Romania joaca ruleta ruseasca cu Franta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 21 Martie 2011, ora 19:21
12328 citiri
Romania joaca ruleta ruseasca cu Franta (Opinii)
Foto: dailymail.co.uk

"Problema este ca suntem ca un tragator care are o arma in mana si ii tremura degetul pe tragaci", a spus Traian Basescu, referindu-se la pozitia oficala, pe care inca nu o avem de nicio culoare, in legatura cu interventia militara din Libia a coalitiei occidentale.

O formula prin care seful statului a reusit, cum de putine ori a izbutit, sa concentreze si sa exprime mai mult adevar decat ar fi vrut. Pentru ca da, Romania este in prezent o tara ca un tremurand inarmat gata in orice moment ce traga aiurea, chiar si in nevinovati sau, si mai rau, sa se impuste singur.

Pe plan international, Romania nu exista. Insa aceasta stare de fapt nu este una naturala, ci ea a devenit o realitate din cauza "eforturilor" politicienilor din ultimii ani. Dupa ce am fost primiti in NATO si acceptati in Uniunea Europeana, dupa ce Romania s-a vazut cu sacii in caruta, alesii nostri au uitat de politica externa. Ca si cum am trai pe Marte, doar noi, singuri in tot Universul, unica preocupare a politicienilor, dupa 2007, a fost cum sa castige intreaga putere in tara.

Rezultatele s-au vazut in timp. O izolare cvasi-totala pe scena internationala, tradata printr-o pierdere a oricarui interes pentru politica externa. Doavada cea mai buna este ca, de exemplu, premierul Emil Boc practic nu a parasit tara, nici macar in concediu, daramite intr-o vizita oficiala intr-un alt stat. Singurele deplasari ale prim ministrului, in doi ani si jumatate de cinci mandate, au fost la New York, la Organizatia Natiunilor Unite, vizita ramasa celebra prin numarul exegerat de mare de consilieri tarati pana acolo si prin sumele fabuloase alocate acestora de la buget si la Bruxelles, unde l-a insotit pe presedintele Traian Basescu.

Vizita lui Emil Boc la ONU a mai ramas consemnata in istorie si ca momentul in care, pentru a face posibil discursul lui Emil Boc, organizatorii au amenajat si au inaltat, special, pupitrul de unde invitatii au luat cuvantul.

Au fost cateva iesiri in lume ale presedintelui. Departe de a repurta succese asemanatoare, Traian Basescu s-a folosit mai degraba de invitatiile la diverse manifestari internationale pentru a putea scapa, construindu-si pretexte perfecte, de la prezenta obligatorie, altfel, de la manifestarile Zilei Nationale.

De asemenea, edificatoare pentru ce si cum este Romania privita in lume sunt imaginile acelea cu Traian Basescu plimbandu-se singur zeci de minute in sir la un important summit, printre sefi de stat si premieri ai lumii, negabat in seama nici macar de un singur oficial strain. La fel de reprezentative raman imaginile cu Traian Basescu din discutiile cu presedintele Frantei. La penultima intalnire dintre cei doi, condescendenta lui Sarkozy a fost imortalizata de intreaga presa din lume larga.

A urmat refuzul Frantei de a ne primi in spatiul Schengen. Iar relatiile dintre Traian Basescu si Sarkozy au capatat o turnura de-a dreptul ciudata, cand presedintele nostru a declarat, dupa sedinta Consiliului European din 11 martie, ca interdictia aeriana ar trebui sa vina din partea NATO, nu dinspre UE, iar "Romania nu sustine o solutie militara in Libia". Tot atunci, pe surse, ar fi aparut informatia ca Sarkozy ar fi reactionat nervos la replica lui Traian Basescu.

Asadar, pe langa faptul ca nu contam in politica externa absolut deloc, atat din motive de saracie, cat si din prostie si lipsa unei strategii diplomatice sustinute, ne-am mai pricopsit si cu un joc de contre si subtilitati cu Franta. Acum nu avem o pozitie oficiala pana cand NATO nu va actiona. Ca si cum noi nu ar trebui sa contribuim la deicizia pe care NATO o va lua, ci o vom primi in plic si ne vom supune orbeste.

Romania face in prezent un complicat si obscur joc politic extern cu miza moarta de bun inceput. Intr-adevar, suntem ca un tragator amator cu arma intr-o mana ce ne tremura aiurea (de nervi sau din nepricepere), cu degetul pe tragaci, asteptand sa auzim primul fosnet in tufis ca sa ne descarcam glontul si greutatea de pe suflet. Macar de-am avea grija sa nu ne impuscam singuri. Pentru ca nu ar trebui sa ne surprinda cu totul si cu totul daca intr-un final vom ramane singuri, nu pentru ca suntem noi speriati si tremuram, ci pentru ca ne va fi abandonat toata lumea.

Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Nicolas Sarkozy presedinte Franta, #NATO, #rezolutie ONU, #interventie militara libia , #presedinte