Saptamana politica: Pinochio contra lui Felix si Nus sau ... invers

Luni, 09 August 2010, ora 15:58
3673 citiri
Saptamana politica: Pinochio contra lui Felix si Nus sau ... invers

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

26 iulie - 1 august 2010

Nu a incetat sa ne surprinda nici saptamana trecuta presedintele Traian Basescu. O serie de declaratii facute la postul public de televiziune a inflamat, din nou, opinia publica interna si internationala. "Tara de mana a doua", multumirile aduse romanilor care muncesc in strainatate, nevoia de "oameni puternici", criticile aduse, din nou, Guvernului au fost cateva din motivele care au incitat spiritul critic.

Personalizarea luptei dintre mogulii principalelor trusturi media si acelasi Presedinte al Romaniei a capatat dimensiuni tragi-comice. Pinochio, Felix si Nus par personaje din desenele animate. Opozitia se cearta pe un os pe care inca nu-l rod.

Romania, un produs second-hand

"O tara care se duce sa ceara mereu imprumuturi pentru a avea bani de pensii si nu pentru infrastructura este o tara de mana a doua. Trebuie sa ne revenim rapid". O logica eronata. Nu tara este de mana a doua, poate cei care au condus-o si o conduc.

O gafa taxata pe masura de toti comentatorii politici, partizani sau nu, de jurnalisti si, probabil, de restul romanilor, care in ciuda faptului ca nu le merge prea bine, cred ca Romania nu este un produs second-hand.

Daca ar fi sa-l mai si intrebam pe Traian Basescu ce inseamna tara de mana a doua, sa ne explice ce taxonomie a folosit, i-am complica si mai mult existenta si asa zdruncinata si macinata de greutatea functiei si a responsabilitatii pe care le poarta pe umeri.

Acesta ne-a obisnuit cu etichete inca de la inceputul primului mandat. In timpul campaniilor electorale, si nu numai. Le-a folosit din plin. Ne-au distrat, ne-au contrariat, ne-au amagit. Acum, etichetele nu mai au haz si nu ne mai arde de glumele pe care la inceput, aproape toti le gustam. Ele au expirat odata ce am descoperit diferenta dintre esenta si aparenta.

Presedintele ne spune ca avem nevoie de oameni puternici pe timp de criza. Si ca executivul a dat dovada ca nu are asa ceva. Ei bine, in conceptia sa poate. Romania nu are nevoie de oameni puternici, ci de institutii puternice. De un Parlament puternic, de un Guvern puternic, de o Justitie puternica. Oamenii trec, institutiile raman.

Pinochio contra lui Felix si Nus sau ... invers

Saptamana care a trecut a mai consumat un episod al unei lupte personale, nu institutionale, poate prea putin politice. Intre Pinochio si Felix, la Nus acasa. Adica intre Traian Basescu si Dan Voiculescu, la Realitatea TV. Ca urmare a declaratiilor lui Traian Basescu despre mogulii media, despre oamenii de afaceri, despre banci si alte tabuuri, la TVR1. Moderator doamna Rodica Culcer. Care nu a fost deloc servila. Din contra, formatul emisiunii, cu intrebari ale publicului, l-a pus in dificultate pe seful statului, obisnuit cu temele facute.

Are societatea de castigat din aceasta lupta? Ne intereseaza aceasta lupta personala? Ei bine, se pare ca da. Pentru ca ea a fost transformata de Traian Basescu intr-o lupta personala, promovata in diverse randuri, prin diferite mijloace. Iar romanilor le plac emotiile, sentimentele, injuraturile, etichetele, replicile acide, disputele verbale.

Conflictul a inceput in 2005. Atunci cand Presedintele a fortat PC sa se retraga de la guvernare, cand a numit partidul lui Dan Voiculescu, "solutia imorala". A urmat razboiul celor 322 contra Presedintelui, demers initiat de fondatorul conservator. Traian Basescu a castigat, iar mogulul a intrat in dizgratia publica. La fel si presedintele pentru trustul Intact.

Lupta a devenit un cerc vicios si se va sfarsi atunci cand Traian Basescu nu va mai fi in functie.

PNL si PSD, in lupta pentru procente

A devenit din ce in ce mai clar ca Victor Ponta si Crin Antonescu se lupta pentru procente. In acest fel risca sa lase in urma orice preocupare pentru o politica de alternanta imediata.

Incep sa uite ca interesul comun este inlocuirea actualului Guvern. O eventuala ruptura radicala intre cele doua partide de Opozitie va mari sansele de supravietuire a actualului cabinet sau al unuia viitor. Asta pentru ca Emil Boc poate pleca la primul semn si poate fi inlocuit cu un alt premier obedient, dar care sa poata furniza mai multa speranta si mai multa credibilitate.

Miza luptei dintre Crin Antonescu si Victor Ponta este recuperarea electoratului pierdut in favoarea PD-L si atragerea nemultumitilor.

Pentru ca inca din 2007 PD-L a actionat ca un partid catch-all (pe scurt si pe intelesul tuturor, PD-L "a furat" electorat de la toate partidele, din spectre ideologice diferite) PSD isi cauta electoratul pierdut. PNL vrea mai mult decat poate duce. Cel putin in acest moment.

Deschiderea unui al doilea front temporar sau pe termen lung pentru fiecare dintre cele doua partide de opozitie reduce sansele unei alternante fara PD-L. In eventualitatea unor alegeri anticipate sau la termen.

PNL risca sa fie lasat de catre PSD in afara unei coalitii, iar PSD risca sa nu aiba partener pentru a forma o coalitie guvernamentala. Cu toate ca un Guvern PSD-PNL este singura alternativa netestata.

In prezent, PSD spera sa ajunga la un procent de peste 50%. Sa redevina partidul hegemonic al anilor 2000-2004. Sa poata guverna singur.

In ceea ce priveste PNL, este destul de clar ca Antonescu face un dublu joc. Asta daca putem conta pe afirmatiile purtatorului de cuvant al PNL, Mihai Voicu, cum ca PNL va vota orice motiune ce va duce la caderea actualului Cabient Boc. Jocul sustinerii motiunii de cenzura pe care PSD o va initia si jocul criticarii lui Victor Ponta.

Cat va avea de castigat PNL din acest joc dublu si confuz ramane de vazut. Cert este ca cele doua partide au strategii diferite intr-un context politic avantajos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#saptamana politica august, #Traian Basescu TVR, #opozitie PSD PNL, #brand tara Romania , #presedinte
Comentarii
Poza ovidiu_r55
ovidiu_r55
rank 1
FELIX SI NUS DOI TURNATORI DE DUZINA AI SECURITATII CEAUSISTE,BASESCU TRAIAN TURNA DOAR SHOGUNULUI , ALIAS CALIN MARINESCU.