Opinii: Traian Basescu, all inclusive

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 12:19
3534 citiri
Opinii: Traian Basescu, all inclusive
Foto: Reuters

Traian Basescu reprezinta presedintele ideal. Cu bani putini am putea avea lejer premier, parlament si ministri. Un om care misca rotitele statului dupa cum ii e vointa. Totul se invarte in jurul puterii prezidentiale. De la Schengen si pana la restructurarile din MAI totul pare ca sta in puterea domnului presedinte.

De multe ori, il auzim pe Emil Boc folosind sintagma "Guvernul pe care il reprezint". Toata lumea stie ca domnul Boc conduce un guvern si trebuie sa fie seful Executivului, principalul raspunzator pentru bunul mers al tarii. Domnul Boc da impresia ca-i este frica sa rosteasca cuvantul magic, ca nu cumva cineva sa-l traga de urechi. El probabil ca nici nu stie ce cauta Igas la Interne sau Ialomitianu la Finante? Suntem o tara prezidentiala sau ma insel?

Avem guvern, ne mandrim cu ministrii care ne vor scoate din criza dar, de fiecare data cand trebuie sa aflam cate ceva despre politica purtata de Executiv, trebuie sa vina domnul Basescu sa ne lumineze drumul informational.

Traian Basescu descinde la Palatul Victoria, se aseaza semet langa Emil Boc si incepe sa-i traga de urechi pe ministrii Cabinetului. Practic, Traian Basescu isi asuma un rol pe care Emil Boc nu-l poate interpreta. Rolul de gade orator. Un calau ce pare ca vrea sa taie in carne vie, dar vine gratierea de ultim moment si rasufla usurat ca n-a mai pacatuit.

Pe Traian Basescu il ascultam si anul trecut, ascuns pe la nu stiu ce palat, cum tuna si fulgera la adresa clientelismului politic format in PD-L. Atragea atentia asupra unor lucruri grave care tineau de bucataria interna a partidului, iar vorbele sale dadeau atat de bine in prime time. La un an distanta, regasim acelasi scenariu.

Presedintele isi asuma, ca intotdeauna, cu nonsalanta raspunderea pentru esecul statului si, gata, se spala pe maini. Ii mai spune vreo doua lui Traian Igas sau lui Valerian Vreme si ar trebui sa ne potolim setea de reforma. Vorbeste de banii care sunt la noi in tara dar nu sunt folositi, pare ca se pricepe la macroeconomie, este expert in invatamant, in clanuri universitare, mare cunoscator in ale justitiei. Odata se pricepea si la "mafioti", dar a abandonat aceasta pista. Ce fac ministrii care ocupa aceste portofolii? De ce-i mai platim? Ca sa ne mandrim cu unicitatea lui Traian Basescu, acest "all inclusive" al politicii romanesti?

Orice antrenor de fotbal care isi asuma un esec fie este demis, fie isi da demisia la scurt timp. Un angajat, daca gresete grav la locul de munca, este penalizat drastic totul mergand pana la demitere. Domnul Basescu recunoaste ca a gresit, prin politica pe care a dus-o. Implicit se refera la guvernul pe care l-a girat, la ministrii pe care i-a propulsat in frunte si la gramada de consilieri prezidentiali care-i spun povesti cu Alba ca Zapada. Probabil ca se refera si la girul acordat domnisoarei Anastase, minunea care numara cu doua maini.

Vorbele trec, asumari de raspundere avem pe banda rulanta inclusiv in Parlament. Apropo, pentru asumarile de anul trecut pe Legea Educatiei si Legea Salarizarii unitare a platit domnul Boc sau au fost "succesuri" rasunatoare? Daca risti si-ti asumi o responsabilitate, trebuie sa platesti in caz de esec. La noi vremea trece, vorbele curg, pietrele raman. Inclusiv in politica.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu Schengen, #Boc guvern ministri, #Basescu reforma guvern , #presedinte
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
"Traian Basescu isi iubeste poporul. A spus-o de nenumarate ori - se intoarce de fiecare data cu placere la el. Poporul roman i-a demonstrat ca si el il iubeste, dandu-i cel de-al doilea mandat. O relatie perfecta."