Basescu, despre situatia din Crimeea, unirea cu R.Moldova si candidatii la prezidentiale

Luni, 17 Martie 2014, ora 12:24
16190 citiri
Basescu, despre situatia din Crimeea, unirea cu R.Moldova si candidatii la prezidentiale
Foto: Adevarul

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca romanii nu trebuie sa se teama de o agresiune a Rusiei sau a Ucrainei, in contextul tensiunilor din Crimeea. In plus, presedintele a vorbit si despre situatia din R. Moldova si unirea cu Romania.

Seful statului a spus, luni, la "Adevarul LIVE", ca se duce la frontiera si da barierele la o parte, daca cetatenii din R. Moldova vor unirea cu tara noastra. Totodata, Basescu a precizat ca nu este in interesul Romaniei ca premierul Victor Ponta sa aiba "o pozitie dubioasa" fata de Moldova.

Presedintele a afirmat ca ceea ce s-a intamplat in Crimeea este o proiectie pentru un posibil scenariu in R. Moldova, afirmand ca tara noastra nu va interveni militar la est de Prut. De asemenea, seful statului a declarat ca presedintele rus, Vladimir Putin, are ca obiectiv refacerea URSS si ca nu va uita R. Moldova in eventualitatea unui astfel de scenariu.

Referitor la protestele etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc, Traian Basescu a subliniat ca acestia nu pot sa urasca Romania intr-atat incat sa nu puna steagul tarii langa steagul lor.

Seful statului a abordat si subiectul alegerilor prezidentiale, afirmand ca, daca dreapta se va uni si va alege un singur candidat, atunci, matematic, stanga nu are cum sa dea viitorul presedinte al Romaniei. In plus, nu i-a dat nicio sansa lui Mircea Geoana de a fi candidatul PSD la prezidentiale, comentand totodata si o eventual candidatura a Elenei Udrea pentru Palatul Cotroceni.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

Despre situatia din Ucraina:

- Categoric nu va fi razboi, nici in regiunea Marii Negre, zic eu ca nici in Ucraina si cu atat mai putin in Crimeea.

- Riscurile militare Romania trebuie sa le aprecizeze plecand de la ceea ce stie si nu de la ceea ce este in presa, de exemplu.

- Din punct de vedere militar, nu se schimba nimic in Crimeea.

- Federatia Rusa va mentine acolo toata flota de la Marea Neagra.

Basescu: Referendumul din Crimeea e ilegal, nu recunoastem rezultatele

- In niciun caz, romanii nu trebuie sa se teama de o agresiune la adresa Romaniei din partea Federatiei Ruse sau a Ucrainei. Daca am fi fost in pericol eminent, as fi spus-o.

- Dincolo de acordul ucraineano-rus, este acordul pentru armanentele conventionale in Europa, care au limitat la 25.000 de militari prezenta rusa in Crimeea.

- Acord dintre Ucraina si Rusia urmeaza conventia la nivelul tuturor statelor UE si SUA.

Referendum in Crimeea: 95,5% din alegatori vor unirea cu Rusia - SUA si UE nu recunosc votul

- Numarul militarilor va ramane acelasi. Federatia Rusa a introdus circa 10.000 de militari acum in Crimeea, in ultimele saptamani. Dar Rusia n-a avut efectivul complet la care avea dreptul, in Crimeea.

- Aici este marea problema, in ce masura Federatia Rusa isi respecta cuvantul. Aspectul celalalt arata foarte clar ca, la Budapesta, contra dezarmarii nucleare a Ucrainei au fost trei mari puteri.

- Ucraina nu a avut nicun act de agresiune la adresa Federatiei Ruse.

- Federatia Rusa a stimulat acest referendum, prin care populatia majoritar rusa a votat pentru revenirea Crimeii in structura Federatiei Ruse. Iar asta este o nerespectare a cuvantului Federatiei Ruse.

- Ce s-a intamplat in Crimeea este o proiectie pentru un scenariu posibil in R. Moldova. Stim toti ca R. Moldova este al doilea stat romanesc si nu ne-ar conveni un astfel de scenariu aplicat in R. Moldova.

Ce poate face R. Moldova si ce va face Romania?

