Tatucul care va merge la Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 17 Martie 2014, ora 21:02
5622 citiri
Tatucul care va merge la Cotroceni (Opinii)

Atmosfera tensionata din jurul Romaniei, razboiul ce sta sa inceapa la granita de est, in Ucraina si Crimeea, tendintele imperialiste manifestate tot mai fatis de Rusia lui Putin sunt factori externi care nu au cum sa nu influenteze profilul viitorului presedinte pe care il vor alege romanii la sfarsitul lui noiembrie.

Pe plan intern, poate cea mai importanta este consecinta cresterii tensiunii dintre Rusia si restul tarilor din spatiul NATO si UE. Cat de mult va influenta atmosfera externa inclinatiile si gustul electoratului e un lucru care asteapta sa fie testat, sondat si masurat de specialistii in strategii si campanii electorale.

Constient sau nu de acest fapt, Traian Basescu a facut deja legatura intre forta si determinarea liderilor locali si gravitatea situatiei externe a Romaniei. In interviul pe care l-a acordat cotidianului Adevarul, presedintele a afirmat clar:

"Nu ii voi ierta pe cei care asista cum Moldova intra intr-un scenariu de tip Crimeea, Osetia de Sud sau Abhazia. Eu nu voi mai insista pe ideea proiectului national al unirii, nu are suport in clasa politica, dar nici nu ii voi ierta vreodata pe cei care-si asuma slugarnicia fata de Moscova."

O repozitionare radicala fata de proiectul unirii cu Republica Moldova cu care Traian Basescu anunta ca doreste sa isi continue activitatea politica dupa ce va termina si cel de-al doilea mandat la Cotroceni. O readaptare conjucturala in raport cu situatia externa, care demonstreaza cat de usor marile proiecte politice interne, anuntate cu surle si trambite, pot disparea intr-o secunda in fata schimbarii contextului geopolitic extern.

Modificarea discursului lui Basescu fata de Republica Moldova e si un bun exemplu pentru a intelege cum ar putea evolua intreaga scena politica romaneasca pana la alegerile prezidentiale.

Presedintele isi va juca si mai apasat cartea experientei dobandite in relatiile externe si va incerca sa faca din aceasta carte o marfa de schimb pentru sustinerea unui candidat al dreptei al carui profil se va integra in raport cu un viitor tot mai ingrijorator si instabil.

In acest mod, Traian Basescu incearca sa instituie ideea ca fara sprijinul sau dreapta nu doar ca nu se va putea uni, pentru a incerca sa castige in fata candidatilor PSD, ci este esential ca viitorul prezidentiabil sa formeze echipa cu presedintele inca in functie.

Este ideea pe care o transmit toti comunicatorii din jurul Cotroceniului - fara sprijinul lui Traian Basescu, dreapta nu va avea nicio sansa sa isi impuna candidatul la Cotroceni. Dar acest lucru nu are nicio sansa sa fie macar luat in calcul, daca nu implica si o intregire a tuturor partidelor de dreapta, mai cu seama a celor mai importante - PNL si PDL.

Or, acum singura intrebare care ramane sa primeasca raspuns este daca T. Basescu va ajuta sau va fi o piedica in calea dreptei unite spre a-si impune presedintele.

Forta pe care o dezvolta de la luna la luna tot mai mult PSD nu lasa nicio sansa dreptei, daca nu ia in calcul unirea in jurul unui singur candidat. Inrautatirea situatiei pe plan extern sufla vant in profilul autoritar al viitorului presedinte. Avantaj de care Basescu se va folosi pentru a incerca sa uneasca in jurul sau toate fortele de dreapta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu criza Ucraina, #alegeri prezidentiale 2014 , #presedinte