Traian Basescu: Cele patru prioritati de securitate pe care le vizeaza UE

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 18:08
4944 citiri
Traian Basescu: Cele patru prioritati de securitate pe care le vizeaza UE
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut declaratii de presa, vineri seara, de la Palatul Cotroceni, dupa intoarcerea de la Bruxelles, unde a avut loc Summit-ul Partidului Popular European.

Politica de securitate si aparare comuna si securitatea maritima au fost printre cele mai importante subiecte de discutie ale summit-ului Consiliului European.

De asemenea, securitatea cibernetica si crima organizata si terorismul au fost alte teme pe care seful statului le-a prezentat in cadrul declaratiilor sustinute la Palatul Cotroceni.

Totodata, Traian Basescu a mai spus ca decizia de a realiza o industrie de aparare la nivel european "ne obliga ori la perfomanta, ori la disparitie", adaugand ca industriei de aparare din Romania ii sunt necesari bani de cercetare.

Basescu, la Consiliul European de la Bruxelles

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Am considerat ca totusi trebuie facuta o informatie publica legata de desfasurarea ultimului Consiliu European, trebuie sa o fac aici.

- O sa va spun in cateva cuvinte ce s-a intamplat la Bruxelles, ieri si astazi.

- Consiliul European de iarna a avut o agenda extrem de importanta si v-o prezint. Primul si cel mai important punct: politica de securitate si aparare comuna. A fost subiectul de forta.

- Rolul acestui Consiliu a fost sa stabileasca o perspectiva strategica in vederea modificiarii politicii de aparare comuna din anul 2003. Era timpul pentru modificarea acestei politici.

- Ca sa nu fie nicio confuzie, la inceputul lucrarilor Consiliului a participat secretarul general NATO.

- S-a subliniat frecvent ca partenerul principal al UE este NATO.

- Discutiile s-au concentrat pe operatiunile UE militare si civile si cel de-al doilea palier - strategiile UE privind noile provocari de securitate.

- Este o abordare cuprinzatoare a problematicii de aparare si securitate.

- Al doilea palier este legat de mobilizarea resurselor in baza unei strategii, asigurarea compatibilitatii intre diversele politici europene, deci nu numai politica de aparare, avem spre exemplu politica de imigratii.

- Un alt obiectiv este valorificarea parteneriatelor cu terte state, cum am fost si noi candva - stat partener al NATO.

- S-a ajuns la un acord pe prioritati si acestea vizeaza patru segmente: securitatea ciebernetica, elaborarea unei strategii de securitate maritima - aici interventia noastra a fost extrem de puternica, insistand ca Marea Neagra trebuie introdusa in aceasta strategie.

- A treia prioritate - crima organizata si terorismul. A patra prioritate - sprijinul pe care trebuie sa il acordam statelor terte pentru cresterea securitatii granitelor.

- In ce priveste subiectul apararii si securitatii la nivel european, el a fost important din punctul nostru de vedere din doua aspecte: securitatea maritima - nevoia consolidarii securitatii la Marea Neagra.

- Summit-ul NATO de la Chicago a stabilit foarte clar ca Marea Neagra este o zona de vulnerabilitate.

- As sublinia un lucru legat de securitatrea cibernetica: Consiliul Europei a luat decizia infiintarii la Bucuresti a unui oficiu pentru combaterea criminalitatii informatice.

- Propunerea mea facuta in consiliu a fost ca acest oficiu sa devina o agentie europeana.

- Poate trecem hackerii pe partea buna a baricadei.

- Nivelul de pagube cibernetice, cifra oficiala de pierderi pentru anul 2012 este de aproximativ 290 de miliarde de euro.

- Zilnic sunt atacate si scoase din functiune 148 de mii de calculatoare.

- Crearea unui sistem de avioane fara pilot - asa-numitele drone. Trebuie sa avem avioane fara pilot.

- O alta prioritate pentru 2014-2015 este construirea unei flote de avioane pentru alimentarea avioanelor din aer.

- O alta prioritate: dezvoltarea comunicatiilor prin satelit.

- In legatura cu industria de aparare, va fi un moment decisiv pentru industria noastra, ca urmare a deciziilor luate si aici abordarea nu poate fi decat "Esti de acord, daca nu, ramai cu industria ta".

- SUA au in dotare acum un singur tip de tanc greu. Statele UE au 53 de tipuri de tancuri.

- Sau la elicoptere de salvare in teatrele de operatii: SUA au o singura specificatie de elicopter. UE are 16 specificatii de elicopter.

- Sau SUA au doua tipuri de fregate, UE are 18 tipuri de fregate. Acest mozaic de dotari face si costurile apararii UE mult mai ridicate.

Industria de aparare din Romania: Ori performanta, ori disparitie

- Pentru industria de aparare s-au stabilit patru criterii: industrie integrata la nivelul UE, sustenabila prin comenzi si prin vanzari in afara UE, sa fie industrie invovativa si industrie competitiva.

- Romania va trebui sa-si stabileaca un set de segmente in care poate fi performanta cu industria de aparare. Sa produca la cel mai inalt nivel ori avionul scoala, ori tancul, ori transportorul blindat, ori armamentul de infanterie, ori alte produse alte industriei de aparare.

- Este si un semnal pentru industria de aparare, ca decizia de a realiza o industrie la nivel european ne obliga ori la perfomanta, ori la disparitie.

- In perioada imediat urmatoare, industriei de aparare din Romania ii sunt necesari bani de cercetare.

- In ce priveste dezvoltarea unitara a UE, politicile economice si de ocupare, s-a pus un accent deosebit pe principala piesa a acestei politici, care reprezinta respectarea recomandarilor de tara.

- Speranta este ca, din 2015, uniunea bancara sa poata functiona. Am afirmat intentia Romaniei de a participa la uniunea bancara. Pe piata Romaniei isi desfasoara activitatea cele mai multe banci din zona euro.

- S-a stabilit ca deocamdata sa nu se ia o decizie de incepere a negocierilor cu Albania.

- In ce priveste Moldova, am sustinut decalarea termenului care era septembrie, astfel incat in luna august Republica Moldova sa poata semna Acordul de Asociere si cel de liber schimb.

- Am atentionat Consiliul si Comisia Europeana cu privire la limba de redactare a acordului cu Republica Moldova, avand in vedere ca limba oficiala in Republica Moldova este limba romana.

- Am atentionat ca trebuie tinut cont de hotararea Curtii Constitutionale.

- Va multumesc mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#declaratii Traian Basescu, #Basescu modificari Cod Penal, #Basescu summit european, #Basescu summit Comisia Europeana , #presedinte