Schimbarea de la Palatul Cotroceni

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 13:04
13044 citiri
Schimbarea de la Palatul Cotroceni

Multi s-au intrebat ce se ascunde in spatele tacerii prelungite a presedintelui Traian Basescu, o atitudine complet atipica pentru presedintele jucator din primul mandat. Speculatiile au fost numeroase si au mers pana la scenariile referitoare la starea sanatatii lui Traian Basescu.

Ei bine, se pare ca acum avem explicatia reala a tacerii lui Traian Basescu: presedintele si-a schimbat fundamental strategia si tinde spre o schimbare radicala de imagine: ,,intentionez sa fiu cat mai discret in viata politica, pana cand voi fi chemat sa apar vointa poporului". Iar vointa poporului este, in acceptiunea lui Traian Basescu, modernizarea Romaniei.

Cu alte cuvinte, in acest al doilea mandat, Traian Basescu vrea sa para cu adevarat prezidential si pare a urmari un proiect politic major. Eliberat de presiuni electorale, presedintele trage cu ochiul catre istorie si, probabil, isi pune sincer intrebarea cum va ramane acolo. Deocamdata nu are mari reusite, cu exceptia performantei celor doua mandate consecutive si a unei victorii de tip ,,singur impotriva tuturor".

Insa aceste victorii trebuie sa fie, in mod normal, mijloace pentru atingerea unui scop si nu un scop in sine. Iar scopul in sine pe care il declara Traian Basescu este modernizarea Romaniei, un proces legislativ cu mult mai larg decat modificarea Constitutiei: de la legile sigurantei, la cele ale educatiei, de la descentralizare, la reorganizarea administrativ teritoriala a tarii.

Important este ca presedintele a schimbat strategia de atingere a acestui scop. Domnia sa a incetat sa mai coboare la nivelul luptei politice corp la corp, nu mai intra in polemici si conflicte deschise, trateaza cu mult calm si ironie frondele opozitiei, consolidandu-si astfel imaginea prezidentiala.

Asta nu inseamna ca a renuntat la lupta politica, insa pare sa fi invatat din propriile greseli care i-au dinamitat primul mandat: nu mai umbla printre mine cu tractorul, ci in varful picioarelor, cu mare atentie. Nu mai face zgomot mult cu eficienta minima, ci este discret, cu sanse mari de a avea eficienta maxima. Este, cu alte cuvinte, chiar mai periculos decat pana acum pentru adversarii sai.

Sa luam spre exemplu chiar felul in care a tratat tafna opizitiei la consultarile de la Cotroceni. In loc sa vitupereze si sa-i puna la zid pe liderii care au sfidat demersul sau, asa cum ar fi procedat in anii trecuti, i-a tratat cu intelegere didactica, invitandu-i la o noua runda de negocieri, cam cum trateaza un diriginte cu experienta doi copii recalcitranti ce trebuie adusi pe calea cea buna: ,,ei m-au ascultat pe mine, vreau si eu sa-i ascult pe ei".

Dincolo de aceasta atitudine prezidentiala, Traian Basescu a facut un joc politic extrem de abil. Vorbind insistent si repetat despre initiativele lui Crin Antonescu, urmat de Victor Ponta, si la parasirea consultarilor de luni si la acceptarea celor de marti, a creionat imaginea unui cuplu dominant - dominat. Aceasta ierarhie ar trebui sa-i zgandare dureros orgoliul lui Victor Ponta, aflat in pozitia a doua desi conduce partidul cel mai mare din opozitie. Proiectul lui Traian Basescu nu are decat de castigat din stimularea competitiei dintre cei doi presedinti de partide, care par a nu avea deocamdata raspuns pentru schimbarea de la Cotroceni.

Noua strategie si imagine a lui Traian Basescu ii lasa intr-un off-side prelungit, iar munitia de pana acum devine inutila. Ei trag in Traian Basescu, dar pentru ca presedintele nu intra in joc, munitia nu numai ca nu-si face efectul, ci se si intoarce impotriva lor.

Cat timp presedintele va reusi sa se stapaneasca si sa mentina aceasta noua strategie, PNL si PSD nu vor avea decat de pierdut daca nu vor depasi obsesia antiBasescu care i-a manat pana acum in lupta. Iar presedintele pare foarte hotarat sa nu iasa din noul sau tipar: ,,Eu voi avea rabdare sa construiesc. Eu voi avea rabadare pana la capat". Ar fi o proba de maturitate politica pe care bine ar fi sa nu o treaca doar Traian Basescu.

Mai ramane o intrebare fundamentala: ce vrea sa construiasca, cu adevarat, presedintele? Altfel spus, cat de onest este presedintele in acest demers, teoretic salutar, de modernizare a Romaniei? Unele suspiciuni au fost formulate chiar de Oxford Analytica, potrivit careia presedintele ar vrea sa adopte sistemul Putin, adica ar putea urmari sa-si creeze acele parghii prin care sa exercite puterea din umbra si dupa ce-si va fi incheiat cel de-al doilea mandat.

Desi aceste suspiciuni exista, ele nu trebuie sa blocheze intregul proces legislativ, cum spuneam, vital pentru Romania. Grija opozitiei, fara de care nu poate fi alcatuita majoritatea constituanta, ar trebui sa fie tocmai asigurarea unui continut cat mai democratic al modernizarii legislative. Tafne de tip Antonescu nu folosesc la nimic.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu schimbari Cotroceni, #Traian Basescu consultari, #Basescu tacere schimbari Cotroceni , #presedinte