Traian Basescu, invins de Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 12:16
5054 citiri
Traian Basescu, invins de Traian Basescu (Opinii)
Foto: napocanews.ro

Socul zilei de ieri nu este acela ca Traian Basescu a vrut sau nu sa schimbe premierul si nu a reusit sau inca mai incearca, ci acela ca a declarat ca vrea sa credibilizeze Guvernul, dupa ce timp de un an si trei luni s-a straduit cat a putut sa il decredibilizeze, transmitand in fiecare zi sentimentul romanilor ca el este in realitate cel care conduce, cu adevarat, Executivul si nu Emil Boc.

Poate ca doar din aceasta perspectiva sa aiba sens afirmatiile presedintelui ca isi doreste un premier independent. Altfel niciun argument rational nu ar putea sa ne convinga ca exista vreun avantaj, de orice fel, pentru presedinte in schimbarea lui Emil Boc din functie. Mai mult decat atat! Pana si interesul national, atat de emotional exhibat de Traian Basescu, pare a fi aparat mai bine de Emil Boc, premierul care a reusit sa stabilizeze si sa salveze Romania de la colpasul total (potrivit declaratiilor si credintelor constant afisate de acelasi presedinte).

Dupa ce aproape intreaga presa a cerut schimbarea lui Emil Boc, folosind acelasi rationament, presedintele acuzand-o in permanenta de atac la stabilitatea si siguranta statului, taman Traian Basescu vine acum si joaca rolul unui jurnalist integru clamand necesitatea unui premier care sa dea credibilitate Guvernului. De-a dreptul anti-basescian, daca nu ar veni tocmai din partea lui Traian Basescu si nu ar fi unul dintre cele mai irationale si mai greu de inteles si explicat gesturi.

Exista mai multe interpretari ale ciocnirii pe care Traian Basescu a avut-o marti cu PD-L. Pe de o parte, teza ca a fost momentul in care presedintele a fost invins si trimis la plimbare de propriul partid. Oamenii care l-ar fi speriat pe Traian Basescu - cu Blaga, Berceanu si Videanu in frunte - ar fi reusit sa il castige de partea lor pana si pe cel mai fidel dintre ostasii armatei presedintelui - Emil Boc.

Prim-ministrul care parea a nu iesi niciodata din cuvantul presedintelui, dupa ce l-ar fi asigurat ca isi va prezenta demisia imediat ce ii va fi gasit inlocuitor, Emil Boc a intors armele impotriva lui Traian Basescu. Aceasta este o posibila interpretare a declaratiilor si franturilor de fraze si idei venite pe surse din partea membrilor Partidului Democrat Liberal. Pe de alta parte, exista o alta teorie, potrivit careia Traian Basescu nu a dorit nicio clipa sa il schimbe pe Emil Boc din functia de premier, ci doar sa-i sperie pe "rasculatii" din partid, care s-ar ridica impotriva sa, in frunte cu Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu.

Nu stiu daca presedintele si-a dorit cu adevarat sa il schimbe pe Emil Boc sau daca s-a gandit sa impuna in fruntea Executivului un premier independent, insa dupa ziua de marti, Traian Basescu incaseaza o lovitura de imagine cum nu a mai primit pana acum. De pe vremea cand Calin Popescu Tariceanu isi permitea sa il trateze cu "pas", lui Traian Basescu nu i s-a mai intamplat sa iasa din vreo criza, artificiala sau autentica, cu imaginea sifonata, asa cum s-a intamplat acum.

Nu pentru ca ar fi fost refuzat sau nu de propriul partid, nu pentru ca ar fi reusit sau nu sa isi impuna un alt premier sau pentru ca aceasta criza este una autentica, ce concentreaza intregul conflict dintre Basescu - Blaga - PD-L si Boc, ci pentru ca, in premiera, presedintele a devenit de ne-inteles in ochii propriului popor. O actiune care seamana perfect cu o descindere a mascatilor la o adresa gresita - fara niciun rezultat.

Din noul scandal va ramane doar imaginea unui presedinte care poate deveni istorie, daca Partidul Democrat Liberal se supara cu adevarat pe viata. Poate insa ca acela va fi si momentul in care Guvernul, oricare ar fi el, va deveni cu adeavrat credibil.

Vorba acelui pedelist: "Domnule presedinte va spun un singur lucru, pentru ca sincer, in jurul dumneavoastra rar creste si iarba. Mi-as dori sa gasim formula si dumneavoastra s-o agreati... a acelui om care sa va zica argumentat si NU. Cand il vom gasi, partidul nostru va demonstra ca are performante. Pentru ca in momentul de fata noi avem o mare problema si nu putem iesi de aici si sa spunem ca nu s-a intamplat nimic si ca nu a fost un dialog constructiv in partid..."

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Traian Basescu presedinte, #Emil Boc prim ministru, #Radu Berceanu PDL, #Vasile Blaga PDL, #premier independent , #presedinte
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
I
I.E.Feher
rank 1
Socul zilei de ieri a fost faptul ca pe leca l-au publicat cu o ora mai tarziu