Traian Basescu a aprobat majorarea salariilor pentru profesori (Video)

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 13:03
6273 citiri
Traian Basescu a aprobat majorarea salariilor pentru profesori (Video)

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri ca va promulga legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta.

Presedintele a explicat care au fost argumentele ce au stat la baza deciziei sale.

Astfel, "in procesul de promulgare presedintele are trei obiective atunci cand decide trimiterea la promulgare", a declarat Traian Basescu.

Acesta a explicat ca in primul rand este vorba despre Constitutionalitatea legii, "iar legea este constitutionala, asa cum a stabilit si Curtea".

Al doilea aspect la care s-a referit presedintele este legat de conformitatea legii, iar in opinia acestuia aceasta lege respecta obligatiile internationale asumate, deoarece se incadreaza in strategia Lisabona, referitoare la standardele pentru educatie.

In al treilea rand, presedintele s-a referit la oportunitatea promulgarii iar, din acest punct de vedere, presedintele a reamintit ca toate partidele au semnat pactul pentru educatie.

"Nepromulgarea legii ar fi putut fi interpretata ca o dezicere de pactul pe educatie si de afirmatiile ca Romania are nevoie de un invatamant performant", a mai declarat Traian Basescu.

"Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, bugetul poate fi asezat pe prioritati, iar din acest punct de vedere este doar o chestiune de vointa", a mai spus Traian Basescu.

Niciun absolvent bun de facultate nu vine in invatamant pe un salariu de 700 de lei

"Cu actuala salarizare este imposibil ca in sistemul educational romanesc sa intre dascali care sa pregateasca tanara generatie, sa ii invete pe copii limbi straine, IT, fizica sau matematica. Niciun absolvent bun de facultate nu vine in invatamant pe un salariu de 700 de lei", a explicat presedintele aducand drept argument si faptul ca "salariile sunt unul dintre motivele pentru care avem atat de multi suplinitori in invatamant".

Pe de alta parte, seful statului considera ca prin adoptarea de catre sindicate a strategiei de reformare a invatamantului si prin majorarea salariilor "se realizeaza un echilibru - bani contra reforma si performanta. Chiar primul ministru spunea ca nu poti sa ceri performanta de la un manager daca nu il platesti bine. Profesorii ii manageriaza, ii educa pe tinerii din tara", a mai spus presedintele.

In acelasi timp, seful statului a atentionat cadrele didactice cu privire la asteptarile care vor aparea in privinta cresterii calitatii actului educativ. "Mi se pare inadmisibil sa maresti salarii fara sa ai exigenta cresterii performantei. Semnarea de catre sindicate a strategiei de reformare a educatiei este garantia ca va fi asigurata o mai buna calitate a educatiei in schimbul majorarii salariilor. Este un pact."

"Obiectivul major acum este sa stimulam apropierea de sistemul de educatie a absolventilor valorosi. Si nu va vorbesc despre cei 9.000 de suplinitori. Cu salariile de pana acum, nu se pot apropia absolventii valorosi de educatie", a mai spus presedintele.

Nu intru in jocul Logan-uri contra profesori

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca in dezbaterea publica nu se vor face comparatii intre profesori si Logan-urile de 70.000 de euro, profesori si banii cheltuiti pe studii la EADS sau intre salariile dascalilor si cele ale directorilor de agentii guvernamentale.

"As vrea, insa, sa comparam salariile profesorilor cu alte categorii profesionale. Dezbaterea din ultimele zile a mers pe ideea ca profesorii, dintr-o data, au luat-o inainte. Eu nu judec daca la alte categorii profesionale salariile sunt suficiente sau nu. Subliniez, insa, nedreptatea facuta profesorilor prin acea abordare", a spus Basescu.

In context, el a aratat ca au crescut foarte mult salariile diplomatilor, ale judecatorilor, precum si cele ale angajatilor din sistemul militar.

"Toate aceste categorii au salarii rezonabile. Nu spun ca este suficient, dar anul trecut prin ordonante de urgenta au fost doua cresteri consistente in sistemul sanitar. Atunci, de ce profesorii ar trebui sa ramana cu salariul plafonat, cand exista o lege votata in unanimitate votata in Parlament, cand exista un act al Curtii Constitutionale, care spune ca legea este perfect constitutionala", s-a intrebat presedintele.

El a precizat ca in calitate de sef al statului nu poate intra "in jocuri de genul Logan-uri contra profesori".

"Optiunea mea este unica, nu am de ales aici, sunt pentru cresterea salariilor la profesori. Asta ca sa nu vorbim ca zilele trecute s-au gasit doua miliarde de lei pentru administratiile locale, bani indreptati preponderent spre clientela politica, care parte din ei trebuie sa se intoarca inapoi convertiti in campania electorala, dar nu gasim bani pentru profesori", a spus Basescu.

El a declarat ca "nu putem sa ramanem in demagogie" din acest punct de vedere, adaugand ca obiectivul major in acest moment, dupa ce doi ani de zile efortul a fost pe investitii, este sa se stimuleze apropierea de sistemul de educatie a absolventilor valorosi de universitati.

Apel catre sindicalisti

Presedintele a lansat si un apel catre celelalte organizatii sindicale. "Am speranta ca majorarea salariilor profesorilor nu va genera tensiuni sindicale. Fac un apel la sindicate sa astepte terminarea alegerilor si instalarea unui nou guvern. Dupa instalarea unui nou guvern se va inchide ideea salarii pentru voturi", a afirmat seful statului.

Traian Basescu a sustinut ca majorarea salariilor profesorilor nu va afecta in niciun caz investitiile. "Discutiile privind aducerea la zero a investitiilor din cauza cresterii salariilor sunt false. Nu poate fi vorba de limitarea la zero a salariilor din cauza cresterii salariilor. Luati si dumneavoastra sumele care se dau profesorilor. Sunt nesemnificative. Nu se puteau face kilometri de autostrazi cu ele", a declarat presedintele, acuzand Guvernul de ineficienta utilizarii fondurilor europene pentru investitii.

Presedintele s-a referit si la banii de investitii de la Uniunea Europeana care exista, dar nu sunt folositi. "Dezinteresul pentru banii europeni si coruptia pe buget sunt cauzele pentru care nu se fac investitii, nu cresterea salariilor profesorilor", a concluzionat Traian Basescu.

vezi mai jos declaratia integrala

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu, #lege, #salarii profesori, #promulga , #presedinte