- In niciun caz Romania nu va interveni militar. R. Moldova si-a asumat un statut de neutralitate.

- Am depistat o placere a politicienilor moldoveni sa barfeasca mai degraba Romania decat Federatia Rusa.

- Abordarea politica la Chisinau este una riscanta, de a menaja continuu sensibilitatile Federatiei Ruse si de a nu spune drept in fata la Moscova ce vrea, cum gandeste, ce doreste.

- In R. Moldova avem o majoritate pro-europeana la limita, acum, la guvernare, dar care nu indrazneste sa ii spuna Rusiei ce are de spus.

- Nu este un parcurs garantat catre UE al R. Moldova.

- Am considerat ca am obligatia sa spun public ca exista si o solutie politica garantata, pe care liderii politici de la Chisinau si-o pot asuma sau nu.

- Dar Romania nu va face nimic, in sens militar, ca acest lucru sa se intample.

- Noi am dat optiunea "Reveniti la patria-mama si mergem impreuna catre UE".

- A fost un semnal extrem de neplacut conferinta lui Iurie Leanca facuta cu premierul Ponta, la Bucuresti.

- Nu este in interesul Romaniei ca premierul roman sa aiba o pozitie dubioasa fata de R. Moldova. Acest lucru nu ne face bine, Leanca poate sa aiba orice parere.

- Romania are nevoie sa interconecteze R. Moldova la energie electrica si la gaze.

- Rusii si-au facut o doctrina din a-si apara minoritarii sau suporterii Rusiei. Politica pe care noi am avut-o pana acum este una care ii ajuta sa redescopere Romania la valentele ei si nu la povestile ramase in familiile lor din timpul URSS.

Basescu: Aviatia romana opereaza deasupra Ucrainei - R. Moldova, cea mai mare grija (Video)

- Nu voi mai insista pe proiectul national al unirii Romaniei cu R. Moldova, dar nici nu ii voi ierta pe cei care vor asista cum R. Moldova intra intr-un scenariu de tip Crimeea sau Osetia. Trebuie sa isi asume slugarnicia fata de Moscova - sa nu deranjam.

- Nu sunt antirus, nicidecum, si as vrea o relatie foarte buna cu Federatia Rusa.

- Relatiile foarte bune pot fi atata timp cat interesele sunt respectate.

Integrarea Moldovei in UE poate fi acel proiect national care sa uneasca?

- Poate fi, dar R. Moldova are problema Transnistria. Niciodata dupa problema Cipru, UE nu va mai primi in interiorul sau o tara cu probleme teritoriale.

- Sunt realitati de care trebuie sa tinem cont.

- Cu o problema teritoriala, nu poate intra in UE. Nu este posibil sa intri in UE, avand trupe ale Federatiei Ruse pe teritoriul national. Cum nici Georgia nu poate spera ca la summit-ul de la Londra sa primeasca un MAP de intrare in NATO.

Despre Putin:

- E un om puternic, care nu va ezita niciodata sa apere interesele Federatiei Ruse si care categoric are ca obiectiv restabilirea frontierelor URSS.

- Unde nu merge cu vorba buna, va fi cu tancurile.

- (ca Putin n-ar mai gandi rational) Nu e adevarat. Stiu care e aprecierea pe care o are Merkel fata de Putin. Putin i-a facut pe rusi sa viseze din nou la puterea si influenta pe care a avut-o Federatia Rusa.

Basescu o contrazice pe Merkel: Vladimir Putin este un om puternic

- Sanctiunile economice nu il vor intoarce din drum, dar trebuie aplicate. Rusia are o vulnerabilitate: ca este ca o mare pompa de benzina. Alimentezi cu gaze, cu titei, motorina sau benzina si de care Europa depinde in proportie de 25-30 la suta.

- Intrebarea este daca se va vrea politic o aplicare pana la capat a sanctiunilor Federatiei Ruse sau nu.

- Imbucurator este faptul ca Germania a declarat deja ca, desi este un mare importator de gaze din Federatia Rusa, ea nu este dependenta. Are resurse. Problema este cu alte state, daca vor reusi sa reziste.

- Imaginati-va o Ucraina neaprovizionata cu gaze de catre Rusia, in conditiile in care si-asa este intr-o situatie aproape disperata.

