Basescu ii cere lui Ponta sa-si asume desemnarea lui Valcov, dupa ce-a vazut raportul SRI despre el

Miercuri, 27 August 2014, ora 19:56
15690 citiri
Basescu ii cere lui Ponta sa-si asume desemnarea lui Valcov, dupa ce-a vazut raportul SRI despre el
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu i-a cerut prim-ministrului Victor Ponta, miercuri seara, sa-si asume desemnarea lui Darius Valcov ca ministru al Bugetului, subliniind ca acesta i-a dat un raspuns evaziv cu privire la aceasta nominalizare, interpretat ca fiind "o eschiva".

Seful statului a subliniat ca este pentru prima oara in ultimii 10 ani cand se intampla ca premierul sa nu fie prezent la depunerea juramantului de catre un ministru. De asemenea, a precizat ca ceremonia de investire nu se va desfasura decat in prezenta prim-ministrului.

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a spus ca, prin prezenta la investirea lui Darius Valcov, Victor Ponta si-ar fi asumat aceasta desemnare, apreciind ca anularea prezentei in ultima clipa a reprezentat "o fuga de raspundere".

Presedintele a mai facut o precizare si cu referire la ordonanta de urgenta ce ar urma sa permita migratia primarilor la alte partide, afirmand ca acest lucru "arata spaima lui Victor Ponta", care "stie ca nu poate castiga alegerile prezidentiale".

Ministrul Bugetului nu mai depune juramantul. Presedintia: Ponta ar putea sa nu mai sustina propunerea

Seful statului a facut precizarile dupa ce juramantul noului ministru al Bugetului, Darius Valcov, nu a mai avut loc miercuri, din cauza ca prim-ministrul Victor Ponta nu a fost prezent la eveniment.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Este prima data cand se intampla in doua mandate de aproape 10 ani. Este prima data cand o ceremonie de investire a unui ministru convenita cu Cabinetul prim-ministrului nu se mai intampla.

- Pe 19.08 am primit de la prim-ministru propunerea scrisa.

- Asa cum fac de obicei, mai ales cand sunt persoane controversate, solicit institutiilor statului informatii, daca sunt probleme cu respectivul propus.

- Pe 25.08, i-am transmis o scrisoare in care faceam referire la aceste informatii si il rugam sa imi comunice daca isi mentine propunerea. Mi-a raspuns in aceeasi zi, a fost un raspuns evaziv, in care nu si-a asumat in mod direct mentinerea propunerii.

- Nu-mi da un raspuns clar, ci face o adresa de inaintare in care imi retrimite propunerea din 19.08. Am interpretat ca fiind o eschiva de a mentine in clar propunerea pe care a facut-o in faza initiala.

- Mi-a starnit dubii, dar am mai asteptat pana pe 27, iar azi dimineata am emis decretul de nominalizare.

- La ora 17.50, am primit de la Cabinetul primului-ministru informatia ca nu participa la ceremonie, invocand alt program si ca l-a delegat pe viceprim-ministrul Oprea sa participe.

- Sigur ca mi s-a parut neserios in primul rand modul in care am fost anuntat, cu 10 minute inainte de ora fixata pentru ceremonie, dar mi s-a parut si o neasumare publica, pe care am legat-o de raspunsul evaziv pe care mi l-a dat pe data de 25.

- Mi-a fost foarte greu sa accept sa derulez ceremonia de depunere a juramantului, dupa ce imi daduse un raspuns evaziv. In plus, este o chestiune de simbolistica, acest proces al investirii, care isi are originea tot in Constitutie.

Ministrul Bugetului depune pana la urma juramantul - cand are loc evenimentul

- Prezenta reprezentantilor Parlamentului are si ea simbolistica ei, si anume ca Guvernul raspunde numai in fata Parlamentului. N-am fost dispus sa renunt la aceasta simbolistica instalata de 25 de ani si nu-mi ramane decat sa astept un moment in care putem conveni reorganizarea ceremoniei in prezenta prim-ministrului, care pentru mine inseamna ca isi asuma propunerea facuta.

- Nu vreau sa vad declaratia lui Victor Ponta in care sa spuna "Eu nici n-am fost". Nu este vorba ca Darius Valcov ar fi urmarit penal, dar sunt o serie de fapte care au fost sesizate de diverse organe ale statului catre Parchete si nu se stie exact cand incepe.

