Basescu, despre retrimiterea reducerii CAS: Nu vreau sa mai vad tara fara bani de pensii si salarii

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 19:11
6834 citiri
Basescu, despre retrimiterea reducerii CAS: Nu vreau sa mai vad tara fara bani de pensii si salarii
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a explicat, miercuri seara, care sunt motivele retrimiterii legii privind reducerea CAS in Parlament, evocand, printre altele, riscul cresterii somajului.

Seful statului a mentionat ca, desi a solicitat un document Guvernului din care sa rezulte modul cum poate fi sustinuta reducerea CAS, nu a primit niciun document.

De asemenea, presedintele a spus ca depasirea deficitului la care s-a angajat Romania este unul dintre riscurile daca s-ar fi promulgat legea reducerii CAS, fapt ce ar fi avut ca efect interuperea acordului cu FMI.

Traian Basescu a facut declaratiile dupa anuntul oficial al Administratiei Prezidentiale privind trimiterea acestei legi spre reexaminare Parlamentului.

Traian Basescu a retrimis la Parlament legea privind reducerea CAS

Ponta explica de unde va avea bani pentru reducerea CAS. De ce nu i-a aratat si lui Basescu

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Am de facut o scurta declaratie legata de motivatia pentru care am intors la Parlament legea cu privire la reducerea CAS.

- Reducerea CAS e o masura buna pe care o sustin fara rezerve legate de utilitatea unei astfel de masuri a reducerii fiscalitatii de munca. Nu pot sa nu am rezerve legate de sustenabilitatea masurii.

- O sa repet o mare parte din cele pe care le-am mai spus.

- Nu am intervenit pe textul legii, ci doar am pus sub semnul intrebarii oportunitatea cu privire la lipsa de sustenabilitate.

- Desi am solicitat un document de la Guvern din care sa rezulte modul cum reducerea CAS poate sa fie sustinuta, nu am primit niciun document, nicio sustinere a Guvernului cu privire la sustenabilitatea masurii.

- Prin reducerea CAS la societati, se realizeaza o crestere de la 12,5 miliarde la peste 18 miliarde a deficitului fondului de pensii. Peste 18 miliarde, pentru ca am in vedere si efectul indexarii, care trebuie sa aiba loc la inceputul fiecarui an. Trebuie sa avem in vedere ca si indexarea este o realitate care incepe sa curga de la 1 ianuarie 2015.

- In scrisoarea adresata Parlamentului, amintesc ca mai avem doua obligatii asumate din tratate internationale, amandoua la fel de importante. Este vorba de obligatiile asumate prin tratatul fiscal. Ca efect al adoptarii acestei legi, s-a generat si obligatia de a ajunge in anul 2015 la un deficit structural de minus 1 la suta din PIB.

- Asta inseamna ca pentru a nu reduce cheltuielile cu personalul, Guvernul ar trebui sa aiba o crestere de venituri de 5-6 miliarde de lei.

- O alta obligatie pe care o avem inca din perioada de preaderare la NATO este de a avea un buget de 2,38 la suta alocat Armatei.

- Nu stiu daca Guvernul va atinge 2 la suta din PIB, dar o crestere macar de 0,3-0,5 la suta din PIB la bugetul apararii trebuie sa se faca. Inseamna alte 2 miliarde de lei cresteri.

- Daca privim la executiile bugetare din 2013 si 2014, constatam ca anul trecut Guvernul a efectuat trei rectificari, toate trei negative.

- Prim-ministrul compara 2013 cu 2012, 2014 cu 2013... Discutam despre executia bugetara planificata. Anul trecut a fost mai mica, iar anul acesta, pe primele 6 luni, deficitul de incasari este de circa 2,4 miliarde. Dl prim-ministru trebuie sa faca obligatoriu o rectificare negativa. Cat de credibil este cand afirma ca va avea bani?

- Povestile pe care le spune cand nu e de fata cu mine sunt povesti pe care le-ar muta si pentru MTO, si pentru CAS, si pentru orice. Are foarte multe povesti.

- Modul in care s-au realizat investiile anul acesta: Fata de alocatia bugetara, pe primele 6 luni de la investitii s-au taiat 22-25 la suta. Efectul s-a vazut in cresterea somajului. Nu am pretentia ca la nivelul Executivului sa se inteleaga ce inseamna cresterea somajului. Cand am intrebat despre somaj, mi s-a spus ca s-au creat 78.000 de locuri de munca.

- Trebuie sa te uiti si la cate locuri de munca s-au creat, si la cate s-au pierdut. Si daca scazi locurile de munca pierdute din cele create, afli cresterea de somaj.

- A fost un alt motiv pentru care am trimis legea inapoi, pentru ca o crestere a somajului inseamna diminuarea veniturilor in fondul de pensii si trecerea celor care si-au pierdut locul de munca intr-o alta cheltuiala, cea care vizeaza ajutoarele de somaj.

Basescu, despre absorbtia fondurilor UE: Ponta se lauda cu cifrele lui Boc. N-au semnat nimic nou

- Daca privim la absorbtia fondurilor europene, cifrele cu care se lauda Guvernul Ponta sunt pe proiecte derulate in timpul premierului Emil Boc. Si anul asta mai au proiecte din timpul premierului Emil Boc, pentru ca n-au semnat niciun contract nou pe bani europeni.

