Basescu: Imi asum esecul pe Schengen. Olanda a avut comportament neeuropean

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 21:14
6308 citiri
Basescu: Imi asum esecul pe Schengen. Olanda a avut comportament neeuropean
Foto: B1 Tv

Traian Basescu a vorbit, joi seara, in cadrul unei emisiuni a B1 TV, despre amanarea aderarii Romaniei la Schengen, riscul de a aluneca din nou in recesiune, dar si despre invitarea regelui Mihai in Parlament si o posibila remaniere a Guvernului, in cazul in care nu se iau masuri pentru crearea de locuri de munca.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE text principalele declaratii ale presedintelui Romaniei:

- (A obosit Traian Basescu?) Nu.

- (Mandatul?) Mi se pare foarte mult, de aceea am propus revenirea la mandatul de patru ani. E mult si pentru mine, dar poporul, sa te suporte zece ani?

E recomandat sa nu stai intr-o functie mai mult de opt ani

- Am o colaborare foarte buna cu Guvernul si cu partidele din alianta. Asta nu inseamna ca partidele trebuie sa accepte toate propunerile mele.

- O propunere precum reimpartirea administrativa a tarii, sunt lucruri in care partidele au un interes, presedintele o viziune, ca nu mai poate avea interes.

- Se simte orientarea tot mai pregnanta a celor trei partide spre momentul electoral. Una din misiunile mele, sa-i tin ancorati in realitatile UE si a ce se intampla.

- Una din catastrofe ar fi sa nu ne respectam programul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar. Nu pentru ca trebuie sa imprumutam bani, este o problema de credibilitate pe realizarea unor procese de reformare a economiei si a statului. Face Romania cat trebuie sau se opreste?

- Ce ma bucur e ca, in momentul de fata, Guvernul e in grafic cu problemele asumate - si clawbackul la medicamente, si concursuri pentru managementul regiilor. N-avem scapari, dar ma astept sa fie gata mai repede proiectul noii Legi a sanatatii. Acest sistem rigid, cu spitale care primesc bani de la stat. Trebuie transformate in fundatii.

- A fost un moment de oboseala pe timpul verii. Ma asteptam ca acea comisie pentru revizuirea Constitutiei sa lucreze. N-a lucrat, a aratat ca nu exista mare interes.

Despre recesiune si Rosia Montana

- Toate lucrurile sunt discutate - dati drumul la partea economica, dati drumul la dosarele discutate - dati drumul la Rosia, la Oltchim, la datorii de la kazahi.

-"Las-o acolo", asa am facut cu certificatele verzi. Nu ne prindeau rau cateva sute de milioane de dolari. Daca ne uitam la actiunile Rompetrol pe o eventuala incetinire, o sa ne para rau ca am pierdut atatea luni.

- Imi asum alaturi de ei riscurile mediatice. De ce va feriti de rezolvarea problemei cu Oltchim si Rosia Montana? Faceti-le transparent!

- Lucrurile vor merge inainte, in special in partea economica.

- In 2012, risc major de revenire a recesiunii.

- Sa te tot imprumuti cu dobanzi mari - dobanzile cresc la bani datorita neincrederii generale in guverne. De ce sa ne inglodam in datorii cand avem posibilitatea sa cream locuri de munca aici?

- Acum un an erau altele prioritatile. Putem face foarte multe locuri de munca, problema e unde sa investesti. In minerit, foarte multe exploatari oprite. Trebuiesc redeschise. Trebuiesc investite, pentru utilaje si la anul ar trebui redeschise.

- Daca n-o fac, sa inteleaga ca sunt si responsabili fata de natiune. La un moment dat, le spun "plecati daca nu creati locuri de munca". Nu le cer sa faca fabrici noi, "deschideti unde se poate".

- remaniere, la momentul potrivit se va face. Cu certitudine trebuie facuta o remaniere.

Despre Schengen

- Stiam ca Olanda nu vrea, i s-a dat toata atentia, ministrul Justitiei a fost in Parlamentul lor. Predoiu a lasat o impresie buna.

