Opinii: Suspendarea, o mare farsa!

Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 17:08
8104 citiri
Opinii: Suspendarea, o mare farsa!
antena3.ro

"Sa-l suspendam pe Basescu", s-au entuziasmat in cor liderii Opozitiei si au inceput sa viseze frumos. Ei vor si stiu ca electoratul ar putea vota. Ceea ce ori nu stiu, ori uita e faptul ca suspendarea presedintelui e aproape imposibila in momentul asta.

Nu numai ca Opozitia nu are majoritatea necesara in Parlament pentru a-l suspenda pe Basescu si nici perspective foarte clare s-o obtina in perioada urmatoare. Mai e ceva. Asa cum a scris si Gandul, o modificare votata recent la Legea privind exceptiile de neconstitutionalitate ii asigura lui Basescu inca un aparator important. Curtea Constitutionala. Lucru pe care cei din Opozitie ar fi trebuit sa-l stie. Si daca-l stiu, ramane de vazut in ce moment vor opri procesul.

Sublim, dar detaliile...

La prima vedere, initiativa PSD de a-l suspenda pe Basescu din cauza ca a promulgat Legea pensiilor pare perfecta. Nu numai ca legea e nepopulara, dar se pare ca ea a fost adoptata prin metode controversate. Argumentul perfect. Din punct de vedere politic, il pot acuza ca a incalcat legea. Multi vor crede, insa din punct de vedere legal, lucrul asta nu are nicio valoare. Nu e rolul presedintelui sa aiba grija de legalitatea actelor Parlamentului. Alte institutii decid asta.

Si lucrul asta ar lucra in favoarea lui Basescu. Pentru ca acum, ca si in 2007, decizia de suspendarea ar trebui sa treaca de Curtea Constitutionala. Fara indoiala, ca si atunci, aceasta va decide ca Traian Basescu nu a incalcat Legea fundamentala, mai ales ca acum are o majoritate pro-guvernamentala.

Diferenta e ca atunci rolul sau era consultativ si nu a contat. Acum, o modificare legislative trecuta recent de PD-L spune ca CC poate bloca si deciziile Parlamentului. Ne e usor sa ne imaginam ca asta include si o decizie de suspendare a presedintelui. Ne e usor sa ne imaginam si care ar fi rezultatul.

Ce stie Opozitia?

Oare Opozitia stia lucrurile astea? Daca nu, inseamna ca din nou specialistii lor i-au lasat balta. N-ar fi prima data, daca stam sa ne gandim ca, printre altele, Victor Ponta si Crin Antonescu au mai defilat luni in sir pretinzand ca Tratatul de la Lisabona interzice eliminarea uneia dintre camerele Parlamentului. Ceea ce in mod evident e o aberatie, atat timp cat respectivul tratat al Uniunii Europene nici macar nu pomeneste chestiunea.

Mai exista si varianta in care oamenii din PNL si PSD au stiut ce inseamna modificarile pentru actiunea de suspendare, dar merg pe aceasta varianta din populism, pentru a arata ca se lupta cu Basescu si il pot speria. Ramane de vazut daca se vor opri inainte de a declansa procedura sau vor merge pana la momentul in care Curtea Constitutionala ii va opri. Asta presupunand ca vir strange majoritatea parlamentara, un lucru foarte greu de realizat in acest moment.

Recapituland, ajungem la concluzia ca nu va fi vorba de nicio suspendare a presedintelui Traian Basescu. Dar va fi vorba de multa, multa gargara pe tema asta. Prea multa, ca de obicei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#suspendare Basescu, #modificari Curtea Constitutionala, #referendum suspendare , #presedinte