Basescu: Ponta este profund corupt. A luat 2.800 de hectare de pamant

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 18:19
17128 citiri
Basescu: Ponta este profund corupt. A luat 2.800 de hectare de pamant
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, joi seara, de la Palatul Cotroceni. Seful statului a vorbit despre decizia de joi a CC din R.Moldova, care a hotarat ca limba romana va deveni limba oficiala. In plus, Basescu a abordat si subiectele bugetului, accizei la combustibili si l-a acuzat pe premierul Victor Ponta ca este corupt.

Traian Basescu a afirmat ca, prin decizia de joi a CC din R.Moldova, s-a facut "un act de dreptate", care are "implicatii extraordinar de profunde". Totodata, pesedintele a multumit Curtii Constitutionale si initiatorilor proiectului.

Revenind la confruntarile interne, Basescu a explicat ca Legea bugetului va sosi la Presedintie pe 9 decembrie, urmand sa consulte proiectul pana pe 29 decembrie. In schimb, seful statului a subliniat ca va promulga imediat bugetul asigurarilor.

Nu in ultimul rand, presedintele a spus despre Victor Ponta ca este "profund corupt" deoarece "isi ascunde sub o lege aranjamentele cu Rosia Montana", pentru ca a luat 2.800 de hectare de pamant "de la Academia Agricola si le-a transferat la Consiliul Judetean Braila", dar si pentru ca "incearca si ii faciliteaza lui Sebastian Ghita foarte multe contracte".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- As incepe exprimand multumiri Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, dar si initiatorilor - doamna Ana Gutu, deputat in Parlamentul R. Moldova, dar si partidului dlui Ghimpu.

- Prin decizia de azi a CC a R.Moldova, s-a stabilit ca limba oficiala a R.Moldova este limba romana. Este un act de dreptate fata de actul de independenta a R.Moldova, un act de dreptate fata de istoria cetatenilor din R.Moldova si un act de dreptate fata de cei din R.Moldova care se simt romani.

Basescu: Decizia CC din R.Moldova, un act de dreptate. La UE vom fi 2 state cu romana limba oficiala

- Implicatiile sunt extraordinar de profunde si de ele trebuie sa ia nota in cel mai scurt timp toate statele lumii, inclusiv UE.

- La UE vom fi doua state care vor avea limba oficiala limba romana.

- Se pune capat incercarii de mistificare a unor adevaruri culturale si istorice din R.Moldova.

- Retineti ca acesta este evenimentul cel mai important din ultimii ani. Va spun ca toate protocoalele noastre cu Republica Moldova si toate actele bilaterale se incheiau cu formularea "prezentul act, tratat, s-a incheiat in doua exemplare originale".

- Republica Moldova va putea beneficia de legislatia Romaniei asa cum este ea. Deci va fi un castig economic extraordinar de mare.

- Ma intreb ce vor face cei care au editat dictionarul romano-moldovean, ce-or sa faca acum cu dictionarul ala. Dictionarele jigneau si poporul roman in ansamblul lui, dar si cetatenii celor doua state romanesti.

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

Bugetul soseste la Presedintie pe 9 decembrie, presedintele il cosulta pana pe 29

- Revenind la realitatile noastre: De aseara, propaganda USL ma intreaba cand promulg bugetul. In mod normal, ar putea sa soseasca luni, la Presedintie, si va intra in procedura de analiza.

- Daca venea sambata, nu avea unde sa il lase, decat la portar.

- Documentul, in mod normal, trebuie trimis la Presedintie pentru promulgare, luni, 9 decembrie.

- Estimez ca va veni luni, data pana la care pot sa il consult este 29 decembrie.

- Voi promulga imediat bugetul de asigurari sociale, pentru ca nu am nimic de reprosat acelui buget.

Basescu promulga bugetul asigurarilor sociale, dar trimite inapoi bugetul pe 2014

- A doua observatie, legata de santaj. Domnul premier Victor Ponta si cu tata socru, cu toata trupa, gandesc ca pot utiliza comisiile de la Senat si comisia camerelor reunite care sa ancheteze cum a luat fiica mea creditul si cum a cumparat pamantul, cred ca ma pot impresiona.

