Traian Basescu, cel mai iubit dintre presedinti

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 23:32
8421 citiri
Traian Basescu, cel mai iubit dintre presedinti

Nu este greu de inteles de ce atat de multi intelectuali l-au sustinut pe Traian Basescu in primii ani de mandat.

Presedintele si-a inceput cei cinci ani la Cotroceni ca o furtuna. Dupa ce a intrat in cursa algerilor prezidentiale din 2004 cu sansa a doua, Basescu a sfarsit castigandu-le intr-un mod neasteptat de spectaculos.

Cum putina lume il cunostea bine, cum Basescu insusi nu se cunostea foarte bine, bunele sale intentii afisate cu o naturalete nemaivazuta pana atunci au aprins un val de simpatie unic in Romania.

Nici Ion Iliescu in cele mai bune vremuri ale sale, dupa "duminica orbilor" nu adunase atata dragoste si incredere din partea tuturor categoriilor sociale. Caci doar Traian Basescu a putut fi iubit, deopotriva, de tarani, de muncitori, de ciobani, de tineri, de intelectuali si artisti si aproape intreaga societate civila. De la vladica la opinca cu totii s-au aruncat legati la ochi si cu bratele intinse catre presedintele jucator. Traian Basescu a intruchipat cele mai mari asteptari ale romanilor, mai ales ale celor care crezusera candva in viitorul acestei tari.

Traian Basescu a adunat atata speranta si simpatie in jurul sau nu numai pentru ca a promis ca va scapa de "sistemul ticalosit", ci, mai mult, a dat chiar senzatia ca, pentru prima oara dupa o lunga perioada intunecata, el va fi cel care ii va pune capat. Un lucru este mai evident decat orice alta realitate: "sistemul ticalosit" nu a fost deloc infrant - a recunoscut-o insusi presedintele. Mai mult decat atat, Traian Basescu a dezamagit pe multi dintre intelectualii care i-au fost alaturi la inceput. Andrei Plesu, Mircea Cartarescu si Mircea Dinescu sunt cele mai importante nume care si-au exprimat public distantarea fata de seful statului.

Motivele acestei detasari fata de presedinte, a pierderii sperantelor puse de intelectuali pe umerii lui Basescu sunt si ele variate, de la o personalitate la alta. Pe unii i-a dezamagit comportamentul "omenesc, prea omenesc" al sefului statului, pe altii pofta presedintelui de galceava si scandal, unii au fost scarbiti de personajele feminine de care s-a lasat inconjurat Basescu, altii si-au dat seama ca "sistemul ticalosit" nu va putea fi invins nici de actualul presedinte. Cu siguranta ca cele mai importante motive ale despartirii de Basescu le cunoaste fiecare "dezamagit" in parte.

Insa, si mai interesant decat problema dezamagitilor de presedinte este cazul intelectualilor care, in ciuda tuturor evidentelor, continua sa il priveasca pe presedinte cu aceeasi ochi ca si in urma cu cinci ani.

O imagine recenta a lui Horia Roman Patapievici fata in fata cu Traian Basescu la GDS vorbeste mai mult decat orice scrisoare de adeziune, mai mult decat orice juramant de credinta fata de cauza basesciana. Aprobarea evidenta si obedienta aproape a lui Patapievici fata de orice idee exprima seful statului in fata sa, manifestata printr-un zambet permanent plus o inclinare constanta a capului, te lasa fara replica.

In secunda in care ai aceasta imagine te intrebi cum este posibil ca presedintele care a promovat oameni precum Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase, s-a adresat jurnalistilor cu apelative precum "gaozar", "pasarica", "tiganca imputita", a asternut tacerea peste afacerile dubioase ale fratelui si celor doua fiice ale sale, refuza sa raspunda intrebarilor decente si legitime care ii vizeaza marile probleme si nereusite ale celor cinci ani petrecuti la Cotroceni - te intrebi, deci, cum este posibil ca un astfel presedinte sa mai aiba aproape de dansul personalitati ce se considera varfurile intelectualitatii romanesti.

Probabil ca in fata domnului Patapievici nicio tema delicata a mandatului presedintelui nu ar putea fi pusa in discutie. Pentru intelectualii romani fascinanti de personalitatea presedintelui, Traian Basescu ramane inca o optiune politica indiferent de cat de mult a dezamagit oamenii simpli, oricat de multe tinte a ratat si oricat de mult s-a departat de princiapala sa promisiune din campania electorala - starpirea "sistemului ticalosit".

Exista o curiozitate in aceasta dubla raportare a lui Traian Basescu fata de intelectuali si fata de oamenii. In timp ce in raport cu oamenii simpli presedintele pare ca si-a pierdut mult spre foarte mult dintre simpatizanti, in randul intelectualilor Basescu si-a pastrat intr-o proportie infinit mai mare simpatizantii. Un lucru foarte greu de inteles, din moment ce comportamentul presedintelui, tot mai popular si tot mai "prea omenesc", pare a fi adresat doar oamenilor simpli, jignind in schimb constant pe toti reprezentantii intelectualitatii.

Aceasta constatare te face sa te intrebi automat: cine se inseala mai mult, cine a ratat esenta mandatului lui Traian Basescu? Vad intelectualii romani in Traian Basescu ceea ce nu mai reusesc sa intuiasca oamenii simpli sau, dimpotriva, intelectualii au fost orbiti de ceva necunoscut noua si nu mai vad lucrurile simple clar si limpede?

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Traian Basescu prezidentiale 2009 , #presedinte