Basescu: Ii rog pe romani sa nu voteze candidatii cu dosar penal

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 19:00
9397 citiri
Basescu: Ii rog pe romani sa nu voteze candidatii cu dosar penal
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, in care a criticat USL ca il implica in campanie prin intermediul materialelor electorale distribuite in teritoriu si a anuntat ca nu va permite ca o persoana care are dosar penal sa depuna juramantul in calitate de ministru.

Seful statului a prezentat o serie de afirmatii aparute in declaratiile si materialele electorale ale USL pe care le-a catalogat drept minciuni si a explicat ca, fiind implicat in campanie chiar de cei care ii cer sa nu se amestece, se vede nevoit sa reactioneze si sa le dea replica.

Traian Basescu a demontat, rand pe rand, o serie de afirmatii facute de liderii USL, in frunte cu Victor Ponta, referitoare la diverse teme, inclusiv la unele "nelinisti" care ar fi in UE, daca el nu l-ar numi premier pe candidatul propus de USL, si a subliniat faptul ca alegerile din 9 decembrie se refera la Parlament si nu la premier.

Presedintele a anuntat o alta conferinta de presa pe tema reglementarilor legale si constitutionale care vizeaza consultarile in urma carora va fi desemnat premierul si a subliniat ca nu va permite ca o persoana care are dosar penal sa ajunga sa depuna jurmantul de ministru, cu trimitere clara la Liviu Dragnea.

De asemenea, Traian Basescu le-a cerut romanilor sa nu voteze politicieni care au dosare penale, pentru a arata astfel Europei ca au o atitudine corecta fata de cei corupti, deasupra nivelului aratat de clasa politica.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Seara placuta. Daca vor continua sa ma implice in campanie, voi reactiona in fiecare zi.

- (Daca PDL va avea mai multe mandate, va da premierul?) Va spun sincer ca nu cred ca vor obtine, asa ca...

- (credeti ca premierul pe care il va desemna PDL va putea sa faca majoritatea?) Cred ca da, altfel nu l-as desemna.

- (aveti dvs informatii?) Am si probe, din teritoriu. De la organizatiile care au transmis date, copii de la listele electorale permanente. Dar nu vreau sa impiedic anchetele. Am mostre, pot sa le pun la dispozitie, daca doriti, la Antena 3, daca faceti o astfel de informare. AEP verifica strict multiplicarea CNP. Din cate stiu, anchetele sunt in derulare.

- (AEP a spus ca nu au fost 1,5 -2 milioane de voturi fraudate) AEP a verificat doar votul dublu, altceva nu poate.

- (ati spus: macar sa nu le ia bani inainte, aveti informatii? ) Luati ca o gluma.

- (chemati partidele separat la consultari?) Cititi Constitutia si legile. In intentia mea e sa le respect, nerespectarea duce la distorsiuni foarte grave ale unui proces de consultare constitutional care are ca rezultat desemnarea unui premier. Presedintele trebuie sa dea sansa consultarii, nu sa obstructioneze. Raspunsul, la urmatoarea conferinta de presa.

- (discutati cu Mona Pivniceru pe tema procurorilor sefi?) Nu am stabilit o discutie, nu stiu daca dosarul e complet. Cand va fi, cred ca ma va anunta, ori ca mi le trimite, ori ca va solicita o discutie. Raspunsul este de pe acum "Cu placere".

- (ce veti face daca USL vine cu Ponta si sondajele arata ca au 60%?) Sondajele nu fac guverne, doar majoritatile in parlament. Obiectivul este sa desemnez un prim ministru care sa poata trece un cabinet, eu doar tatonez, responsabilitatea sa isi treaca cabinetul e a premierului.

- (nu mai aveti incredere in Ponta) Dumneavoastra ati avea? In conditiile in care da interviuri despre coabitare in presa straina si in tara USL da astfel de mesaje?

- (in colegiul dumneavoastra v-a convins vreun candidat?) Categoric o sa merg la vot, daca v-as spune ce candidat m-a convins as spune optiunea, lasati-ma sa ma destainuiesc dupa 9 decembrie. M-am uitat, m-am convins ca nu are dosar.

- (prezentarea unui cabinet va fi o conditie pentru propunerea de premier?) Nu, dar sper sa ia avertismentul in seama cei care anunta deja numiri pentru ministri.

- (cum vor decurge lucrurile dupa 9 decembrie, o noua suspendare?) Eu pot sa vad orice, si o coabitare si o batalie. Eu batalia o voi da strict, strict, pentru respectarea Constitutiei si a statului de drept. Va pot spune cu certitudine ca orice presiune ar face, nu voi abdica de la Constitutie si de la legile tarii. Trebuie sa inteleaga, nu imi voi aseza pe constiinta un moment in care, de dragul de a-mi fi bine, sa abdic de la responsabilitatea de a respecta Constitutia.