- Voiam asumarea prim-ministrului, care stia aceste probleme, in aceeasi masura in care stiam si eu.

Ponta: Basescu ori minte, ori e nebun. Nu dau doi bani pe ce va face

- Mi s-a parut ca prin anularea in ultima clipa vrea sa se situeze pe o fuga de raspundere, n-ar fi prima data.

- Astazi nu vine la investirea ministrului care poate avea probleme, pe care mi l-a propus, maine cand se va adopta OUG cu primarii va fi intamplator in Turcia si va face altcineva treaba murdara si tot asa.

- Nu se va desfasura aceasta ceremonie de investire decat in prezenta prim-ministrului.

- As vrea sa fac doua mentiuni. Atat Comisia de la Venetia, cat si CCR au primit recomandari prin care se precizeaza foarte clar ca nu pot fi emise acte normative care modifica procesul electoral intr-un interval de la 12 luni pana la data alegerilor.

- Ordonanta 45 afecteaza procesul electoral. Este neconstitutionala. Avocatul Poporului saboteaza democratia prin inactivitate.

- Este aceasta disperare sa se incalce toate cutumele, inclusiv Constitutia, pentru ca administratia locala este institutie constitutionala, definita in Constitutie.

- Fac un apel la Guvern si la responsabilitate, sa nu se emita ordonanta de urgenta cu privire la transferul primarilor.

- Am vazut motivatia avuta cu privire la aceasta lege din 2006. Cei care au aprobat legea au responsabilitatile si justificarile - ca atunci se introducea interdictia pentru primari de a migra de la un partid la altul.

- Si atunci am intors la Parlament legea. Acum lucrurile sunt grosier anticonstitutionale si cu un profund caracter electoral.

- Actul de maine, daca va fi emis, arata spaima lui Victor Ponta. El stie ca nu poate castiga alegerile prezidentiale si incearca sa-si creeze avantaje incorecte cu 10 saptamani inainte de alegeri.

Basescu, despre OUG privind migratia primarilor: Arata spaima lui Ponta, stie ca nu poate castiga alegerile

- Prin inactivitate, Avocatul Poporului saboteaza democratia. Mai incerc un apel: sa atace la CCR OUG 45 din 2014 si daca maine vom avea un Guvern care in lipsa lui Victor Ponta va fi atat de inconstient incat sa emita OUG care sa permita o perioada de mercato pentru primari, il rog cu anticipatie sa o atace la CCR.

- Am toata disponibilitatea pentru organizarea unei ceremonii, atunci cand prim-ministrul va avea timp.

Victor Ponta, intarziat la intalnirea cu Catherine Ashton, absent de la juramantul de la Cotroceni

Victor Ponta s-a intalnit, miercuri dupa-amiaza, cu Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pe tema de politica externa, Catherine Ashton, astfel ca nu a mai putut ajunge la ora 18:00 la Palatul Cotroceni, la depunerea juramantului lui Darius Valcov, ceremonie care a fost astfel amanata.

Seful Executivului a intarziat insa 40 de minute si la adunarea anuala a diplomatiei romane, care are loc la un hotel din Bucuresti, astfel ca intregul sau program s-a decalat, iar la ora 18:00 el se afla inca la intalnirea cu Catherine Ashton.

Ceremonie amanata la Cotroceni. Ponta: N-am stat la cafea!

Premierul s-a scuzat ulterior pentru intarzierea de la Palatul Cotroceni, "deoarece vizita la Chisinau s-a prelungit peste program": "Am transmis catre Cotroceni desemnarea vice-premierului Gabriel Oprea pentru a participa la evenimentul de investitura a lui Darius Valcov".

Darius Valcov, noul ministru al Bugetului - Basescu a semnat decretul de numire (Video)

Tot miercuri, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire al lui Darius Valcov in functia de ministru delegat pentru Buget, propunerea fiind trimisa de prim-ministrul Victor Ponta saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Basescu juramant Valcov, #Basescu Ponta Valcov, #Basescu Valcov ministru Buget, #Basescu migratie primari, #Traian Basescu declaratii , #presedinte