Traian Basescu, infrant si fara optiuni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 Iulie 2010, ora 13:38
10821 citiri
Traian Basescu, infrant si fara optiuni

Traian Basescu pare un om politic ajuns la limita optiunilor sale politice si care incearca disperat sa puna pe o linie acceptabila ultima varianta ramasa inainte de a ajunge un presedinte decorativ la Palatul Cotroceni si de a intra in cartea de istorie drept presedintele in mandatul caruia Romania s-a prabusit.

Joi seara, la TVR, Traian Basescu a incercat un balet intre atacuri bine controlate la adresa Guvernului, cu rol de stimulare, si menajarea maxima posibila a lui Emil Boc si a echipei sale pe cele mai delicate chestiuni, in frunte cu viziunea economica si legea ANI.

Cand discuta teoretic, presedintele este imbatabil: daca Romania va continua sa aloce 78% din veniturile bugetare pe salarii, pensii, ajutoare sociale, programe sociale, subventii si dobanzi ale creditelor contractate, daca va continua sa se indatoreze pentru a alimenta consumul, daca nu va deduce cheltuielile sociale, va fi condamnata la subdezvoltare.

Presedintele admite ca redresarea in toate domeniile vizate ar fi trebuit inceputa deja de Guvernul Boc, ba chiar afirma ca din cauza intarzierii acestor procese relatia domniei sale cu Executivul se afla intr-o oarecare dificultate. O dificultate care ar trebui sa fie transata la 1 septembrie, cand expira termenul dat Guvernului sa recupereze intarzierea.

Practic insa, daca la 1 septembrie bilantul guvernamental va ramane negativ? Este o intrebare al carei raspuns, ma tem, il crispeaza mai mult pe presedinte decat pe democrat liberali si pe care il evita in mod evident. Spera, dupa cum domnia sa spune, ca atunci sa faca impreuna cu premierul o evaluare si sa indeparteze ministrii codasi. Dar Traian Basescu recunoaste ca singur nu poate demite Guvernul si nici nu poate revoca vreun ministru. Fara colaborarea lui Emil Boc, presedintele nu are nicio parghie.

Iata ca, intr-un fel, Traian Basescu a ajuns sa depinda de fidelitatea premierului, o fidelitate pe care, recent, Cristian Preda, o punea, mai mult sau mai putin voalat, sub semnul intrebarii, invocand posibilitatea repetarii scenariului premierilor cramponati de scaun, Radu Vasile si Calin Popescu Tariceanu.

Traian Basescu nu-si poate permite sa-l piarda acum Emil Boc, rupt intre Palatul Cotroceni si tripleta BVB si aflat, dupa unele surse, mai aproape de greii partidului decat de presedinte. O dovada ca impartaseste temerile fostului sau consilier ar putea fi faptul ca in interviul de la TVR Traian Basescu l-a menajat cat a putut pe premier, caruia nu-i reproseaza mai nimic, nici macar majorarea TVA, aruncata in ograda larga a Coalitiei, de parca Guvernul n-ar avea un sef cu nume si prenume. Traian Bsescu a tinut sa sublinieze de cateva ori ca dificultatea sa nu este in relatia directa cu Emil Boc.

Iar menajarea premierului a mers atat de departe incat presedintele a renuntat pana si la principiile economice de dreapta, adica la cererea imperativa de a vedea planul de relansare economica. Pentru ca Emil Boc a fost incapabil sa emita asa ceva, pentru ca Emil Boc nu are pic de viziune, Traian Basescu vine acum si spune ca, de fapt, mediul de afaceri nici nu are ce sa astepte mai mult decat reducerea birocratiei, pentru ca, oricum, fiscalitatea din Romania este foarte redusa, majorarea TVA nici macar nu afecteaza mediul privat, ci doar consumatorul, si, pana la urma, patronatele ar trebui sa fie mai credibile atunci cand discuta cu Executivul.

Si din ce crede presedintele ca se va relansa economia daca nu este stimulat mediul de afaceri, asa cum s-a intamplat in majoritatea tarilor europene, cel mai recent in Marea Britanie si Ungaria? Declaratiile sale de sustinere a lipsei de viziune a Guvernului nu pot decat sa inhibe si mai tare un mediu de afaceri deja inhibat si nu au, in mod cert, darul de a atrage investitori straini.

Dar Traian Basescu este foarte rezervat si in privinta baronilor portocalii, chiar si in scandaloasa privinta a legii ANI. "Eu stiu ca senatorii PD-L au fost la vot. Alt partid a lipsit (din Senat la votul legii ANI n.r.)" spune domnia sa. Da, senatorii PD-L au fost, in frunte cu domnii Blaga si Berceanu, si au votat in bloc pentru varianta Frunda, calificata de presedinte drept impotriva interesului national, dar adoptata in Senat fara un singur vot impotriva.

Atitudinea aceasta neobisnuit de concilianta, semanand pe alocuri cu politica strutului, a fost explicata, indirect, tot de presedinte, in acelasi interviu: nu are alta optiune de coalitie. Relatia cu PSD si PNL e complet distrusa, asa ca presedintele nici nu prea are ce pisica sa arate PD-L. Cu ei la guvernare traieste macar iluzia puterii. Daca ei pleaca, se intoarce la situatia din perioada 2007-2008.

Traian Basescu a inteles, proabil, ca asezarea unui om slab in fruntea partidului si a Guvernului s-a intors ca un bumerang impotriva domniei ale, iar baronii PD-L, a caror crestere a tolerat-o, au ajuns mai puternici decat el pentru ca au optiuni politice in tabara adversarilor cu care au atat de multe in comun. Si a mai facut presedintele o imensa greseala.

"De 10 ani bugetul de stat este folosit pentru cumpararea de voturi", spune cu subiect si predicat Traian Basescu. Anul trecut, se intelege, nu a fost o exceptie. Iar dupa ce a acceptat ca baronii din guvern sa cumpere voturi si pentru domnia sa, autoritatea in fata lor s-a prabusit.

Asadar alegerea lui Traian Basescu e simpla: ori cu PD-L asa cum e, inchizand ochii, negand principiile economice de dreapta si renuntand la principiile luptei anticoruptie, ori se rupe de ei si pierde toate parghiile puterii, riscand si o noua suspendare cu un rezultat previzibil total diferit de 2007.

Intr-un fel, joi seara la TVR a cazut mitul presedintelui jucator atotputernic care face jocurile.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Basescu Guvern, #basescu tvr , #presedinte
Comentarii
Poza Anti-Virus
Anti-Virus
rank 1
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Cam mult pe langa , Dna Ioana Ene ! Presedintele Basescu este doar momentan aproape fara optiuni ; din cauza ca are mainile legate de criza care ravaseste Romania .