- (informarile sunt din tabara USL si ati primit si acasa?) Nu. Daca o sa le dea drumul cei de la paza, probabil voi primi si acasa.

- (razboi declarativ Basescu vs USL, ati discutat oficial?) Nu, legat de aceste atacuri? Ce sa discut cand ele sunt deja distribuite in teritoriu? Atata timp cat eu le primesc, ce sa mai comentez? Daca erau cinstiti ma intrebau: Sunteti de acord sa va bagam in campanie, si dumneavoastra, asa cum va cerem noi, sa taceti?

Intrebari:

- Asa se afla cum se desfasoara legal consultarile. Promit o conferinta de presa in care sa discutam efectele nocive ale propagandei USL, cum spun ei ca vin la Cotroceni, spun un nume si pleaca. Nu e asa, vor trebui sa respecte legile.

- Al doilea subiect: Legile dupa care se vor face consultarile. Primul este articolul 103 din Constitutie. Al doilea lucru, pentru consolidarea unei corecte interpretari, este legea partidelor, legea 14/2003, unde este definita alianta, coalitia, partidele.

- Felicit Parlamentul pentru cum a rezolvat problema Trasculescu si compatimesc Parlamentul pentru cum nu rezolva problemele Diaconu, Borbely, Stan.

- Le sugerez romanilor ca, indiferent cat de frumos le vorbeste un candidat, fie de la USL, fie de la ARD, daca stiu ca are dosar penal ii rog pe romani sa nu il voteze. Romanii au ramas singurul reper, avand in vedere numarul mare de respingeri privind ridicarea imunitatii in parlament, Borbely, Dobre, Stan, ministrii incompatibili, in UE, liderii politici au remarcat inapetenta clasei politice de a reactiona ferm impotriva coruptiei. Singurul reper care ne poate recredibiliza este votul din 9 decembrie, mi-as dori ca romanii sa le demonstreze Europei ca nu tolereaza coruptia.

Ii rog sa nu voteze un candidat care are dosar penal. Ar demonstra ca romanii nu tolereaza coruptia, ca intelepciunea celor care merg la vot e deasupra celei aratate de parlamentari.

- O ultima remarca: cei doi lideri se grabesc sa imparta posturi. Sa nu vanda pielea ursului din padure, macar sa nu ia bani inainte.

Voi fi extrem de exigent cu cei care au dosare penale, sa nu isi imagineze ca un om cu dosar penal va avea ocazia sa depuna juramantul in fata mea.

Ponta: USL va avea peste 51%, Dragnea va fi in Guvern

- M-ar bucura daca in locul acestor mesaje mincinoase ar spune cum creeaza locuri de munca, cum vor asorbi bani europeni, cum consolideaza institutiile, cum cred ca va arata raportul MCV, cum rezolva problema Schengen.

- Va mai arat afisaje: Daca votati Ungureanu, votati Basescu. Astea sunt flayere care vor fi distribuite, legate de toti candidatii. Se pun pozele lor si se distribuie in colegii: Daca votezi candidatul X, votezi Basescu.

Cat de credibili sunt acesti oameni cand vorbesc de coabitare? Spun presedintele sa taca! Sunt niste mincinosi, asa cum ii mint pe romani de dimineata pana seara, vor continua sa minta si dupa alegeri.

- Asta e confirmarea dorintei de coabitare a domnului Ponta, confirmand ca acest om nu are limite in a minti. Pentru ce introduci in campanie un presedinte care nu candideaza? Pe urma vrei sa vii sa iti afirmi la Cotroceni buna credinta? Cine te crezi? Cine crede in cuvantul unor astfel de lideri, care isi fac campania pe seama presedintelui?

- Alt mesaj: Este de neconceput sa existe o banuiala ca presedintele nu ar incredinta mandatul unei persoane sustinute de majoritatea parlamentara. Banuiala e in capul domnilor de la USL. Va pot garanta ca voi desemna un prim ministru care va trebui sa treaca cu un vot majoritar prin parlament, ceea ce va legitima guvernul indiferent cine voteaza.

Ponta: Basescu va inghiti si porci, si pisici, si caini, daca obtinem majoritatea

Majoritatile parlamentare nu se fac nici la Cotroceni, nici la Palatul Victoria, nici in biroul presedintelui Senatului, ci in Parlament.

De ce sunt nelinistiti liderii europeni

- Alt mesaj: Toate aceste declaratii iresponsabile facute de Traian Basescu au creat nelinisti in randul liderilor europeni. Incep cu o gluma: Toti au cearcane la ochi, nu au somn, din cauza declaratiilor mele. Discutam de liderii europeni, colegii mei de 8 ani, stiu foarte bine batalia mea pentru a avea institutii democratice in Romania.

Antonescu: Daca Basescu va fi din nou suspendat, cancelariile europene vor fi mai bine informate

Corlatean: Basescu il va numi pe Ponta premier, nu va mai primi ajutor strain

O astfel de afirmatie este cel putin lipsita de decenta, dar la Ponta si Antonescu te poti astepta la orice.

