Traian Basescu: Nu vreau ca Romania sa plateasca pentru lacomia sistemului bancar

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 11:12
6295 citiri
Traian Basescu: Nu vreau ca Romania sa plateasca pentru lacomia sistemului bancar
Foto: TVR Info

Romania si celelalte state din sud-estul Europei, intrate mai tarziu in Uniunea Europeana, nu trebuie sa plateasca pentru lacomia sistemului bancar din vestul Europei, a declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa dea un avertisment bancilor austriece, dupa ce Banca Nationala a Austriei le-a recomandat acestora sa limiteze finantarea pe piata sud-europeana, inclusiv in Romania.

"Imi manifest ingrijorarea legata de comportamentul unor banci. Vreau sa cred ca anuntul facut de Banca Nationala a Austriei a fost o eroare, ori o neintelegere a efectelor. N-am vrea sa fim in situatia de a le aduce aminte prietenilor nostri europeni cat au conditionat accesul Romaniei in Uniunea Europeana de privatizarea sistemului bancar", a spus presedintele, in timpul conferintei "Analysing Romania's future economic potential", organizata de grupul "The Economist".

"Mesajul meu: ati obtinut profituri uriase in Romania, iar, azi, daca va pregatiti sa lasati economia romaneasca nefinantata in timp de criza, o vom considera ca un act lipsit de fair play in relatia cu Romania. Vreau sa cred ca acest lucru nu se va intampla si nu vom fi pusi noi sa platim factura lacomiei sistemelor bancare, a imprudentei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea cand dadeau credite cu buletinul", a comentat Basescu.

Toate bancile vizate de Banca Nationala a Austriei, respectiv UniCredit Bank Austria, Erste Group si Raiffeisen Bank International, au o prezenta masiva in Romania. Astfel, BCR, controlata de Erste, este cea mai mare banca pe plan local.

Nu strica nimanui sa indeplinim conditiile pentru intrarea in zona euro

Seful statului a precizat ca Romania isi mentine obiectivul de intrare in zona euro in 2015, deoarece nu "strica nimanui" sa fie indeplinite conditiile de care ar fi nevoie pentru acest lucru.

Totusi, a subliniat faptul ca atingerea criteriilor de la Maastricht pentru intrarea in zona euro, inclusiv un deficit bugetar de maximum 3% si un nivel al datoriilor de sub 60% din PIB, nu este suficient pentru a garanta supravietuirea tarii in uniunea monetara.

"Constati ca economia ta nu este suficient de dezvoltata pentru a concura cu cele din zona euro. Ne mentinem obiectivul de intrare in 2015, pentru ca are targeturi importante, care nu fac rau nimanui, daca le atingem. In acelasi timp, stim foarte bine, ca, fara o economie competitiva, nu poti fi performant in interiorul zonei euro. Asta explica prioritatea pe care o dam reformei companiilor de stat, manangementul privat, privatizarii companiilor de stat - atrag atentia asupra privatizarii CFR Marfa, unde spre sa fim atractivi", a spus Basescu.

Pe de alta parte, presedintele s-a aratat convins de faptul ca Europa are nevoie de Romania la fel de mult pe cat si Romania are nevoie de Europa, iar liderii europeni ar trebui sa aiba curajul sa iasa in fata alegatorilor si sa le spuna ca este nevoie de o integrare mult mai puternica, pentru ca UE sa fie o adevarata putere economica.

"Exista destula reticenta legata de acest lucru. Imi permit sa exprim un punct de vedere: ne aflam in fata a doua optiuni. Pe de o parte, o Europa mult mai integrata, care sa tinda spre Statele Unite ale Europei. Asta va insemna ca UE se va putea afla la pupitrul de comanda a proceselor de globalizare. Pe de alta parte, daca vom ramane 27 de insule, fiecare manifestandu-si suveranitatea si orgoliul national, nici unul dintre noi nu se va afla la pupitrul de comanda, nici Grecia, nici Romania, nici Polonia, nici Franta sau Germania", a opinat Basescu.

