Opinii: Romania, o tara de rasul lumii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 20:05
8456 citiri
Opinii: Romania, o tara de rasul lumii
Foto: acuvio.blogspot.com

Cand ai in fruntea tarii un presedinte care este constant ironizat de presa straina sau, si mai rau, de "colegii" sai europeni, iti este greu sa mai gasesti vreun motiv de mandrie sau vreo urma de demnitate in faptul de a fi roman. Oricum ar fi, un complex de sentimente contradictorii te copleseste.

Iti poate fi mila de omul care reprezinta un popor intreag, iti poate fi rusine - de el, de tara sau de romani in general - sau poti sa fii cuprins de o furie pe care nu o poti impartasi cu nimeni. E a ta si stii ca nu ai cum sa o schimbi pe loc. Pleci din tara sau ramai sperand ca vei putea schimba ceva, in timp. E ca o eticheta pusa peste tara, peste intreg poporul, pe fruntea fiecarui roman.

De la Putin, care il ironiza pe Traian Basescu, la inceputul lui 2009, facandu-i o oferta majora de gaze, pe care "sa nu o poata refuza", dar pe care nici nu a acceptat-o vreodata, cotinuand cu plimbarile singuratice printre toti sefii de state si guverne din lume, nebagat in seama de niciunul dintre ei, trecand prin "gesticulatia" si refuzul umilitor al lui Sarkozy de a sta de vorba, pana la ultimele parodii si mistocareli din presa din Statele Unite, imaginea presedintelui nostru in lume ne loveste inca o data in singurul loc ramas netaiat de coasa lui Boc.

Daca despre criticile presei din tara, cei vizati sustin ca sunt instrumentele nihiliste ale dusmanilor patriei, trambitate zilnic de tonomate stricate, despre relatarile tot mai sarcastice si acide ale jurnalistilor din Occident tot ei spun, in general, ca sunt relatari minore, nesemnificative, duioase, ale unor ziare si televiziuni prea putin importante sau neserioase. Ca si cum romanii nu isi cunosc problemele si nu traiesc de o viata cu ei in frunte zi de zi.

Toti politicienii care s-au perindat la conducerea tarii in ultimii 21 de ani si-au ascuns incompetenta, prostia si hotiile cu eternele scuze - "nimeni nu putea mai mult sau mai bine, asta e, asa suntem noi, asta-i viata". In schimb, constanta care ii uneste pe toti e obsesia cu care au avut grija sa se capatuiasca. Ei sau apropiatii lor, mai mult sau mai putin, la vedere sau nu.

Actualul presedinte, impreuna cu intreaga echipa de la guvernare, refuza sa inteleaga ca ei reprezinta acum pur si simplu incununarea acestei neputinte. Mai mult, ei sunt simbolul perfectionarii tuturor bolilor si pacatelor trecutului, pentru ca nu avut puterea sa se desprinda de urmele trecutului pe care l-au incriminat atat de vehement inainte de a ajunge la putere, dar pe care l-au preluat in totalitate aproape si l-au dus catre noi culmi.

Coruptia, clientela de partid, politizarea institutiilor publice, bani publici irositi, daca nu furati de-a dreptul, nereformarea statului si distrugerea ideii de Justitie - toate acestea au fost nu doar intretinute, ci ingrosate, accentuate si inflorite in ultimii ani.

Toate promisiunile ultimilor ani s-au transformat in minciuni si apoi in agresiuni la adresa poporului. Totusi, o natiune care se consuma in dezbateri interminabile despre flacara violet, care isi alege ca presedinte un candidat care apeleaza la farmecele culorii violet, dar isi rateaza cu totii interesele persoanele, lasandu-se amagiti de povesti si sperietori ale trecutului, atunci acest popor isi merita pe deplin soarta. Oricare ar fi ea.

In rest, Dumnezeu sa ne dea puterea sa mai rabdam, cum ar spune un clasic al Puterii. Altfel, se pare ca inca doar strainii au puterea sa ne vada asa cum suntem.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Traian Basescu presedinte Romania, #presa din SUA, #romani umiliti, #istoria Romaniei , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ca voi scrieti de 6 ani aceleasi prostii , doar-doar veti deschide cumva o linie de injuraturi si dispret ... stim , nu ne miram si atat . Sa va fie rusine ca va bateti joc de un om care printre altele munceste si pentru voi .