- As vrea sa le readuc in memorie faptul ca eu rezist santajului de cea mai joasa presa al trustului dl Voiculescu de opt ani, trust care a fost dublat o buna bucata de vreme de trustul Realitatea, cand il administra SOV si acum este inlocuit de televiziunea lui Ghita (Romania Tv - n.red.).

Basescu, despre Comisia Calarasi: Ponta si tata socru' folosesc Parlamentul ca pe o maciuca politica

- Ii recomand premierului Ponta sa mai infiinteze doua, trei comisii, tot pentru cazul Ioana Basescu si il asigur ca voi fi solidar cu fiica mea, atata timp cat acest sef de Guvern a ajuns sa utilizeze Parlamentul ca pe o maciuca politica, intr-o batalie pe care nu are cum sa o castige.

- Eu stiu ca fiica mea a cumparat cinstit un credit, a cumparat cinstit un pamant si orice ar scormoni, nu poate sa gaseasca nimic ilegal legat de fiica mea si de mine, nici trafic de influenta, nici conditii preferentiale, nici pamant luat de la morti sau ce mai spunea tata socru.

- Ma tem ca nu eu am fost la vanatoare cu Adrian Nastase si incidentul care i s-a petrecut lasa urmari evidente.

- Stiu cum va decurge ancheta, se vor duce prin sat, ca la orice restituiri sunt oameni nemultumi, vor fi filmati de Antene si se va derula toata drama si cum vor trimite ei la Parchet.

- Cunosc diagnosticul, le doresc succes, mai bine ar face acum plangere la Parchet.

- Ei atata pot, asta stiu sa faca, inscenari.

- Ma uitam ca Voronin il cheama pe Timofti in fata Curtii pentru ca eu am declarat ce am declarat. La fel si Ponta cu fiica-mea. Nicio diferenta intre modul cum gandeste Voronin si cum gandeste Ponta.

- Mai spun un lucru: Oricine poate sa cumpere pamant, sa o faca. Este un lucru bun si preturile sunt inca acceptabile.

- Cine poate sa cumpere pamant, sa o faca. Nu ma tem ca strainii vor veni sa ne cumpere pamantul, cred ca strainii vor pleca cu recolta, nu cu pamantul, ca pamantul nu il muta.

Basescu: Ponta este un premier profund corupt care incearca sa isi ascunda hotia

- Ponta vrea sa isi ascunda propria coruptie sub aceste acuzatii gratuite pe care mi le aduce. Este un prim-ministru corupt profund, care incearca sa isi ascunda hotia.

- Ponta este corupt pentru ca a vrut sa isi ascunde sub o lege aranjamentele pentru Rosia Montana.

- Este corupt pentru ca luat 2.800 de hectare de pamant de la Academia Agricola si le-a transferat la Consiliul Judetean Braila.

- Cand au aflat ca ma interesez ce se intampla cu terenurile de acolo si cum decurge licitatia, au renuntat si spun ca timp de un an dau inapoi la Academia Sisesti terenul. Smecherii nu cumpara teren indatorandu-se, ci iau in arenda de la stat.

- Ponta este profund corupt pentru ca incearca si ii faciliteaza lui Ghita foarte multe contracte.

- Este pentru prima data cand avem un prim-ministru care are o cadenta atat de ridicata a actelor de coruptie pe care incearca sa le ascunda sub acte normative care sa il scape de responsabilitate. Nu cred ca va merge foarte mult.

Basescu: Ponta e disperat sa introduca acciza, imi pare rau ca liberalii intra in acest joc

- Alt subiect: acciza la combustibil, care este motivatia pentru care voi trimite bugetul de stat inapoi.

- Ponta a crezut ca se va ascunde pentru introducerea acestei accize, care inseamna bani pentru partid, bani electorali, sub scrisoarea transmisa si aprobata de Fond. Este al doilea motiv pentru care nu am semnat scrisoarea, pentru ca am inteles ce vroia sa faca.