Potrivit spuselor sale, Europa nu poate fi un lider global decat daca toate statele merg in aceeasi directie, astfel fiind posibil ca uniunea sa imprime o directie si procesului de globalizare, nu sa fie pusa in situatia de a rectiona la efectele acestuia, separat, asa cum se intampla in prezent.

Putem atrage 6 miliarde de euro din fondurile structurale

Pentru 2012, bugetul Romaniei se bazeaza pe o crestere economica de 1,5 la suta, dar presedintele crede ca este posibila depasirea acestei cifre, prin absorbtia a 6 miliarde de euro din fondurile structurale si daca statele din zona euro - principala piata de desfacere pentru exporturile romanesti - vor avea o crestere putin peste prognoza din prezent.

"Ne propunem un deficit de 1,9% anul viitor. E un salt care pare greu de realizat, mai ales ca si planificarea cresterii economice a fost una prudenta, de numai 1,5% in 2012. Daca anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la 1,5 miliarde de euro, anul viitor planificam, prin bugetul de stat, 6 miliarde de euro, chiar daca scepticii spun 4 miliarde. Optimistii spun 8 miliarde, pentru ca atat este alocarea pe anul viitor, dar sunt la mijloc, trebuie sa fac media intre pesimisti si optimisti", a spus Traian Basescu.

Potrivit spuselor sale, tinta de deficit bugetar este foarte ambitioasa si creeaza premise de nerealizare a cresterii economice suficienta. Desi s-a luat in considerare permiterea unui deficit de 4 la suta, bazat pe consum, s-a ajuns la concluzia ca nu avem dreptul sa permitem un deficit mai mare.

"Mergem pe aceasta varianta si, daca va fi nevoie, dupa primele 6 luni, vom aplica corectii, pentru ca avem spatiu pentru un deficit de 3% pe ESA. Daca ne-am atinge tinta de deficit de 1,9% pe cash, ne-am putea propune deficit zero in 2013", a afirmat presedintele.

El a mentionat ca, si in bugetul de pe anul viitor, o mare parte din resurse vor fi alocate investitiilor, care reprezinta o solutie pentru cresterea economica durabila si pentru mentinerea si crearea de locuri de munca, astfel explicandu-se si faptul ca Romania are o rata a somajului cu 2 la suta sub rata medie din restul Uniunii Europene.

De asemenea, in 2012, se va continua politica de reducere a costurilor de functionare a statului, a costurilor nejustificate legate de asistenta sociala si reducerea programelor "sociale" generate de "nevoi electorale".

Obiectivul Romaniei: reducerea decalajului

Traian Basescu a precizat si mai multe obiective prioritare pentru Romania, in vederea reducerii decalajului economic si social fata de alte state din UE.

Printre acestea se numara agricultura, prin doua elemente: dezvoltarea rurala, inclusiv a infrastructurii si serviciilor, si cresterea randamentului si productivitatii, inclusiv prin cresterea retelelor de depozitare si comercializare.

Un alt obiectiv este reprezent de infrastructura de transport, atat rutier, cat si de titei, gaze sau electricitate. "Toate sunt prioritati pentru dezvoltare si modernizare, iar ceea ce se intampla in aceste zile nu poate decat sa confirme ca nu sunt doar prioritati, fie ca ne referim la agricultura sau transporturi, ci alocarile de resurse financiare sunt in crestere spectaculoasa", a spus presedintele.

De asemenea, interconectarea retelelor de electricitate si transport de gaze cu cele din restul Europei reprezinta o prioritate si este in curs de planificare. "Sunt convins ca anul acesta vom incepe interconectarea cu partenerii din UE, in conditiile in care avem o slaba conectare spre est si sud", a subliniat seful statului, care s-a aratat dezamagit de faptul ca UE nu are in program si interconectarea retelelor de transport de titei.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Traian Basescu, #economie Romania , #presedinte