Basescu: Scopul final este punerea sub control a Justitiei, nu suspendarea mea

Marti, 03 Iulie 2012, ora 20:45
13137 citiri
Basescu: Scopul final este punerea sub control a Justitiei, nu suspendarea mea
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu le-a cerut, marti seara, lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea si Kelemen Hunor sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman.

Intr-o scurta declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, seful statului a declarat ca prin actiunile Guvernului si ale majoritatii parlamentare se incalca grav valorile Uniunii Europene.

Vasile Blaga nu mai este presedintele Senatului - Crin Antonescu, propus in locul sau

Avocatul Poporului, revocat - Valer Dorneanu ii ia locul

"Privind la evenimentele care s-au desfasurat in ultimele saptamani si au culminat cu cele de astazi, cer liderilor USL, PC, UNPR si UDMR sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman, fie ca e vorba de Curtea Constitutionala, de Senat, de Camera Deputatilor, de Avocatul Poporului sau de alte institutii care ii deranjeaza, inclusiv justitia, tinta finala a actiunii majoriatii parlamentare si a liderilor acesteia", a afirmat presedintele.

Crin Antonescu, noul sef al Senatului, campion absolut al chiulului de peste sase ani

Totodata, Traian Basescu a afirmat ca scopul actiunilor liderilor USL nu este doar suspendarea sa, care ar fi numai prima etapa pentru scopul final, si anume "punerea sub control a justitiei".

In opinia sefului statului, actiunile premierului din ultimele saptamani si ale copresedintilor USL incalca grav valorile fundamentale ale Uniunii Europene si vor avea repercusiuni economice negative, dand nastere unei situatii grave ca la mineriada din 1990.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT declaratiile sefului statului:

- Inca o data cer majoritatii parlamentare sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman.

- Actiunile Guvernului vor avea efecte economice extrem de grave pentru Romania si populatiei Romaniei.

- Ii avertizez ca prin incalcarea grava a regulamentelor au pus statul roman intr-o situatie extrem de dificila similara cu cea generata de mineriada din 13-15 iunie 1990.

- Au pus statul roman si pe cei 22 de milioane de romani intr-o situatie extrem de dificila.

- Suspendarea presedintelui este o etapa intermediara, conform planificarii lor va avea loc zilele urmatoare. Tinta majoritatii parlamentare este punerea sub control a justitiei.

- Trebuie sa inteleaga acesti politicieni ca a venit timpul cand in fata justitiei sunt egali cu orice cetatean al tarii, iar ascunderea in Parlament a celor care trebuie sa mearga in fata justitiei e un lucru care nu mai poate fi continuat.

- Prin actiunile Guvernului si ale majoritatii parlamentare se incalca grav valorile Uniunii Europene.

- Privind la evenimentele care s-au desfasurat in ultimele saptamani si au culminat cu actiunile de astazi, cer lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, Kelemen Hunor sa inceteze imediat ei si partidele lor actiunile impotriva institutiilor statului.

- Va fi o declaratie foarte scurta.

Revolutie in Parlament: Antonescu, sef la Senat in locul lui Blaga. Avocatul Poporului, revocat

Parlamentul s-a reunit marti in sesiune extraordinara pentru a asculta raportul privind participarea lui Victor Ponta la Consiliul European. USL s-a folosit de acest prilej pentru a revoca presedintii celor doua Camere si pe Avocatul Poporului.

USL a convocat sedinte de urgenta ale Birourilor Permanente ale celor doua camere si a decis rapid alte doua sesiuni extraordinare, in aceasta seara, in care Vasile Blaga a fost inlocuit cu Crin Antonescu.

Totodata, Gheorghe Iancu a fost revocat, marti, de plenul Parlamentului, din functia de Avocat al Poporului. Conform legii, Avocatul Poporului poate fi revocat pentru incalcarea Constitutiei sau legilor statului, cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti la sedinta in care se voteaza.

Cei de la USL sunt deranjati de faptul ca Gheorghe Iancu ar fi atacat la Curtea Constitutionala ordonanta Guvernului de trecere a ICR in subordinea Parlamentului.

Si Roberta Anastase urmeaza sa fie inlocuita cu Valeriu Zgonea. Deciziile au aparut deja in Monitorul Oficial, trecut recent in subordinea Guvernului.

Liderii PDL striga ca asistam la o lovitura de stat data de USL si ca Ponta si Antonescu "au declansat Jihadul impotriva Romaniei democratice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu declaratii, #Traian Basescu revocari presedinti camere, #Vasile Blaga revocat, #Roberta Anastase revocata , #presedinte