Senatul a respins cererea lui Basescu de reexaminare a Legii Tinerilor

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 12:34
779 citiri
Senatul a respins cererea lui Basescu de reexaminare a Legii Tinerilor

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu asupra unui act normativ de modificare a Legii tinerilor, informeaza Gandul. Parlamentarii au luat in discutie utilitatea activitatii Grupului pentru Dialog Social, precum si oportunitatea ca acesta sa isi pastreze sediul actual.

Seful statului arata in solicitarea de reexaminare ca legea prin care se infiinteaza Consiliul National al Fundatiilor pentru Tineret contine prevederi care pot crea confuzii.

Presedintele Basescu atentiona ca schimbarea denumirii Fundatiei Nationale pentru Tineret in Consiliul National al Fundatiilor pentru Tineret presupune si o schimbare a formei juridice, din fundatie in asociatie. Astfel, potrivit sefului statului, adunarea generala, care este mentionata in lege, este specifica asociatiilor si nu fundatiilor.

In cererea de reexaminare se mentiona ca actul normativ nu prevede care este sediul Consiliului, cu toate datele sale de identificare si amintea ca a transmis Parlamentului o cererere de reexaminare prin care cerea eliminarea din lege a prevederii potrivit careia patrimoniul Fundatiei Nationale pentru Tineret cuprinde si un imobil situat pe Calea Victoriei, numarul 120, care a fost transmis in folosinta gratuita, in anul 2004, prin hotarare de guvern, Grupului pentru Dialog Social.

Basescu a argumentat ca atribuirea acestui imobil GDS s-a bazat pe faptul ca respectiva cladire este de multi ani sediul acestei asociatii, care a fost declarata de utilitate publica.

Reprezentantul Comisiei pentru invatamant din Senat, sesizata in fond cu cererea de reexaminare, Ivan Cismaru (PDL), a recomandat respingerea cererii sefului statului, aratand ca documentul solicita "elemente de patrimoniu, clarificari care nu constituie subiectul acestei legi".

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs, a anuntat ca grupul senatorilor Uniunii sustine solicitarea presedintelui.

"Sa nu ne ascundem dupa degete. Din aceste discutii nu a rezultat ce contine aceasta cerere de reexaminare. A fost inclus pe sest imobilul din Calea Victoriei nr. 120, proprietatea Ministerului Culturii si dat de Guvernul Nastase GDS in folosinta, sa fie trecut in proprietatea unei fundatii de tineret pe motivul ca in 1989, in cladire au fost activitati desfasurate de CC al UTC, sau cum s-o fi numit conducerea UTC", a spus el.

Potrivit senatorului, solicitarea lui Traian Basescu este una motivata, in conditiile in care in aceasta cladire este "o oaza de cultura in inima Bucurestiului".

El a aratat ca membrii GDS au o certa "calitate intelectuala", fiind vorba despre o "intelectualitate critica, care de-a lungul anilor a exprimat o pozitie critica fata de toti care s-au perindat la guvernare, inclusiv UDMR". "A respecta calitatea oamenilor, a acestui for al societatii civile, care este reprezentativ, cred ca ar trebui sa ne indemne sa votam pentru aceasta cerere de reexaminare si sa corectam ceea ce s-a facut prin proiectul de lege", a opinat senatorul UDMR.

In replica, senatorul Ivan Cismaru a spus ca respectiva modificare nu poate fi operata in baza solicitarii presedintelui Basescu, ci numai printr-un proiect de lege distinct de modificare a Legii tinerilor.

Pe de alta parte, liderul grupului senatorilor PRM, Mihai Ungheanu, s-a pronuntat pentru respingerea cererii de reexaminare. El a amintit ca Senatul a mai votat o data impotriva acestei "donatii". "Nu vedem de ce o fundatie, intre multe, sa aiba un astfel de privilegiu", a spus el, remarcand ca acest proiect a fost "scos pe usa, dar, ulterior, a fost introdus pe geam".

"Foarte multi, si cu texte tiparite si de autoritate, spun ca este un grup de monolog social, ca nu a realizat proiectul pe care l-a propus din '90 incoace", a fost de parere Ungheanu. "Nu vreau sa se creeze un regim de privilegiu, mai ales intr-un climat in care in cultura romana exista un monopol mascat de opinie, nu se practica dialogul si unele fundatii pretind sa aiba mai multe drepturi decat altele. Nu vad motivatia pentru care Parlamentul Romaniei sa faca asemenea cadouri", a conchis liderul senatorilor PRM.

Presedintele Traian Basescu a trimis, in 8 ianuarie, Parlamentului pentru reexaminare Legea de modificare a Legii tinerilor 350/2006.

In cererea de reexaminare se precizeaza ca "aceasta noua modificare la Legea tinerilor reorganizeaza Fundatia Nationala pentru Tineret, prin schimbarea formei juridice, din fundatie in asociatie, prin aparitia Consiliului National al Fundatiilor pentru Tineret", iar, "potrivit OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, adunarea generala la care face referire textul propus la punctul 2 al legii supuse spre reexaminare este specifica asociatiilor si nu fundatiilor, asa cum prevede prezenta reglementare".

Presedintele Basescu considera ca punctul II al legii prin care Fundatia Nationala pentru Tineret se va reorganiza sub alta denumire, reprezinta o prevedere lacunara, "in sensul ca nu se mentioneaza si sediul, cu toate datele sale de identificare" si, "asa cum arata art. 16 alin. 2 al OG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, cu modificarile si completarile ulterioare, actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute, sediul fundatiei, precum si patrimoniul initial". In acest sens, seful statului precizeaza ca "ar fi util sa fie completat textul prevederii cu datele cerute de legea sus-mentionata".

Totodata, presedintele Traian Basescu arata ca la data de 13 aprilie 2007 a transmis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind respingerea ordonantei de urgenta a Guvernului 105/2006, care avea ca obiect de reglementare modificarea Legii tinerilor nr. 350/2006, "in sensul eliminarii prevederii potrivit careia patrimoniul Fundatiei Nationale pentru Tineret este constituit si de imobilul prevazut in anexa (imobilul din Bucuresti, Calea Victoriei nr. 120, sector 1)".

In continuare, seful statului mentioneaza ca, "prin Hotararea Guvernului nr. 1606/2004, cu modificarile ulterioare, s-a aprobat transmiterea imobilului din Calea Victoriei nr. 120, sectorul 1, Bucuresti, in folosinta gratuita Asociatiei Grupul pentru Dialog Social, pentru o perioada de 10 ani", iar atribuirea respectivului imobil "s-a bazat si pe considerentul ca imobilul este de multi ani sediul Asociatiei, declarata de utilitate publica prin HG 1551/2004".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fugarii penali ar putea fi obligaţi să suporte cheltuielile de aducere în ţară. Proiectul de lege, adoptat de Senat. Urmează Camera Deputaților
Fugarii penali ar putea fi obligaţi să suporte cheltuielile de aducere în ţară. Proiectul de lege, adoptat de Senat. Urmează Camera Deputaților
Proiectul de lege iniţiat de către Guvern, care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Senat, #Legea Tinerilor, #GDS, #Basescu , #presedinte