Seara care a decis finala

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 18:15
8609 citiri
Seara care a decis finala
Foto: Gandul

Intalnirea celor trei candidati din Parlament isi gaseste cheia in declaratia lui Traian Basescu de la B1 Tv, locul unde a aterizat imediat dupa ce a parasit cladirea Casei Poporului. Presedintele i-a caracterizat in fata Nasului pe cei doi contracandidati ai sai in termeni foarte diferiti, lasand sa se inteleaga de cine se teme cel mai mult.

Despre Mircea Geoana a spus ca a evoluat si ca are o sansa in 2014, daca se desprinde de grupul Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie, Vantu. In schimb, despre Crin Antonescu a afirmat ca este imatur in atacurile sale si necinstit atunci cand vrea sa acrediteze ideea ca presedintele face parte din regimul comunist, cand exact liberalul a fost cel care le preda copiilor despre partidul comunist roman.

Ceea ce avem aici este destul de mult, caci declaratia sefului statului reprezinta un barometru important al rezultatului confruntarii din Parlament. Din descrierea, relativ amabila, pe care i-o face lui Geoana si cea vinovata, acuzatoare si malitioasa adresata lui Antonescu, presedintele declara aproape deschis ca cel mai mult se teme de liberal pentru turul doi, pe care se subintelege ca nu si-l doreste deloc in finala.

Aceasta strategie de a minimaliza meritele si atacurile lui Antonescu si, dimpotriva, de a-i da aripi unui Geoana incremenit sub eticheta de "prostanac" reprezinta jocul cel mai cunoscut al presedintelui. Jocul la cacialma, la deruta, pe care Basescu il practica de cinci ani de zile. Tehnica este cunoscuta. Sa minimalizezi meritele si atuurile contracandidatului de care te temi cel mai mult si sa il lauzi pe cel de care ti-e teama cel mai putin, sperand ca astfel deturnezi atentia celor care inca mai asculta ce spui.

Sa nu uitam ca mesajul lui Traian Basescu a venit pe ultima suta de metri inainte de finalul campaniei electorale, in ultimele momente cand un astfel de mesaj mai putea fi transmis. Presupun ca descrierea celor doi contracandidati exact in aceste culori nu este deloc intamplatoare.

Cine il cunoaste pe Traian Basescu, cine stie tactica sa de parior si de jucator la cacialma, stie si intuieste ca niciun astfel de "pariu" al presedintelui nu este gratuit. Ba dimpotriva, "iesirea" lui Basescu tradeaza, mai ales acum, pozitionarea sa fata de cei doi contracandidati.

Daca la asta mai adaugam propria declaratie a lui Basescu, din urma cu aproximativ doua saptamani, facuta la postul de radio Realitatea FM, cand a recunoscut ca a pierdut Bucurestiul in fata unui alt contracandidat... putem ajunge sa intelegem si mai bine pozitionarea presedintelui. In emisiunea de la radio Traian Basescu nu a dat niciun nume. Insa, pe mai multe surse, a aparut apoi informatia ca acel candidat la care se referea presedintele este nimeni altcineva decat... Crin Antonescu.

Va mai aduceti aminte declaratiile in avalansa facute atunci de presedinte cu tinta directa catre bucuresteni, prin care incerca sa le explice cum si de ce i-a neglijat, promitandu-le in schimb cate va face pentru ei? De cealalta parte, liberalii au speculat aceasta informatie si au accelerat campania electorala in Bucuresti si marile orase ale tarii.

Socoteala liberalilor este simpla - daca vor castiga Capitala si vor lua cat mai mult din voturile marilor orase, exista mari sanse ca Antonescu sa patrunda in turul doi. De aici apelul lui Crin Antonescu din confruntarea de vineri seara - "ajutati-ma pe 22 noiembrie sa scapam de Geoana, iar pe 6 decembrie de Traian Basescu".

Dincolo de aceste calcule, dincolo de orice calcule ale celor trei mari tabere, rezultatul votului de duminica ramane inca greu de anticipat. Confruntarea de vineri seara pare sa se fi terminat la limita, nimeni nu a punctat decisiv, nimeni nu a iesit infrant decisiv.

Marea diferenta va fi facuta, sau nu, pe 22 noiembrie, de catre masa nehotaratilor. In functie de procentul care se va desprinde de aici si va iesi duminica la vot se va hotara si cine va intra in turul doi. Jocurile au fost deja facute. Urmeaza rezultatul de maine seara.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#dezbatere Basescu Antonescu Geoana, #vot romani alegeri presedinte, #alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte