Rusii, despre scutul antiracheta din Romania: "Calul lui Traian"

Autor: Ana Ilie
Marti, 03 Mai 2011, ora 19:21
5668 citiri
Rusii, despre scutul antiracheta din Romania: "Calul lui Traian"
Foto: Arhiva (Antena3)

Vestea ca Romania va gazdui interceptoarele sistemului de aparare antiracheta american a ajuns, marti, in Rusia, unde Duma de Stat a criticat decizia Bucurestiului.

"Sistemul de aparare antiracheta in Europa nu ar trebui sa apara fara capacitati de sincronizare cu un sistem comun rus de aparare antiracheta. Noi credem ca desfasurarea unui sistem de aparare antiracheta in Europa este contrara intereselor noastre", a declarat, pentru Vzgliad, vicepresedintele Comitetului de Aparare din Duma, Mihail Babici.

Babici este de parere ca, "in cazul in care SUA ar dori sa discute aceasta problema, ei ar fi putut face acest lucru inainte de a intra in acorduri cu Romania, pentru a implementa sistemul de aparare antiracheta."

"Mai mult decat atat, Polonia, Republica Ceha si Romania se afla la o apropiere similara de frontierele noastre si au sisteme de aparare antiracheta care sunt instalate pe teritoriile lor, cu capacitati tehnice similare, care ar trebui sa duca la masuri corespunzatoare din partea noastra", a continuat Babici.

Deputatul nu a exclus ca, in paralel cu desfasurarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, Rusia sa revina la desfasurarea de forte suplimentare in zonele apararii antiracheta si sa reconsidere desfasurarea de trupe in partea europeana a Rusiei.

"Exista si alte masuri care vor contracara problemele create de partenerii nostri, adica plasarea de rachete, fara acordul Rusiei", a spus Babici.

Un alt oficial rus, trimisul la NATO Dmitri Rogozin, s-a referit ironic la initiativa comuna romano-americana, numindu-o, pe Twitter, "calul lui Traian", potrivit Gazeta.

MAE rus: SUA creeaza propriul lor sistem antiracheta in Europa independent de dialogul cu Moscova

SUA intreprind pasi pentru crearea propriului lor sistem de aparare antiracheta in Europa independent de dialogul cu Moscova si aceasta poate genera pe viitor riscuri pentru fortele strategice ruse de descurajare, se afirma intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe, in reactie la intelegerea dintre Washington si Bucuresti privind instalarea unor interceptoare de rachete pe teritoriul roman, scrie Agerpres.

Moscova va "examina cu cea mai mare atentie evolutia situatiei, tinand cont ca preconizatul sistem de aparare antiracheta, in opinia sa, poate genera pe viitor riscuri pentru fortele strategice ruse de descurajare", se mentioneaza in text.

"Din pacate, constatam ca pasii practici pentru crearea segmentului european al sistemului global antibalistic al SUA se fac indiferent de dialogul ruso-american pe tema antibalistica, initiat la decizia presedintilor Dmitri Medvedev si Barack Obama, la fel ca si de eforturile vizand posibilul Euroscut antiracheta, in conformitate cu intelegerile summitului Rusia-NATO de la Lisabona", se mai afirma in comunicatul MAE rus.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#scut antiracheta, #scut antiracheta Romania, #scut antiracheta Rusia , #presedinte