Strategia unirii cu Moldova, asul din maneca lui Basescu

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 07:32
5692 citiri
Strategia unirii cu Moldova, asul din maneca lui Basescu
Foto: civitaspolitics.org

Declaratia brusca a presedintelui Traian Basescu, facuta intr-un interviu la TVR, cu privire la noul obiectiv strategic al Romaniei, unirea cu Republica Moldova, a luat multa lume prin surprindere.

Imi amintesc ca in august 1991 eram pe plaja in Vama Veche si ascultam la radio sedinta parlamentului de la Chisinau in care s-a votat actul de independenta a Republicii Moldova. S-a spus atunci ca era momentul oportun in care se putea realiza unirea cu Romania.

Gorbaciov nu se mai afla la putere la Moscova. Lovitura de stat a comunistilor esuase, iar Eltin preluase controlul unei Rusii slabite. Dar am avut ghinion. Ion Iliescu era presedintele Romaniei. Nu se cunosteau toate dedesubturile si cat de manevrat era si fusese Iliescu de puterea sovietica, dar astazi lucrurile sunt mult mai clare. Bineinteles ca momentul a fost ratat. Ba, mai mult, limba romana, peste Prut, sub presedintii Snegur si Voronin, a devenit limba moldoveneasca.

Din 1991 pana dupa intrarea Romaniei in UE, in 2007, subiectul "Moldova" a cazut in planul doi al politicii romanesti. Intotdeauna au existat voci si oameni care au militat pentru unire, dar era o actiune care nu interesa pe nimeni. Problemele Romaniei si ale Basarabiei erau atat de mari incat nu puteau fi rezolvate de nimeni.

Incet, incet, lucrurile s-au schimbat si s-au accelerat dupa 2007. Pana atunci, Romania nu avea ce sa ofere romanilor de peste Prut, apoi a avut ceva de oferit - cetatenia romana asociat cu dreptul de libera circulatie in Occident. Adica accesul la o slujba bine platita.

Mereu pe agenda publica romaneasca, dezbaterea despre unirea cu Republica Moldova era evitata, parea un subiect atat de fantezist, un vis imposibil de realizat si cu implicatii si pericole politice imense. Niciun partid nu si l-a asumat cu adevarat, niciun om politic puternic din Romania nu a avut curajul sa se apropie de el. Asta pana in urma cu doua zile.

De ce a fixat Traian Basescu acest obiectiv? In primul rand, pentru ca poate. Ca presedinte aflat in functie si cu puternice legaturi pe care si le-a facut la Chisinau in cei noua ani de cand se afla la Cotroceni, relaxat de lipsa unei confruntari electorale viitoare, isi poate asuma un proiect important si "periculos".

In al doilea rand, pentru ca vrea sa puna presiune pe Ucraina ca sa semneze acordul de preaderare cu UE. O tara de marimea Ucrainei, ramasa in afara UE va avea mari probleme politice in cazul in care Moldova se uneste cu Romania. Din afara Uniunii nu poate face nimic sa opreasca un astfel de proces, dar din interior, are deja un cuvant de spus.

In al treilea rand, Traian Basescu, punand pe agenda acest subiect, a mai aruncat un cartof fierbinte Rusiei, care are de jonglat cu foarte multi in acelasi timp - extinderea UE, stagnarea economica, opozitia interna la regimul Putin, scutul antiracheta NATO, ca sa enumeram doar cativa.

Aceasta unire propusa de Traian Basescu poate ajuta Ucraina in negocierile cu Rusia pentru a obtine inclinarea balantei spre Uniunea Europeana. O unire a Romaniei cu Moldova poate fi o problema mai mare pentru Moscova decat aderarea Ucrainei la UE.

Presedintele Romaniei si-a construit, astfel, o platforma politica pentru perioada de dupa terminarea mandatului.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#unire Republica Moldova Romania, #Ucraina UE, #Rusia Romania , #presedinte