- Diplomatia are si ea limitele ei. Nu poti sa-i spui finlandezului "Tiganii nu au fost in centrul Helsinki si nu au cersit". Ce poate sa faca diplomatia, acolo e reactia opiniei publice.

- In Olanda, incrancenare intr-un partid extremist de dreapta. Am stiut pozitia guvernului olandez de cand s-a instalat acest guvern. In programul lor de guvernare scrie ca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei.

- Vrem sa vedem cum putem clinti pozitia Olandei. Inainte, era problema cu Franta si Germania. Am ajuns sa ne facem din Franta si Germania un aliat. N-am reusit cu Olanda.

- Este totusi un semnal. 19 state, unele vehement au sustinut Romania, nu ma refer doar la Polonia, care a fost un aliat. Au fost state care au spus "e inadmisibil, hai sa respectam tratatul de aderare a Romaniei".

- (Despre plecarea lui Baconschi) Nu am dreptul sa spun da sau nu. Ar fi putut cere capul daca diplomatia nu-si facea treaba.

- (Esecul?) Mi-l asum eu. Sunt seful statului.

- Atat timp cat toate institutiile care tineau de CSAT si-au facut treaba...Nu am reusit sa clintim Olanda.

- La urmatorul Consiliu, Olanda are interese foarte mari pentru a satisface cererea interna, mai ales cand ai un Guvern sustinut de o grupare extremista. Olanda va avea niste exigente la Consiliul urmator, va asigur ca le vom sustine.

- Comportament non-european au avut Olanda si Finlanda. Romania nu se va preta la jocuri mici. Cum au zis "uite, le oprim flori". Anul asta, 200 de camioane au fost intoarse pentru evaziune fiscala.

- Este posibil sa decida Consiliul - o vom face doar daca avem sanse de succes. Un esec in succes duce la reluarea procesului, inclusiv politic. Nu avem dreptul sa raspundem la o actiune neeuropeana cu un comportament neeuropean.

- Polonia a procedat extrem de inteligent.

- Am si insatisfactiile mele. De prea multe ori, datorita unor disfunctionalitati in institutiile guvernamentale, institutiile noastre ajung cu probleme in Consiliu. De prea multe ori, pe etapele de pregatire a unei sedinte de Consiliu European, structurile noastre, pana sa ajunga ...

- Nu ne-am definitivat strategia pentru Consiliu.

- Nu sunt pregatit sa gasesc vinovati, responsabil e seful statului.

Despre regele Mihai

- Aseara la TVR nu am vrut sa extind discutia, am spus ca imi mentin aprecierile anterioare.

- Era un punct de vedere personal al celui care stie evenimentele.

- N-avem niciun fel de relatii, dupa condamnarea comunismului a incetat sa vina la Ziua Nationala nici presedintele Iliescu si n-a venit nici ex-regele Mihai.

- Romania nu are un rege, are un ex-rege, eu trebuie sa am responsabilitatea termenilor, nu sunt nici ziarist, nici politician de rutina, datoria mea e sa apar Constitutia Romaniei.

- Nu pot intra in acest joc, sa ma fac ca Romania are un rege, ca sa nu ma atace presa. Nu ma pot preface ca domnul Duda joaca un rol de prim consort.

- Cum un presedinte poate tolera afirmatiile domnului Duda "Constitutia e o bazaconie"? Nu numai mentalitatea ma face sa resping apropierea.

- Bietul ex-rege nu-si da seama ca a fost impins intr-o partitura. E problema dansului

apropierea de domnul Voiculescu, de PSD.

- Asa cum spune (Printul Duda) exista un articol care spune ca articolul unu nu poate fi schimbat, poate fi scris un alt articol, sa spuna ca articolul unu poate fi schimbat. Domnul Duda habar n-are! Ar putea afla ca exista solutia ca actualul Parlament sa se transforme in constituanta si PSD si PNL ar pleda pentru o Constitutie noua in care sa introducem monarhia. Asa pare, daca nu e un joc in care ex-regele Mihai e personaj intr-un joc politic...

- Cat Romania are o Constitutie, nu pot intra in jocuri ieftine, de imagine.