- Las, ca intotdeauna, a incercat sa isi ascunda furtul pentru partid, acoperit de semnatura mea catre Fond. Si acesta a fost al doilea motiv pentru care nu am semnat mandatul pentru memorandumul catre Fond. Primul a fost efectul pentru economie.

- Al doilea este ca mi-am dat seama ca Ponta incearca din nou sa se ascunda sub semnatura cuiva pentru a fura.

Basescu: Ponta nu a inteles ce am discutat, am vorbit despre accize, nu despre buget

- A fost o televiziune, cred ca B1, care a prezentat acum cateva seri mesajele transmise de la centru catre activisti.

- Erau convinsi ca voi semna scrisoarea si apoi voi spune "Domne, ai semnat-o, acum ce mai ai cu bugetul".

- Atat de ticalosi erau. Iar eu le spun azi sa inceteze cu minciuna.

- In momentul de fata, Guvernul nu are nicio obligatie asumata sa introduca aceasta acciza. Este disperat sa o introduca, pentru a dirija bani la ministerul lui Dragnea, pentru a fi utilizati la europarlamentare si prezidentiale. Imi pare rau ca liberalii intra in acest joc.

- In viata si slabiciunile se platesc, nu numai hotia. Se platesc moral.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

- Oamenii astia nu inteleg nimic. Le-a dat pe foaie "Spuneti ca scad preturile la titei". Au vazut preturile scazute, dar in Statele Unite, nu in Europa.

- Datorita productiei uriase de gaze de sist, in Statele Unite este mult mai mica cererea pentru petrol, iar pretul este cu 10 euro dolari mai mica pe baril.

- Competita creata de gazele de sist, care este alternativa economica, a facut ca pretul la titei sa scada, desi distanta de transport din Golful Persic este mai mare.

- Este o inselatorie pe care o practica pe piata si ma uitam ca oameni care au pretentia sa fie respectati ca specialisti: "Scade pretul" si ei citeaza pretul din Statele Unite. Si mai au o poveste: pretul benzinei si motorinei este influentat de pretul titeiului. Asa este, dar este doar o particica.

- Niste copilarii ni se vand de niste ageamii sau de niste propagandisti. Va spune un om care 12 ani a carat titei si stia la ce ora o sa soseasca, in functie de evolutia bursei la Rotterdam. Deci se incearca pacalirea oamenilor pentru obtinerea de bani pentru campanie. Acesta este furt de la populatie.

- Nu este nevoie de aceasta acciza pentru a inchide bugetul. Daca scoti banii electorali de la Dragnea si de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, nu ai nevoie de aceasta acciza.

- Ultima varianta este sa le dea derogari producatorilor de benzina si motorina pentru intrarea pe urmatoarele etape de combustibili cu nivel de poluare mult mai mic. Vor sa le dea derogari sa nu mai faca investitii in rafinarii.

- Nu cred ca un producator de benzina, motorina, pacura, va accepta asa ceva. Dar tu, ca premier, sa spui "Dragi producatori de benzina si motorina, otraviti romanii ca merge, ca eu am nevoie de bani pentru campanie".

- Acesta este tipul de politician care pune mai presus interesele lui decat interesul national si interesele colectivitatilor.

- Cred ca este cel mai mare nivel de coruptie si de imoralitate pe care l-am vazut la un premier.

Solutia pentru autostrada de pe Valea Oltului: Frezele pentru metroul din Bucuresti

- As mai face o observatie legat de marele program de autostrazi pe care l-am vazut ieri. Lipsa de respect pentru populatie in primul rand, dar si pentru interesele Romaniei mai mare decat asta - ca nu poti sa furi cand doar desenezi -, n-am vazut decat in aceasta prezentare pe care a facut-o Victor Ponta.

- Romania se poate lega de Europa prin cele trei coridoare - IV, IX si VII. Sa vii sa inovezi alte prioritati decat acestea este o iresponsabilitate. Iar daca Ponta va persista sa prezinte acest proiect, nu va ascund ca nu-i voi da niciun sprijin la Bruxelles sa fie aprobat. Nici nu cred ca poate sa fie aprobat, atata timp cat coridoarele paneuropene sunt foarte clare.

