Romania va trimite 175 de politisti si jandarmi in Kosovo

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 12:29
1378 citiri
Romania va trimite 175 de politisti si jandarmi in Kosovo

CSAT a aprobat dizlocarea in Kosovo a 175 de politisti si jandarmi, forte care vor pleca in provincie atunci cand UE va decide, a anuntat, miercuri, presedintele Traian Basescu, care a precizat ca a trimis Parlamentului marti o instiitare in acest sens.

Romania si-a realizat deja angajamentele asupra carora s-a convenit la ultimul Consiliu UE, a declarat Basescu, la intalnirea cu membrii corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. El a precizat ca CSAT a aprobat dizlocarea a 175 de politisti si jandarmi, care vor ajunge in provincie cand UE va decide.

Parlamentul a fost instiintat marti de aceasta decizie, a adaugat seful statului, care a insistat in prezentarea obiectivelor de politica externa pe 2008 asupra Kosovo si asupra Balacanilor de Vest.

Basescu a pledat din nou pentru o "solutie sustenabila" pentru viitorul provinciei, care sa tina insa seama de normele dreptului international care garanteaza integralitatea teritoriala si inviolabilitatea frontierelor Serbiei. Seful statului a subliniat ca Romania nu va renunta la a sustine respectarea acestor principii "care se afla la baza ordinii internationale de astazi si au adus o perioada fara precedent de pace si prosperitate in Europa in ultimii 60 de ani" in cazul Kosovo si va milita in continuare pentru o solutie negociata intre Pristina si Belgrad.

Problema Balcanilor de Vest este "departe de a fi rezolvata", a mai spus presedintele.

Deciziile CSAT se iau fie in sedinta, fie cu acordul scris al tuturor membrilor.

Romania a reiterat, la Consiliul European de iarna, ca nu va recunoaste independenta Kosovo, dar a cerut sa i se creeze condiitiile pentru a participa la mentinerea ordinii in zona, inainte de stabilirea statutului provinciei, ca semn al solidaritatii fata de UE, a declarat seful statului.

Traian Basescu a subliniat, in decembrie, la finalul Consiliului, ca in lipsa unei rezolutii ONU si in lipsa respectarii dreptului international, a conceptului de integritate teritoriala, de inviolabilitate a frontierelor, si neacordarea de drepturi colective minoritatilor, Romania nu va recunoaste Kosovo.

Seful statului a mai aratat ca Romania doreste ca luarea unei decizii privind asigurarea pacii in zona sa fie luata inainte de stabilirea statutului Kosovo, aratand ca Romania nu va putea participa la operatiuni de mentinere a pacii intr-un stat pe care nu il recunoaste.

Basescu a mai spus ca la acest Consiliu European s-a stabilit ca in ianuarie ministrii de externe sa se intalneaca si sa stabileasca posibilitatile de creare a acestei forte europene. El a subliniat ca Romania a reusit sa dea mesajul ca isi apara interesul national nerecunoscand Kosovo, dar sa si ramana solidara cu Uniunea Europeana participand la operatiunile de metinere a pacii inainte de stabilirea statutului Kosovo.

Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#Basescu, #romani, #Militari, #Kosovo , #presedinte