil Boc Traian Basescu, #PDL Basescu alegeri, #Romania dezvoltare viitor , #presedinte