- Nu sunt alarmat, sunt pur si simplu revoltat. Nu poti sa spui ca aceasta Constitutie e o bazaconie, ca articolul unu poate fi schimbat...

- Au vrut (partidele politice) sa capteze o parte monarhista de electorat, foarte bine.

- (vor sa instaureze monarhia?) Nu, e o copilarie, romanii vor sa-si aleaga seful de stat, sa poata sa-l schimbe.

- Nu cred ca e un act neconstitutional (declaratia regelui Mihai in Parlament). Atunci cand se considera, Parlamentul poate sa creeze conditii ca un personaj sau personalitate sa se adreseze Parlamentului.

- La urma urmei, e o personalitate.

- Nu am de ce sa ma duc, daca tot am calificat acest lucru ca un joc in care regele s-a lasat prins.

- Domnul Duda joaca si el un rol, pe care si l-a autoatribuit, n-are simtul ridicolului. Daca e doar un rol, nicio problema.

- Ma vad nevoit sa-l rog sa nu ma roage si sa-si tina rugamintile pentru cine vrea.

- La Cotroceni am lucrat cu destui consilier monarhisti, n-am alergie la ideea de monarhie, simpatizez regimul monarhic ca structura. E impresionant.

- Daca tot ai semnat un act de abdicare pentru tine si urmasii tai....

- (PDL a gresit respingand prima data?) Pe imagine au gresit, pe fond nu.

- Mie nu mai are cine sa-mi faca rau, nu pot sa mai candidez, sunt cel mai liber politician din Romania, nu am nevoie sa pacalesc pe cineva pentru voturi.

- Am mare respect pentru ce a facut monarhia in general. Sa va spun ceva, monarhii romani nu i-au permis revenirea lui Cuza in tara, i-au interzis sa intre in tara.

- Eu am fost revoltat cand il fugarea politia prin aeroportul Otopeni.

- Astazi cred ca a incerca sa te pozitionezi undeva deasupra acestei natiuni, a parea ca esti solutia, sau asta e impresia pe care o emana toate iesirile de la fosta Casa Regala, nu cred ca reprezinta decenta.

Despre intelectualii lui Basescu

- Formulare nefericita, nu poti sa-i suspectezi ca sunt ai cuiva, pe Plesu ca e al cuiva.

- Sau pe asta micu' Paleologu, il inteleg, dar nu ma poate tari in Parlament

- Am o problema cu oamenii care si-au asumat ceva in partid, apoi se detaseaza de partid.

- In primul rand trebuie sa vorbeasca in partid.

- Eleganta spune asa: Nimeni nu-ti inchide gura, du-te domnule in structura partidului si spune asta.

- Eu am avut o discutie cu domnul Lazaroiu la plecarea de la Cotroceni. Relatia mea cu el ramane.

- (V-a sunat?) Nu era normal sa ma sune el? Ma poate suna oricand. Va marturisesc ca am avut o groaza de lucru. Daca nu, oricum ii dau eu un telefon.

Despre vizita in SUA si serviciile secrete

- Serviciile au avut o mare contributie in vizita din SUA. De cand am venit, am stabilit o linie in relatiile cu structurile omoloage din SUA. Ce s-a intamplat in SUA a fost rezultatul acestei consecvente.

- Nu a fost aranjata de serviciile secrete.

- Eu ma consider seful lor, ca sef al CSAT.

Basescu, despre scut, Miscarea Populara si schimbari in Guvern

Cu o seara inainte, miercuri, seful statului a fost invitat la TVR, unde a vorbit , despre importanta scutului antiracheta si a parteneriatului strategic cu SUA, pozitia Rusiei in aceasta privinta, dar si despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen sau prezenta regelui Mihai in Parlament.

Basescu explica scutul: Cel mai mare risc e sa ai o tara care nu se poate apara

Seful statului a prezentat pe scurt, in premiera, cateva dintre cele mai importante prevederi ale acordului privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania, precizand inca o data ca acordul va fi prezentat pe larg si in totalitate imediat dupa ce va fi desecretizat, de catre negociatorul sef al Romaniei, Bogdan Aurescu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#basescu schengen, #Basescu emisiune, #Basescu America , #presedinte