SUA cer sprijin militar Romaniei - inca 600 de militari, adusi la Kogalniceanu (Video)

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 13:05
11100 citiri
SUA cer sprijin militar Romaniei - inca 600 de militari, adusi la Kogalniceanu (Video)
Foto: epochtimes-romania.ro

Statele Unite ale Americii au solicitat Romaniei extinderea operatiunilor de la baza Kogalniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unitati de infanterie marina si a unui numar de aeronave militare, astfel incat numarul militarilor americani dislocati va fi de maximum 1.600.

Aceste informatii sunt cuprinse intr-o scrisoare transmisa de catre presedintele Traian Basescu in 27 martie Parlamentului. Seful statului informeaza Legislativul ca, in baza legii 291/2007 privind fortele armate straine de pe teritoriul Romaniei, a aprobat propunerile premierului referitoare la solicitarile partii americane.

Presedintele Basescu informeaza ca Ambasada SUA la Bucuresti a solicitat sprijinul autoritatilor romane pentru extinderea operatiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogalniceanu.

Basescu: Romania nu a fost niciodata mai in siguranta decat in prezent

Basescu mentioneaza ca solicitarea Ambasadei SUA se refera la dislocarea la aerodromul Mihail Kogalniceanu a unor elemente ale unei unitati de infanterie marina denumita "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR) ", cu pana la 600 de militari, precum si cu "un numar de aeronave militare necesare pentru indeplinirea minisunilor specifice".

Conform sursei citate, prin dislocarea elementelor mentionate, numarul total al militarilor americani destinati pentru operatiunea temporara pe aeroportul Kogalniceanu in sprijinul operatiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) si Enduring Freedom (OEF), precum si pentru misiunile specifice ale unitatii de infanterie marina SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.

Legea 291/2007 prevede ca infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului.

Potrivit actului normativ, intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre Presedintele Romaniei la propunerea primului-ministru, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz.

In situatia in care aceste activitati nu se executa in baza prevederilor unor tratate internationale la care Romania este parte, Presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a afirmat, la 17 noiembrie 2013, la Constanta, ca baza de la Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esential pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan.

"Vorbind despre Mihail Kogalniceanu, Romania ne-a permis cu generozitate sa utilizam in mod extins unitatile sale pentru transportul trupelor si echipamentului spre si dinspre Afganistan.

Pe masura ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esential pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan", a declarat insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, cu ocazia unei receptii organizate la bordul navei Mount Whitney.

Militarii americani din Joint Task Force East s-au instalat, in vara anului 2010, in noua baza in valoare de 50 de milioane de dolari din orasul Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, care poate gazdui 1.600 de militari.

Seful Biroului de relatii publice al Joint Task Force East, locotenent-colonelul Daniel Herrigstad, a anuntat, in noiembrie 2009, ca baza militara poate gazdui pana la 1.600 de militari din cadrul trupelor terestre, fortelor aeriene si navale si va fi folosita in comun de militarii romani si americani.

"Este o baza romaneasca, dar sponsorizarea este din fonduri americane. Unitatea apartine tarii-gazda, iar noi o folosim in baza acordurilor guvernamentale", a precizat Herrigstad.

La construirea bazei au muncit peste 1.200 de constructori, din care mai mult de jumatate au provenit de la firme romanesti, fosta baza a Brigazii Mecanizate 34 devenind una dintre cele mai moderne baze militare proiectata si dotata conform standardelor militare ale SUA.

Fostele cladiri, cu cateva exceptii, au fost demolate, iar in locul lor au fost ridicate dormitoare, o capela militara, sali de sport, magazine, o cantina cu capacitatea de 2.500 de locuri, o sala de sport, terenuri de fotbal si baseball si o sala de cinema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu scrisoare Zgonea cerere SUA, #Basescu scrisoare Parlament suplimentare militari SUA, #Basescu cerere SUA suplimentare militari Kogalniceanu , #presedinte