Succese fulger in America (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 18:15
10314 citiri
Succese fulger in America (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Barack Obama s-a alaturat intalnirii pe care presedintele Romaniei a avut-o cu vicepresedintele american Joe Biden la Casa Alba. Asa cum este descrisa vizita lui Traian Basescu chiar pe site-ul oficial al administratiei de la Casa Alba, Barack Obama l-a invitat pe seful statului si in Biroul Oval, impreuna cu Joe Biden.

Nu poate nega nimeni ca intalnirea fulger dintre cei doi sefi de state nu a fost un succes. Pana la urma, din toate relatarile oficiale de peste Ocean rezulta ca Barack Obama doar l-a felicitat si i-a multumit lui Traian Basescu. Ori daca nici asta nu e un succes...

Pentru "parteneriatul ferm", pentru implicarea si sprijinul din Afganistan, pentru "Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI dintre Statele Unite si Romania" si pentru rolul pe care il joaca Romania in sprijinirea democratiei in Europa si in Orientul Mijlociu. Comunicatul administratiei prezidentiale americane subliniaza, de asemenea, si rolul important pe care il poate avea tara noastra de acum inainte in Europa prin amplasarea scutului antiracheta de la Deveselu.

Una peste alta, numai de bine, succese pe toate liniile. Poate doar remarca rautacioasa a lui Joe Biden, ce exprima oarecum o interogare cu accente de surprindere, in legatura cu sanatatea presedintelui sa fi fost o ciudatenie. Probabil, doar o gafa a vicepresedintelui. Nu se intoarce Traian Basescu cu mana goala pana la urma, ci cu un sac mare de multumiri si felicitari. Batai pe umar, urari de sanatate si succes in continuare. Nu aduce romanilor vestea cea mare - ca au scapat de umilinta loteriei vizelor, desi Hillary Clinton s-a aratat nemultimita de modul in care functioneaza sistemul vizelor si a promis ca va schimba criteriile de acordare.

Succesul cel mare este insa semnarea "Declaratiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI dintre Statele Unite si Romania", un acord cu care nu se pot lauda multe state din lume ca il au incheiat. Nu aduce nimic concret Romaniei, nu stabileste reguli sau principii noi de comunicare intre cele doua state, insa e un succes al echipei de negociatori si al diplomatilor romani.

In ciuda acestor politeturi si declaratii de curtoazie, pe langa incurajarile eterne primite din partea unei mari puteri, care multumeste astfel pentru acceptarea construirii scutului antiracheta pe teritoriul nostru, vizita lui Traian Basescu la Casa Alba si intalnirea pe genunchi cu presedintele american nu reprezinta absolut nimic. Intrucat nu a figurat nici pe agenda noastra, nici pe cea a administratiei americane, ea poate fi considerata doar un accident. O intamplare care nu aduce nimic nou, nu schimba cu nimic evolutia relatiilor dintre cele doua state.

A o prezenta insa ca pe un mare succes, cu atat mai mult cu cat ea ar fi putut foarte bine sa nu aiba loc, din moment ce Traian Basescu nu a fost primit cu toate onorurile oficiale si potrivit protocolului unei vizite de stat, inseamna sa facem din tantar armasar si sa ne iluzionam ca suntem mai mult decat ceea ce suntem cu adevarat.

Iar aici nu mai este vorba de Traian Basescu sau de delegatia romana, ci de ceea ce reprezinta statul nostru astazi in lume. O tara modesta, saraca, avand printre putinele merite, de aceasta data (spre deosebire de trecutul mai nefericit), pozitia geografica. Daca pana acum blestemam pozitia de granita dintre marile imperii, care ne-a adus numai necazuri, de astazi ar trebui sa ne reevaluam destinul.

Si fiindca veni vorba de reevaluat, privind la poza de grup a intalnirii dintre Barack Obama si delegatia Romaniei, nu pot sa nu remarc prezenta centrala pe care o ocupa acum fostul "sef al mafiei personale a lui Adrian Nastase", respectiv ministrul Apararii Gabriel Oprea. Stim puterea de reevaluare a lui Traian Basescu. Sunt convins ca va fi folosita si pentru a evalua, din nou, insuccesele si situatia interna actuala pe baza acestui mic succes de poza de peste Ocean.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Traian Basescu vizita SUA, #Basescu intalnire Obama, #Basescu intalnire Joe Biden, #Traian Basescu Casa Alba , #presedinte