Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Traian Basescu: Fac apel la sindicate sa isi amane protestele

Joi, 30 Octombrie 2008, ora 17:26
2333 citiri
Traian Basescu: Fac apel la sindicate sa isi amane protestele

Presedintele Traian Basescu a facut joi un apel la sindicate sa isi amane protestele pana dupa alegeri.

"As face un apel la centralele sindicale, pe care as fi gata sa il dublez cu discutii, nu cu angajamente, pentru ca nu sunt Guvern", a anuntat presedintele, care a subliniat ca le garanteaza sindicalistilor ca viitorul Guvern va face "reforma contra bani", cerandu-le sa renunte la proteste pentru ca vor afecta alegerile care au loc o data la 4 ani.

Seful statului a prezentat, in prima conferinta de presa organizata la Palatul Cotroceni de la preluarea mandatului, prioritatile Romaniei care, in opinia sa, ar fi Educatia, Sanatatea, reforma in Administratie si cresterea natalitatii.

Presedintele a explicat ca a decis sa aiba dialogul cu presa in acest moment, pentru ca vineri incepe campania electorala. "E momentul. In primul rand pentru ca se incheie un ciclu electoral si incepe altul", a explicat presedintele.

Traian Basescu a mai spus ca realitatea actualei Romanii nu are un parcurs pozitiv, de vreme ce functionarii sunt predispusi la coruptie, iar medicii si profesorii sunt prost platiti.

De asemenea, seful statului a mai spus ca scaderea din ultima vreme a natalitatii ar putea afecta ceea ce el a numit "fibra natiunii". Perioada de dezvoltare a tarii la care s-a referit presedintele a fost 2010-2020.

"Profesorii de calitate sunt demult in mediul privat, medicii sunt demult in strainatate", a mai spus acesta cerand tuturor fortelor sociale si politice sa se implice in cel mai scurt timp intr-o reforma reala, in care prioritatile sa fie educatia, sanatatea, cresterea natalitatii si reforma in Administratia publica.

"Nivelul de birocratie la care s-a ajuns este urias. Nivelul de cheltuieli cu aparatul birocratic este nejustificat. Din acest motiv, o reforma a administratiei a devenit o prioritate majora. Aici se afla si resurse nebanuite", a explicat presedintele, care a reamintit datele oficiale potrivit carora Romania are 4,5 milioane de pensionari si 1,5 milioane de functionari.

"Cat pot duce in spate cele 2 milioane de oameni care produc?", s-a intrebat retoric presedintele.

Totodata, acesta s-a referit si la celelalte prioritati care ar trebui avute in vedere, in special dezvoltarea infrastructurii, la care contributia bugetara este minima. "Avem bani de la UE. Nu trebuie decat sa pornim odata aceste proiecte finantate de UE", a mai explicat presedintele.

In acelasi timp, presedintele a acuzat din nou Guvernul ca nu utilizeaza fondurile europene din cauza ca acestea sunt controlate si nu pot fi folosite discretionar.

"Se termina 2008 si nu am tras niciun cent din cele 5,5 miliarde de la UE destinati infrastructurii. Resursa de dezvoltare e asigurata, numai sa vrem sa o accesam. Dar noi preferam banii de la buget, pentru ca aceia se utilizeaza clientelar", a mai spus presedintele, averizand ca "daca pana in 2013 nu cheltuim banii europeni care ne-au fost alocati, ii pierdem".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Un bărbat a fost părăsit de soție pentru că era „prea gras”. După această lovitură, el și-a schimbat în totalitate stilul de viață. Stephen Ringo cântărea în momentul...
#Traian Basescu, #reforma, #Conferinta de presa, #educatie, #sanatate , #presedinte