- Romania, daca nu mai face importuri de gaze din Rusia, poate foarte bine sa isi duca viata, inchide productia de ingrasaminte de la un combinat sau doua si isi rezolva problema.

- Asta este situatia cea mai rea, dar Romania are o capacitate energetica mai mare decat propriile ei nevoi. Investitiile in energia eoliana au fost extrem de eficiente.

- Putem sa ne desfasuram activitatea fara import de gaze din Rusia.

Basescu: Romania o poate duce bine si fara gazele rusesti. Tarile din jur au un mare deficit energetic

- Gazele din Marea Neagra au perspectiva 2018-2020 sa le scoatem. Si Chevron si Exxon sunt determinate sa valorifice licentele primite de la statul roman.

- Romania nu poate privi numai la ea. Daca vrem sa dam o sansa R. Moldova, sa continue drumul spre Vest, trebuie sa ii substituim nevoile de aprovizionare din Ucraina si Rusia cu aprovizionare de gaze din Romania.

- Zona in care se fac prospectiuni pentru gaze de sist este ideala pentru a aproviziona piata R. Moldova cu necesarul de gaze.

- Trebuie sa putem furniza R. Moldova 3-4 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

- Trebuie sa scapam de acest levier prin care Rusia face presiuni asupra pozitiilor UE. Deocamdata nu s-a inventat altceva, decat gaze.

- Bulgaria, Ungaria, Polonia sunt intr-un mare deficit energetic.

- Avem resurse in Marea Neagra, resurse in gazele de sist si le putem folosi.

Exista un pericol real acum de crestere a extremismului maghiar in Transilvania, in special? Poate fi pus in legatura cu miscarile de trupe din Ucraina?

- Guvernul Orban are o relatie foarte buna cu Moscova, plecand de la o dependenta energetica, pe care noi nu o avem.

- Ungaria primeste 80 la suta din gaze din Federatia Rusa. Este acel levier cu care Moscova face jocurile politice. Tarile dependente au tendinta sa spuna "Dar eu ce fac? Imi las populatia fara gaze?".

- Va trebui sa vedem cum evolueaza lucrurile mai departe.

- As vrea sa lamuresc public faptul ca, cel putin la nivelul institutiilor statului, n-am constatat nicio corelare intre ce se intampla in Crimeea si actiunile sau declaratiile separatiste din zona secuiasca.

- Nu exista corelare nici intre ce se intampla in Crimeea si declaratiile lui Laszlo Tokes.

- Marea problema este ca aici se face un joc: nimeni nu defineste autonomia pe care o vor liderii politici din Tinutul Secuiesc.

- Ce autonomie administrativa mai mare decat ce au acum? Pot sa faca orice cu resursele financiare pe care le dobandesc. Judetele Covasna si Harghita produc mult mai putini bani decat consuma anual.

- Primesc bani cu care functioneaza si scolile, si spitalele, si administratia locala, si proiectele care se dezvolta in cele doua judete. Ce produc nu le acopera cheltuielile.

- N-ar putea sa tina nici macar 6 luni scolile, spitalele, sa isi asigure energie electrica cu resursele pe care le au.

- Mi-ar placea sa vad ca au o atitudine fair-play fata de statul roman: Atunci cand isi flutura steagul care ii reprezinta, sa fie si steagul romanesc.

- Daca as vedea steaguri reprezentand legal zonele sau judetul sau comuna, alaturi de steagul romanesc, cred ca niciun roman nu ar fi deranjat.

Basescu: Romanii nu au atatea drepturi in Ungaria, nu primim lectii de la politicienii maghiari

- Nu poti sa urasti Romania atat de mult, incat sa nu-i pui steagul langa steagul tau.

- Politicienii romani care merg si-si fac campanie in Spania, in Italia, n-au spus ca trebuie sa fie independenta Catalonia.

- Este o norma a decentei, esti musafir, nu te implici.

- Nu ma duc in alt stat sa spun eu, Basescu, sa spun cum trebuie reorganizat un alt stat. Le spun: "Respectati legea sau Constitutia Italiei, Spaniei".

- Marele adevar este ca, pentru a face mai mult decat facem acum, ne trebuiesc mai multe resurse financiare.

Despre alegerile europarlamentare si cele prezidentiale: Va candida Ponta la prezidentiale?

- Imi este foarte greu sa spun. Ce cred eu ca se va intampla, o speranta, este ca dupa europarlamentare, dreapta isi va desemna un singur candidat cu care va merge cu el la prezidentiale.

- Nici nu are importanta numele care va candida din partea stangii. El va obtine 35-40 la suta, dar niciodata 51 la suta.

- Nu exista inca un candidat al dreptei, eu sper ca acest lucru sa se intample foarte repede, dupa europarlamentare. Daca dreapta isi va alege un candidat, matematic stanga nu are cum sa dea un presedinte al Romaniei.

- In 2004 si 2009, oricine a fost candidatul dreptei si indiferent care au fost optiunile liderilor de centru-dreapta, electoratul s-a dus catre candidatul de centru-dreapta.

- Ce s-a intamplat in 2004 si 2009 ne arata o directie puternica a electoratului.

- Cu toate acestea, electoratul si-a facut treaba lui de electorat de centru-dreapta.

- Dreapta are o problema de candidat, dar are si stanga. Si sociologii au o dificultate sa dea o imagine electoratului.

Ce sanse ii dati dl Geoana?

- Nu-i dau nicio sansa, nici macar sa fie lasat de Ponta sa fie candidat.

- Cred ca Geoana nu mai este de actualitate, nici in viziunea lui Ponta. Dar Ponta se joaca si cu Tariceanu, si cu Oprescu, si cu Geoana. Ii lasa pe toti sa se creada presedinti.

Mai sunt 8 luni pana aflam viitorul presedinte: Cine va fi candidatul PSD? - Sondaj Ziare.com

- Antonescu este, ca politician, mai inteligent decat vrea lumea sa creada.

Nu va sacrifica candidatura daca Iohannis va fi mai bine plasat.

- Iohannis este un politician nealterat pe imagine la nivel national, are o buna reputatie. Poti sa fii un primar al Sibiului extraordinar, dar aici e mult mai greu.

- Este mare diferenta intre imaginea pe care ti-o creezi la nivel local si, pe urma, venit la national ce se intampla.

Cum poate gestiona Romania o eventuala unire cu R. Moldova?

- Romania nu poate gestiona ce se va intampla in R.Moldova, pentru ca Guvernul Romaniei este limitat in a gestiona lucrurile pana la frontiera noastra.

- Romania nu poate sa-si asume unirea cu R. Moldova. Singurul lucru pe care il poate face cu Romania este ca, premergator unor gesturi ale Rusiei de tipul celor din Georgia, din 2008, sau din Crimeea, din 2014, este sa spuna: "Dragi romani de peste Prut, aveti o alternativa - unirea cu Romania. Stiu ca nu vreti, dar Romania v-a oferit o alternativa".

- Mai mult de atat, Romania nu poate face decat a facut de cand mi-am inceput eu mandatul.

- Daca va ganditi ca Romania se poate implica militar in R. Moldova, e gresit.

- Eu, ca sef de stat, am obligatia sa ma uit in istoria practicilor Federatiei Ruse. Moscova nu crede in lacrimi si nu crede in mila.

- R. Moldova este o fosta republica in interiorul URSS.

- Pentru mine este clar ca presedintele Putin, care are ca proiect refacerea URSS, nu va uita R. Moldova intr-un eventual scenariu.

- Eu ma duc la frontiera si dau barierele la o parte daca moldovenii spun asta ("Vrem sa ne unim cu Romania" - n.red.).

- Sunt cetateni moldoveni de etnie rusa care cer cetatenia romana.

- Eu nu am o spaima de cetateanul rus si nu am o spaima nici de politica Rusiei.

- Problema mea este cand Federatia Rusa nu mai respecta conventiile. Problema Moldovei este daca ei vor sa faca pasul spre Romania.

- In Romania, orice sondaj arata ca peste 70 la suta dintre romani vor sa faca acest lucru.

- Ei ar trebui sa fie siguri ca isi pot atinge obiectivele asa cum sunt acum - ca isi pot rezolva problema transnistreana.

Cum evaluati pozitionarea UE fata de criza din Ucraina?

- I-as spune 10. UE s-a pozitionat la maxim in raport cu ce poate sa faca fata de Federatia Rusa.

- Romania a recunoscut suveranitatea R. Moldova si nu poate sa faca pasul inapoi. Recunoasterea unui stat se poate face o singura data.

- Se puteau face multe, nu s-au facut. Nici Romania, nici R. Moldova nu au avut liderii politici care la momentul respectiv sa faca ce s-ar fi facut.

- Romania niciodata nu va fi un stat agresor. Nu ne putem aseza in istorie un asemenea act.

Care va fi candidatul PMP la prezidentiale?

- Cred ca Elena Udrea poate sa il bata pe Ponta fizic, daca e nevoie, dar in alegeri nu-mi dau seama ce ar putea sa faca si cat ar putea sa creasca.

- Am intuit ca are calitati de om politic extrem de valoroase.

Basescu: Elena Udrea poate sa il bata pe Victor Ponta fizic, daca e nevoie

- Este clar ca in vest este o abordare mai pro-europeana si mai pro-stat de drept decat in partea de est a tarii. In est, influentele dinspre Rasarit sunt mai mari, in vest influentele dinspre Paris, dinspre Berlin sunt mai mari.

- Sunt si politicieni carora le-ar conveni mult mai mult standardele de stat de drept si de convietuire sociala promovate de Putin.

- Este un proces de educatie pe care trebuie sa il facem.

- Pana a venit Udrea, PMP era 3-4 la suta din sondaje. A fost electorat care nu venea de la PDL. Dupa ce a venit Elena Udrea, electoratul a venit foarte rapid.

- Reforma sanatatii s-a oprit, in strada. Populatia a fost impotriva unei astfel de reforme, in lipsa careia nu vom reusi sa avem un sistem eficient.

- Dincolo de acestea, mai trebuie facute niste lucruri. Va pot spune ca, in 2011, am sesizat faptul ca trebuie sa incadram evaziunea fiscala la riscuri, la siguranta nationala, nu numai pentru ca nu se duc banii la bugetul de stat.

- ANAF, suprapolitizat, nu-si face treaba nici acum. OPC, suprapolitizat, nu-si face treaba nici acum.

- La nivelul judetelor, tot clienti politici pui.

- Daca vor fi functionari carora nu le pasa ca a venit PSD-ul la guvernare, ei stau si isi fac treaba, institutiile ar functiona.

- Partea de reforma a statului este ramasa in urma. Pe urma nu ai decat sa faci cu economia ce vrei, sa o privatizezi 100 la suta.

- Procesul acesta de reforma trebuie sa continue. Eu imi pun nadejdea ca PMP sunt oameni cu care am lucrat, care stiu cum trebuie sa arate statul.

- Este un partid in care oamenii au cam 40 de ani. Nu sunt proveniti din FSN, nici din Partidul Comunist, dar nici fara experienta de viata.

- Obiectivul pe care eu l-am vazut a fost ca PMP sa fie un partid care sa concureze pentru guvernare in 2016.

Udrea la prezidentiale?

- Dupa europarlamentare mai putem discuta. Ar fi un opozant necrutator. Daca ar avea sanse, nu mai stiu.

Ce parere aveti de Guvernul Ponta 3?

- O buna idee, aceeasi a fost facuta cu Guvernul Ungureanu.

V-ati gandit la gratierea lui Gigi Becali?

- Ma gandesc serios si la Gigi Becali, asa cum ma gandesc si la multi altii. Baronii fotbalului sunt mult mai zgomotosi, pentru ca au bani.

- Ma uit cu multa atentie la orice cerere de gratiere si o gandesc profund - in mod egal pentru Becali, pentru cetateanul pe care romanii nu il cunosc sau pentru femeia cu patru copii acasa.

- In niciun caz, nu voi tine cont de impactul electoral. Am vazut abordarea asta. Eu nu mai candidez si Miscarea Populara nu are nevoie de voturi castigate in asa fel.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu referendum Crimeea, #Basescu Rusia Ucraina, #Basescu unire Republica Moldova, #Basescu candidati prezidentiale, #Basescu Tinutul Secuiesc , #presedinte