Sindicalistii: L-am convins pe presedintele Basescu sa nu se mai amestece

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 18:50
2041 citiri
Sindicalistii: L-am convins pe presedintele Basescu sa nu se mai amestece

"Am reusit sa-l convingem pe presedintele Traian Basescu sa se abtina de la a interveni in relatia dintre Guvern si sindicate", a declarat miercuri, la iesirea de la negocierile cu Traian Basescu de la Palatul Cotroceni, liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.

"Cred ca pentru noi este un mare castig, pentru ca presedintele, in iesirile publice, nu va mai dori sa impuna Guvernului acest moratoriu", a adaugat Petcu, care a apreciat ca" dorinta de a introduce acel moratoriu pe un termen explicit de 6 luni, insotita de intentia de a nu mai acorda sporuri, este inacceptabila".

Liderul sindical a mai declarat ca varianta inghetarii salariilor si a pensiilor este inacceptabila, singura concesie pe care au facut-o sindicatele fiind ca majorarea salariala convenita pentru bugetari sa aiba loc in doua etape: o prima transa in aprile si a doua in septembrie - octombrie.

De asemenea, Petcu a spus ca Traian Basescu insista ca joi sa fie aprobat bugetul de catre Guvern, insa acest lucru nu crede ca este posibil.

La randul sau, liderul BNS Dumitru Costin a anuntat ca a insistat asupra salarizarii unitare in sistemul public, asadar dialogul cu presedintele Basescu va continua.

"BNS are toata disponibilitatea pentru negocieri privind salarizarea unica. Noi, cei din BNS, i-am confirmat domnului presedinte ca avem toata disponbilitatea sa negociem", a explicat Costin.

Costin a mai spus ca exista discrepante foarte mari in salarizarea din sectorul public, precizand ca sunt institutii unde salariul mediu ajunge la aproximativ 1.600 de lei, iar in altele acesta este de circa 9.000 de lei.

In ceea ce priveste moratoriul propus de seful statului, Dumitru Costin a explicat ca "este foarte greu, imposibil" sa se intample asta: "Daca discutam despre un moratoriu si inghetarea unor salarii, nu facem decat sa conservam niste inechitati".

Si presedintele sindicatelor din invatamant, Aurel Cornea, a confirmat ca presedintele a spus ca nu va face presiuni asupra Guvernului Romaniei si ca aceasta masura va ramane la latitudinea Guvernului in negocierile cu sindicatele.

Cornea a adaugat ca in contextul unui moratoriu "ar trebui inghetate si preturile, iar unele preturi au luat-o razna".

In ceea ce priveste legea unica de salarizare, Cornea a declarat ca este imposibil ca intr-o perioada de criza sa se negocieze o lege cu un impact atat de mare.

"Presedintele nu va face presiuni asupra Guvernului si va sustine adoptarea planului de masuri anticriza realizat in partenerial cu sindicatele" a spus si Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Totodata, presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica, a anuntat ca Guvernul a dat asigurari ca va renunta la masura disponibilizarii a 20% din angajatii din administratia centrala.

"Am convenit ca nu este o cifra realista 20% si am gasit impreuna alte solutii pentru salvarea locurilor de munca si la intalnirea cu primul ministru a fost de acord si domnul presedinte ca anumite sporuri sa fie eliminate pentru a face economii", a spus Marica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Traian Basescu sindicate, #negocieri Basescu sindicate, #proiect buget 2009 , #presedinte