Suspendarea, arma secreta a presedintelui

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 13 August 2010, ora 19:24
9739 citiri
Suspendarea, arma secreta a presedintelui
Foto: Arhiva

In ultimele zile au fost aruncate in piata publica tot mai multe idei si explicatii in legatura cu adevaratele cauze ale falimentului economic si politic in care ne zbatem. De la destinul nenorocit al romanilor, trecand prin greaua mostenire a celor 20 de ani de democratie colorata, pana la suspendarea presedintelui. In functie de cine a oferit explicatia dezastrului, intotdeauna ceilalti au fost de vina.

Sau altii. Niciodata vina nu este asumata de catre cel care ofera explicatia. Cel mai halucinant rationament al falimentului in care ne zbatem cu totii a venit din partea consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu. Potrivit acestuia vina pentru colapsul economic in care ne aflam apartine, nici mai mult nici mai putin, partidelor de opozitie PSD si PNL.

Dupa ce ar fi incercat, fara succes, sa il suspende pe presedinte in primavara lui 2007, orbite de insuccesul pe care l-au inregistrat si speriate de scaderea rapida in sondaje, ele ar fi inceput sa imparta si sa arunce cu banii de la buget in pensionari, medici si profesori si functionari. De aici prapadul economic. De aici toate neajunsurile pe care le traim acum.

Ca si cum salariile medicilor, si profesorilor, si functionarilor sau pensiile din aceasta tara ar fi fost la nivelul mediei Uniunii Europene, si nu cele mai mici, in viziunea actualilor guvernanti ele ar fi trebuit sa ramana la acelasi nivel din 2005. Sau poate din 2000. Poate ca nu ar fi trebuit sa fie crescute deloc, ci taiate de la bun inceput. Desigur, Sebastian Lazaroiu uita (sau nu isi aduce aminte intentionat) ca insusi presedintele a semnat legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor in ciuda avertismentelor guvernului.

Insa, poate ca o adevarata guvernare responsabila si intru binele romanilor, din acel promis "Sa traiti bine!", ar fi vizat o inghetare a salariilor si pensiilor chiar de la inceputul primului mandat al presedintelui. Pe scurt, un "Sa traiti bine!" la fel de prost ca si pana acum, daca nu cumva preferati sa o duceti si mai prost!

Consilierul presedintelui intoarce acum suspendarea din nou in favoarea sa. mesajele lui Sebastian Lazaroiu trebuie citite pe dos pentru a putea fi intelese in cheia exacta a intentiilor in care ele au fost transmise. Da, o actiune de suspendare evident ca il urca din nou pe presedinte in sondaje, pentru ca Traian Basescu are stiinta de a se transforma intr-o victima perfecta.

Insa nici increderea si nici procentele lui Basescu de acum nu mai sunt cele pe care le avea in 2007. O noua procedura pentru suspendarea presedintelui poate ca ar avea succes, poate ca nu. Ceea ce este insa evident e ca ideea in sine a inceput deja sa fie manuita, preventiv, tocmai de catre oamenii presedintelui.

Ceea ce par sa incurce si sa scape din vedere aparatorii lui Traian Basescu este tocmai realitatea simpla si evidenta. Actiunea de suspendare este un proces democratic nevinovat, chiar daca poate avea la baza intentii vinovate. Iar incercarea de a oferi un trai mai bun cetatenilor este, de asemenea, rostul oricarei guvernari din lume. Asta mai ales ar trebui sa nu fie uitat, cu atat mai mult cu cat, parca, acesta a fost si sloganul cu care Traian Basescu a ajuns la Cotroceni.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Traian Basescu suspendare presedinte, #Basescu alegeri voturi electotaral, #Sebastian Lazaroiu Traian Basescu , #presedinte