Daca tot apreciaza ca liderii europeni sunt nelinistiti, le spun eu: din cauza atacurilor permanente la justitie, la institutii independente, CNA - ANI, de afectarea prin decizii a statului de drept, de utilizarea ordonantelor de urgenta pentru diminuarea atributiilor unor institutii independente, de faptul ca doi ministri, Borbely si Dobre, nu pot fi anchetati pentru ca majoritatea parlamentara a refuzat sa le ridice imunitatea, ca trei ministri incompatibili sunt mentinuti in guvern, de furtul intelectual, de plagiat, care se practica la nivelul guvernului, de faptul ca guvernul nu a facut ce trebuie ca Romania sa absoarba fonduri europene. Niciunul nu crede ca nu as respecta jocul democratic.

- Alt mesaj: Traian Basescu se plaseaza in afara Constitutiei si interesului national. Domnii de la USL sugereaza ca viitorul premier ales prin vot poate fi respins de Traian Basescu. Alegerile parlamentare sunt despre parlament, si nu despre prim ministru. Prim ministru poate fi orice cetatean care indeplineste anumite conditii. Atributul de desemnare tine de presedinte, tinand cont de capacitatea de a forma o majoritate in parlament si de interesul national.

- Alt mesaj: Traian Basescu doreste sa deturneze rezultatul alegerilor. Cum? Cei care sunt sub suspiciune ca au furat la referendum sunt cei de la USL, nu eu. Cei anchetati sunt din partea USL nu a mea, cei care au fost prinsi cu liste false si buletine bagate fara ca oamenii sa fi fost la vot sunt cei de la USL. Este credinta celor care gandesc ca niste bolsevici pot minti la nesfarsit. Au o mare capacitate de difuzare a minciunilor, prin televiziunile lui Felix si Ghita.

- Un alt mesaj dat spre distributie in dezbatere este "Iesirile lui Basescu din ultima perioada demonstreaza ca suspendarea a fost corecta". In urma suspendarii nu eu am primit o lista in 11 puncte in care mi se cerea sa restabilesc statul de drept, ci Victor Ponta. Parte din cele 11 puncte nu au fost restabilite nici pana acum. Capacitatea USL si a liderilor lui de a intoarce adevarul si de a face din minciuna un adevar este confirmata de transmiterea acestui mesaj.

- Al doilea mesaj: Alegerile sunt o continuare a luptei cu Traian Basescu. Mie imi spun ca vor coabitare. E o minciuna demontata in scris. Lui Victor Ponta nu face decat sa ii confirme calitatea de om care minte. Minciuna, ca mod de viata, te asaza in definitia mitomanului.

- Victor Ponta: Europa ii cere lui Traian Basescu sa respecte rezultatul alegerilor. E o minciuna, nu mi-a spus nimeni asa ceva.

- Primul subiect: domnii de la USL sustin ca presedintele trebuie sa fie neutru, dar ei il folosesc pe presedinte in materialele de campanie.

- I-am prevenit pe liderii USL ca voi reactiona daca fac din mine subiect de campanie. Primul subiect este reactia la instructiunile date de USL, al doilea este legat de consultarile care vor avea loc. USL are un model propriu si isi mentine politica de dezinformare.

Incepe ultima saptamana de campanie - Duminica sunt alegerile parlamentare

Presedintele Traian Basescu a avut in ultimele zile mai multe aparitii publice, atat la Palatul Cotroceni cat si in presa. Printre subiectele abordate s-au numarat rezultatele Consiliului European, viitorul raport pe justitie in cadrul MCV sau desemnarea viitorului premier.

Basescu despre Consiliul European: Ma intrebau daca ne-am hotarat sa iesim din UE

Basescu, despre Ponta premier inca o data: Un porc e greu de inghitit

Basescu: Nu-mi voi ceda catre un partid responsabilitatea desemnarii premierului

Presedintele a cerut Parlamentului sa permita justitiei sa isi urmeze cursul in cazul parlamentarilor Mircea Diaconu, Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre. Fara efect insa si, mai mult, luni, pe aceeasi lista s-a adaugat si numele deputatului Ion Stan.

Trasculescu vs Stan - ce inseamna sa fii la Putere sau in Opozitie

Valeriu Zgonea: Votul pentru Stan, nicio sansa pana in alegeri. Cand se va da

Declaratiile presedintelui au dat prilej la numeroase dezbateri publice, pro si contra. USL a anuntat, in cor, ca daca nu il va desemna premier pe Victor Ponta in cazul in care USL castiga alegerile, va urma o a treia suspendare. "Nu-mi voi ceda catre un partid responsabilitatea desemnarii premierului", a replicat, luni, Traian Basescu, intr-un interviu acordat unui cotidian central.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Basescu declaratie Cotroceni, #Basescu imunitate parlamentari, #Basescu justitie , #presedinte