Ziare.com

Traian Basescu a semnat decretul privind promulgarea acordului cu FMI

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 19:42

   

Traian Basescu a semnat decretul privind promulgarea acordului cu FMI
Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul privind promulgarea acordului cu Fondul Monetar International, ratificandu-se astfel atat scrisoarea de intentie a autoritatilor romane, din septembrie 2012, precum si prelungirea angajamentului dintre Romania si FMI.

Astfel, Traian Basescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 45/2013 privind ratificarea scrisorii de intentie semnate de autoritatile romane la Bucuresti, la 12 septembrie 2012, aprobata prin Decizia Consiliului directorilor executivi ai FMI din 28 septembrie 2012.

De asemenea, prin decretul semnat de seful statului s-a ratificat si Scrisoarea semnata de autoritatile romane la Bucuresti la 8 martie 2013, aprobata prin Decizia Consiliului directorilor executivi ai FMI din 15 martie 2013, prin care se solicita prelungirea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI, de tip preventiv, intrat in vigoare prin Scrisoarea de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti la 10 martie 2011, aprobata prin Decizia Consiliului director al FMI din 25 martie 2011, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Cand se va discuta noul acord cu Romania in Consiliul Director al FMI

Consiliul Director al Fondului Monetar International va discuta despre noul acord de tip stand-by cu Romania pe 27 septembrie.

Noua intelegere va fi tot de tip preventiv, pe o perioada de 24 luni si va avea o valoare de patru miliarde euro, acordata in mod egal de FMI si Comisia Europeana.

Romania trebuia sa plateasca, luni, 122,1 milioane euro catre FMI din imprumutul stand-by contractat in 2009, bani ce provin din rambursari de rate de capital, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.

Tara noastra trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. De la inceputul anului, din suma totala datorata au fost achitate 756,2 milioane euro.

Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.

In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a 8-a transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 470 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai nu aveaq ce sa faca altceva!!

Asta este stire? Zilnic trebuie sa semneze ca notarul o gramada de acte de intrare in vigoare! Pe 23.10 CCR o sa-i trimita inapoi la semnat si legea cu referendumul la care se pune pe picioarele din inapoi ca un celebru animal cu urechi lungi!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor