Traian Basescu, despre morala crestina si fidelitatea fata de credinta

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 09:26
2499 citiri
Traian Basescu, despre morala crestina si fidelitatea fata de credinta
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj cu prilejul aniversarii a 130 de ani de la infiintarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti.

"Sunt deosebit de onorat si bucuros sa va transmit salutul meu calduros cu prilejul acestui eveniment insemnat pentru comunitatea credinciosilor romano-catolici din Bucuresti.

Astazi se implinesc 130 de ani de la infiintarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti si doresc sa aduc un omagiu memoriei celor care au intemeiat aceasta comunitate care a evoluat de-a lungul istoriei si, uneori, in pofida acesteia.

Ridicata la rangul de Arhiepiscopie prin Scrisoarea apostolica Praecipuum munus a Sfantului Parinte Papa Leon al XIII-lea, in data de 27 aprilie 1883, Arhidieceza a contribuit la dezvoltarea societatii romanesti prin activitatea misionara extraordinara a episcopilor Bisericii Catolice care au cultivat, printr-un dialog rodnic cu elita epocii, morala crestina si spiritul civic, spiritualitatea si atasamentul fata de poporul roman, credinta si valorile educatiei", se arata in mesajul presedintelui.

In context, seful statului a amintit de episcopul Ignatius Paoli, primul titular al Arhidiecezei, care este, de altfel, si ctitorul Catedralei Sfantul Iosif, precum si de episcopul Raymond Netzhammer, calugar benedictin.

Europa de astazi este si rodul valorilor crestine

Presedintele a mentionat si relatia speciala pe care episcopul Netzhammer a avut-o cu comunitatea greco-catolica, sprijinind ridicarea Bisericii Sfantul Vasile din Bucuresti.

"Biserica Romano-Catolica a cunoscut, ca de altfel intreaga viata religioasa din Romania, persecutiile regimului comunist si martiriul pastorilor ei, care au avut curajul sa-si exprime public credinta si sa sanctioneze abuzurile impotriva libertatii si a demnitatii umane. Astazi, la implinirea a 125 de ani de la nasterea episcopului martir Anton Durcovici, cel care a ales sacrificiul propriei vieti pentru marturisirea adevarului, intelegem cat este de necesar sa meditam la sensul credintei si al curajului in lumea contemporana.

Aceasta fidelitate fata de credinta si fata de valorile crestine, de a caror prezenta avem nevoie in spatiul public si in viata cotidiana a fiecaruia, reprezinta expresia responsabilitatii fata de semenii nostri si fata de generatiile viitoare carora trebuie sa le transmitem exigenta libertatii. Consider ca istoria pastreaza semnificatiile alegerilor pe care le facem si acestea sunt, totodata, reperele pe care putem cladi impreuna un viitor mai bun", se mai arata in mesajul presedintelui.

Traian Basescu si-a exprimat convingerea ca Europa de astazi este si rodul valorilor crestine pe care "suntem datori sa le redescoperim pentru a le pune cu generozitate in slujba binelui comun, a cunoasterii si a dialogului".

"Este timpul sa reinnoim reflectia asupra sensului profund al mostenirii spirituale a crestinismului: pace, respect fata de divinitate, valorile comunitatii si ale solidaritatii, ale filantropiei si ale demnitatii. Este important, mai ales in perioada de criza pe care o traversam si care degenereaza adeseori in violente indreptate impotriva celor nevinovati, sa putem valoriza principiile eticii sociale pe care Biserica o cultiva.

De aceea, apreciez efortul si dorinta cultelor de a oferi institutiilor statului experienta si sprijinul lor in cladirea solidaritatii si a increderii", subliniaza presedintele in mesajul sau.

Seful statului arata ca, pentru Biserica Romano-Catolica, acest an este Anul credintei, inaugurat de papa Benedict al XVI-lea, si continuat, in prezent, de papa Francisc.

"Am avut bucuria si privilegiul de a ii cunoaste si am dorit sa transmit personal mesajul de solidaritate si de pretuire al credinciosilor romano-catolici si greco-catolici din Romania. Am sustinut mereu, si doresc sa subliniez, in contextul prilejuit de aceasta celebrare solemna, importanta pe care statul roman o acorda dialogului cu Bisericile si cultele religioase oficial recunoscute.

Imi exprim aprecierea fata de deschiderea si disponibilitatea pe care o aratati in vederea binelui comun si am convingerea ca vom continua cooperarea noastra pentru construirea unei civilizatii a pacii care sa asculte vocea celor care au nevoie de caritate, de incredere si de speranta. Asigurandu-va de profunda mea pretuire pentru tot ceea ce ati realizat in acesti ani de arhipastorire a Arhidiecezei de Bucuresti, va rog sa primiti, Inaltpreasfintite Parinte Arhiepiscop Ioan Robu, cele mai sincere felicitari si urari de implinire a inaltei si nobilei misiuni pe care v-a incredintat-o Biserica Catolica. La multi ani!", mai afirma Traian Basescu.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Basescu mesaj Biserica Catolica, #Basescu religie credinta , #presedinte