- Au trimis facturi in valoare de 2,79 la suta din valoarea fondurilor de coeziune, inseamna o crestere a absorbtiei la 36,26, extrem de putin.

- Este un alt element care mi-a aratat ca Guvernul nu este suficient de pregatit sa creeze locuri de munca prin utilizarea de fonduri europene.

- Pentru mine, nu este o disputa cu Guvernul, si eu as fi vrut sa promulg o lege care sa reduca fiscalitatea.

- Romania cere aliatilor sa dizloce nave in Marea Neagra, iar asta inseamna pentru aliati costuri suplimentare.

- Marile puteri spun: "Da, dar voi ce faceti pentru securitatea voastra?". Anul viitor va trebui sa avem o crestere importanta a bugetului apararii. Nu e de joaca cu situatia in care ne aflam.

- Situatia actuala nu ne permite sa nu ne apropiem de 2 la suta pentru aparare.

- As sublinia niste riscuri pe care le-am anticipat, daca as fi promulgat aceasta lege: Depasirea deficitului la care ne-am angajat. Ar fi avut ca efect intreruperea acordului cu FMI, UE si BM.

- Noi am ratificat un tratat, prin care ne angajam la deficit structural de minus 1 la suta.

- Intreruperea acordului cu FMI este un risc. Atrage imediat suspendarea alocarii suplimentare de 10 la suta din fondurile europene pentru proiectele din fonduri de coeziune.

- Un alt risc care este o realitate: Fragilizarea sustenabilitatii fondului de pensii. Am trait zile cand am constatat ca n-aveam de unde sa luam. Nu vreau sa spun ca nu se vor plati pensiile, dar creste riscul sa platim luna viitoare samd, in functie de lichiditati.

- Batalia oricarei tari responsabile este pentru reducerea deficitelor structurale. La restituiri, ai platit si gata, nu mai are efecte in bugetele ulterioare.

- Un alt risc, daca as fi promulgat legea de reducere a CAS este legat de cresterea taxelor si aici vad ca variante cresterea taxelor pe proprietate, pe automobile, a cotei unice.

- Un alt risc, prin adancirea deficitului la fondul de pensii ar fi reducerea si mai puternica a investitiilor sustinute din bugetul de stat, ceea ce duce la reducerea numarului de locuri de munca.

- O sa spuneti: Ne dai doar partea neagra. Nu, eu vad o solutie. Solutia corecta mi se pare ca Guvernul sa discute solutiile cu FMI si cu UE pentru compensarea excedentului de deficit creat la fondul de pensii.

- Trebuie vazut cum arata noul Cod Fiscal, si, cel mai important, CAS ar trebui aplicat numai dupa ce se face bugetul anului 2015. Daca se constata ca putem sa reducem CAS, sa o facem. Daca se constata ca nu putem sa reducem, sa nu o facem.

- Vazand pe sintezele de presa ce argumente a adus (Victor Ponta - n.red.) si cunoscand foarte bine FMI, va spun ca astfel de masuri nu pot fi acoperite credibil cu presupuneri. Ele pot fi acceptate cand masurile sunt precise. N-as vrea sa se maresca taxele pe case si pe cladirile de birouri.

- Nicio institutie financiara nu accepta argumente pe presupuneri, ci pe evaluari precise.

- Cu aceasta motivatie si cu propunerile de a nu ne grabi, e foarte bine sa se introduca reducerea CAS si de la 1 ianuarie, introducem reducerea CAS daca masura este sustenabila.

- Nu am de castigat si este responsabilitatea pe care o am fata de tara asta. N-as vrea sa o mai vad nici macar din afara Cotroceniului intr-o asemenea situatie, de a nu avea bani de pensii si salarii.

- Va multumesc mult si va doresc o seara placuta!

Basescu: Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum

Prim-ministrul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa, de la Palatul Victoria, marti seara, in care a vorbit despre reducerea CAS si despre solutiile pentru adoptarea acestei masuri.

Premierul a afirmat ca reducerea CAS va sprijini mediul de afaceri si va duce la crearea de noi locuri de munca, subliniind ca reprezentantii mediului de afaceri sustin aceasta masura. De asemenea, Victor Ponta a prezentat beneficiile de care se bucura angajatorul ca urmare a reducerii CAS.

Basescu, dupa intalnirea cu Ponta: Reducerea CAS, o masura electorala pripita, va aduce noi taxe pentru populatie

Miercurea trecuta, presedintele Traian Basescu i-a primit la Cotroceni pe premier si pe ministrul de Finante, Ioana Petrescu, cu care a purtat consultari pe tema reducerii CAS.

Anterior, pe 14 iulie, seful statului afirmase ca premierul si ministrul de Finante nu i-au adus argumente in favoarea sustenabilitatii reducerii CAS de la 1 octombrie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Traian Basescu reducere CAS, #Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu Ponta reducere CAS, #Basescu riscuri reducere CAS , #presedinte