Sa reformam justitia in loc sa dinamitam statul de drept! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 13:30
6203 citiri
Sa reformam justitia in loc sa dinamitam statul de drept! (Opinii)

"Daca am pune in aplicare deciziile judecatoresti din Romania, am fi intr-o situatie dificila". Teribile vorbele rostite de Traian Basescu, vorbe pe care un presedinte, cel mai inalt politician al unei tari n-ar trebui sa le rosteasca nici cu cutitul la gat. Caci acest conditional optativ nu face decat sa aseze o bomba la temelia statului de drept.

E drept, in virtutea acestor hotarari judecatoresti care au dat dreptate celor care au contestat in instanta diferite limitari ale veniturilor, statul roman le datoreaza reclamantilor aproximativ 9 miliarde de lei. "Corect ar fi ca magistratii, cand dau hotarari, nu ma refer la cele care vizeaza un om nedreptatit, ma refer la cele care vizeaza categorii sociale, sa ne spuneti si sursa de finantare", a declarat presedintele.

Daca cel mai inalt demnitar al tarii pune la conditional optativ problema respectarii hotararilor judecatoresti, nu vad de ce orice om din aceasta tara n-ar face exact la fel, caci nimeni nu e fericit sa piarda. Oricine poate cere instantei sa precizeze sursa de finantare, caci el n-are acesti bani si daca n-are nu trebuie sa respecte hotararea.

Nu e treaba instantei sa stabileasca sursa de finantare. Ea aplica doar legea si hotaraste cine, cat si cui are de platit. De unde ia banii e treaba celui care trebuie sa plateasca si un om obisnuit sau o firma, daca nu afla singur/a, intr-un timp rezonabil, sursa de finantare, si nu se conformeaza voluntar, se trezeste cu executorul la usa si cu conturile blocate.

La sursele de finantare trebuie sa se gandeasca cei care emit actele normative in baza carora instanta ia decizii. Sa luam cazul profesorilor. Sunt de vina instantele care au decis ca ei trebuie sa-si primeasca majorarea salariala sau cei care au votat cu doua maini legea de majorare, inclusiv actualul partid de guvernamant, presedintele Traian Basescu, care o promulgat voios legea, si cei care au amenintat cu motiunea de cenzura guvernul Tariceanu pentru neaplicarea legii? E adevarat ca instanta nu trebuie sa se bage in treburile puterii executive, dupa cum spune seful statului, dar nici nu poate fi obligata sa corecteze ineptiile comise de celelalte puteri ale statului.

N-are statul de unde plati bani stabiliti de instante? Exista un vechi dicton roman, care clarifica aceasta dilema: "Fiat justitia et preat mundus!". Asadar singura problema este daca acele hotarari judecatoresti fac dreptate. Daca ele sunt legale si temeinice. Atat si nimic mai mult. Ele pot fi atacate cu toate apelurile si recursurile permise de lege, pana devin definitive si irevocabile. Dar din acel moment nu mai exita conditional optativ, trebuie aplicate.

Este adevarat ca ajung definitive si irevocabile multe hotarari judecatoresti netemeinice si nelegale. Ca dovada, numarul mare de procese pierdute de Romania la CEDO. Dupa cum este adevarat ca este de neconceput, de exemplu, ca judecatorii sa-si majoreze singuri salariile prin hotarari judecatoresti. Dupa cum Traian Basescu are perfecta dreptate cand acuza tergiversarea proceselor care dureaza ani si ani de zile, pana la implinirea prescriptiei. Dar toate acestea se intampla din cauza nereformarii justitiei.

Iar justitia nu a fost reformata din cauza lipsei de vointa politica a tuturor partidelor, incepand cu PSD si terminand cu PDL. Caci pe Monica Macovei o urasc la fel de mult si social democratii, si liberalii, si colegii ei de partid. Si niciunul dintre ele nu concepe sa o mai vada ministru al Justitiei. Iar printre beneficiarii tergiversarii proceselor in instanta se numara si Adrian Nastase, dar si Gheorghe Falca. Toti au puscariabili si tuturor le convine o justitie slaba si corupta. Ca dovada, legea care reforma modalitatea de accedere tocmai in instanta suprema, ultimul filtru pentru hotararile judecatoresti, a fost trantita la Senat, intr-o complicitate perfecta intre Putere si Opozitie.

Poate ca unele dintre hotararile judecatoresti pe care Traian Basescu le pune la conditional optativ sunt nelegale si/sau netemeinice. Dar corectarea acestei probleme majore nu se face printr-o dinamitare a statului de drept prin nerespectarea lor, ci prin reformarea justitiei la care niciun partid nu a purces de fapt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Traian Basescu justitie, #Basescu judecatori corupti, #Traian Basescu instante procese , #presedinte