- Va dau un exemplu ce inseamna gandire de politruc: Faci coridorul IV tot, mai putin Valea Oltului, Rm. Valcea - Sibiu. Vreti sa vedeti ce se intampla cu o autostrada pe care aduci un flux de masini pe doua benzi si la Sibiu il bagi pe o singura banda? E de neconceput asa ceva.

- I-as da un sfat: Avand in vedere ca are in Bucuresti doua freze subterane pentru sapat terenuri, sa se gandeasca daca nu ar fi mai bine sa organizeze repede licitatia pentru strapungerea pe Valea Oltului, prin munte. S-ar putea sa fie mult mai ieftin ca firmele de aici sa participe la licitatie, pentru ca au frezele aici.

- Am auzit si minciuna cu 4,8 miliarde, probabil ca vrea sa duca doua miliarde la tata socru, pentru ca mai mult de 1,7 - 1,8 miliarde nu costa de la Pitesti la Sibiu.

- Cum sa nu-ti dai seama ca nu pierzi si calitatea de tara de tranzit, daca nu rezolvi Valea Oltului? Nu vorbim doar de fabrica de la Mioveni, pentru care fiecare euro salvat este vital in concurenta care este pe piata auto.

- Dacia si conducerea de la Renault-Nissan ridica la fiecare intalnire problema autostrazii.

- Vreau sa cred ca a fost doar o constructie propagandistica, sa arate ce autostrazi fac ei cu acciza.

- Vreau sa mai stiti ceva, ordonanta cu stalpul nu este lipsita de efecte in pretul combustibilului. Estimez ca la o rafinarie, taxa pe constructii va avea si ea 10-15 bani care vor veni in partea de pret la poarta rafinariei a benzinei sau motorinei.

- Solutia pe care o negociaza Ponta: Sa ne otravim in continuare cu totii pentru ca eu sa am bani de campanie, mi se pare cel mai odios lucru.

Ati facut acuzatii de coruptie. Aveti si dovezi? Ati sesizat Parchetul?

- Dovezile sunt actele normative facute la presiunea baronetului. Am sesizat Parchetul, asa cum l-a sesizat si el cu fiica mea.

Despre acciza si pozitia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu

- Eu nu o sa va spun pozitia sa. L-am invitat pentru ca a solicitat premierul, nu a fost dorinta guvernatorului. Intrebati-l si cu siguranta va va spune. I-am oferit premierului o cale de mijloc: Nu introdu acciza de la 1 ianuarie si daca nu se inchide bugetul, introdu-o de la 1 iunie sau 1 iulie si atunci mi s-a consolidat ideea ca are nevoie de bani pentru europarlamentare.

Transportatorii au anuntat ca vor face greva. Veti avea discutii cu premierul?

- Asta ne mai lipseste. Vedeti aroganta sa in public? La ce sa il caut? Nu o sa-l caut. Are 10 declaratii pe zi, 10 declaratii in care ma jigneste.

CCR a publicat motivarea pe Legea referendumului. Veti astepta cele 10 zile?

- Categoric, da. Pe 14 seara imi expira termenul. La cabinet la mine a intrat pe data de 5 decembrie, dimineata.

Basescu isi apara fiica: Ioana a procedat corect, Ponta si Sarbu cred ca ma impresioneaza cu comisiile

Va reprosati ceva cu acea tranzactie facuta de Ioana Basescu?

- Sincer? Nu. A procedat corect, nu a furat pamant, nu are datorii la banca, a platit si a treia rata, a facut un lucru cinstit. Spre deosebire de altii care iau cu japca. Nu, Ioana a fost un om cinstit si nici n-as fi lasat-o sa faca un lucru necinstitit.

Pactul de coabitare mai funcitoneaza?

- Daca puneai prima intrebare, trebuia sa raspund.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu limba romana oficiala Moldova, #Basescu romana Constitutie Moldova, #Basescu Ponta corupt, #Basescu lege buget, #Basescu acciza 7 centi, #Basescu ancheta Ioana Basescu , #presedinte