Basescu: Au loc infiltrari de militari rusi in Ucraina, dar nu este invazie. Rusia a renuntat la dreptul international

Sambata, 30 August 2014, ora 12:10
7685 citiri
Basescu: Au loc infiltrari de militari rusi in Ucraina, dar nu este invazie. Rusia a renuntat la dreptul international

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, inainte de participarea la Consiliul European de la Bruxelles, ca principalele subiecte ce vor fi dezbatute vizeaza criza din Ucraina si structura de conducere a Consiliului.

Seful statului roman a subliniat ca Romania va sustine inasprirea sanctiunilor pentru Rusia, reiterand ca statele europene trebuie sa puna la dispozitia armatei ucrainene echipamentele necesare pentru a se putea lupta cu separatistii prorusi.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a declarat ca, "spre surprinderea" sa, a aflat ca Romania a transmis doua nominalizari pentru functia de comisar european, fapt despre care a aflat de la Bruxelles.

Traian Basescu a fost intrebat despre a doua nominalizare facuta de Guvern pentru postul de comisar european, insa a refuzat sa precizeze despre cine este vorba.

"Eu stiu ca sunt doua nominalizari, dar nu stiu care", a raspuns seful statului la intrebarea jurnalistilor.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui:

- Reuniunea extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles are pe agenda doua puncte extrem de importante: Ucraina si conducerea Consiliului European - functia de presedinte si cea de Inalt Reprezentant pentru politica externa

- Ma voi referi la primul punct: important este faptul ca va participa presedintele Porosenko, care ne va da informatiile la zi cu privire la situatia din Ucraina.

- In ce ne priveste, punctul de vedere pe care-l voi exprima va fi urmatorul - in primul rand ca in ultimele zile este o escaladare a transferului de tehnica militara de varf, inclusiv armament greu, din Federatia Rusa catre separatisti.

- Al doilea element este ca in acelasi timp se produce o escaladare a participarii specialistilor in operarea tehnicii de lupta si a unor ofiteri care sa conduca operatiunile separatistilor din Federatia Rusa in Ucraina, in favoarea separatistilor.

- Punctul nostru de vedere este ca au loc infiltrari importante ale militarilor Federatiei Ruse care nu sunt insa implicati in conflict. Nu este vorba despre o invazie, in analiza noastra.

- In analiza noastra care nu sustinem ca este perfecta au loc infiltrari de militari rusi care nu sunt implicati in ciocnirile directe cu armata ucraineana. Echilibrul de forte s-a schimbat in favoarea separatistilor, existand riscul ca armata ucraineana sa nu poata prelua controlul unor zone ca Luhansk.

- Sustinem trimiterea de tehnica militara necesara pentru a nu face din armata ucraineana carne de tun.

- Romania sustine inasprirea sanctiunilor pentru Federatia Rusa. Romania considera ca Federatia Rusa este reponsabila pentru instabilitatea din Ucraina, prin sustinerea separatistilor.

- Noi toti am judecat evolutiile internationale prin prisma dreptului international. Apar elemente de irationalitate si asta inseamna ca daca discutam de securitate nationala, trebuie sa avem in vedere elementul irational care poate functiona in abordarile Federatiei Ruse.

Despre conducerea Consiliului European

- Al doilea punct de discutii: conducerea Consiliului European.

- Punctul de vedere cu care pleaca Romania la acest Consiliu este legat de realizarea unui echilibru. Daca functia de Inalt Reprezent pentru politica externa va fi atribuita unui vechi membru al UE, functia de presedinte al Consiliului European ar trebui acordata unui stat dintre noii membri, si nu ma refer la cei mai noi - Romania, Bulgaria, Croatia - dar sunt 10 state despre care inca se spune ca sunt noi, care au 10 ani de cand sunt in UE, unele dintre ele membre in zona euro, care nu au mecanisme de supraveghere in domeniul justitiei, ci sunt egale cu celelalte state membre. Trebuie un echilibru.

- Nu se va dscuta lista de comisari. In ceea ce ne priveste, si vreau sa fiu foarte clar, nu intentionez niciun fel de disputa, este dreptul guvernului sa actioneze asa - dar spre surprinderea mea am aflat la Bruxelles ca avem doua nominalizari, mai mult decat atat, as spune ca avem si o problema cu respectarea legislatiei interne. Daca va aduceti aminte, Guvernul a promovat o lege care se referea la raportul intre guvern si parlament in ceea ce priveste relatiile europene - legea 373.

- Aceasta lege are doua prevederi precise: Parlamentul va fi informat de Guvern cu privire la persoanele desemnate sa ocupe functie in UE. O alta prevedere expresa spune asa: comisia de specialitate din parlament va audia persoana nominalizata pentru functia de comisar european

- Desi am aflat ca s-au facut doua nominalizari, n-am constat sa se fi produs vreo audiere.

- Niciodata reprezentantul Romaniei nu a fost desemnat de presedinte. Mereu a fost insa desemnat intr-o intelegere, cand nu a fost intelegere, s-a intamplat cazul Vosganian. Nu ma deranjeaza ca data aceasta am aflat de la Bruxeless ca Romania a facut doua desemnari, dar trebuie avut in vedere faptul ca legea 373 prevede o procedura interna

- Mai este un element din tratat: statele membre isi desemneaza un candidat pentru functia de comisar, nu inteleg de ce am desemnat doi, dand posibilitatea ca pe seama Romaniei sa se faca reglari de numar femei-barbati in interiorul Comisiei Europene

- Stiu ca sunt doua nominalizari, dar nu stiu care

Sefii de stat si de guvern se reunesc la finalul dupa-amiezii pentru un summit la Bruxelles, in contextul in care Rusia este acuzata ca a angajat direct trupe in conflictul din Ucraina, provocand riscul unui razboi deschis intre cele doua tari.

Cei 28 au inasprit mult sanctiunile impotriva Moscovei la finalul lui iulie, adoptand pentru prima data masuri menite sa loveasca in inima economiei ruse. Atitudinea Moscovei i-a obligat insa sa ia in considerare noi sanctiuni pentru a face presiuni asupra presedintelui Vladimir Putin.

Incepe razboiul in Ucraina? Kievul cere UE "ajutor militar de anvergura", dupa invazia rusa

Totodata, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, conduce si procesul de nominalizare pentru doua posturi-cheie ale UE si a desfasurat consultari pana in ultimul moment pentru a incerca sa propuna un bilet castigator.

Razboi in Ucraina: Cum il opresti pe Putin?

Este aproape sigur ca viitoarea sefa a diplomatiei, care o va inlocui in noiembrie pe britanica Catherine Ashton, va fi italianca Federica Mogherini. Ministru de externe italian de doar cateva luni, femeia de 41 de ani nu este totusi o novice in domeniu, intrucat a raspuns multa vreme de chestiuni internationale in cadrul Partidului democrat italian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu summit NATO , #presedinte