Traian Basescu, la CSM: Trebuie sa scapam de clauza de salvgardare

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 13:11
3220 citiri
Traian Basescu, la CSM: Trebuie sa scapam de clauza de salvgardare
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a cerut factorilor de decizie din Justitie sa scape, in 2010, de clauza de salvgardare impusa de Uniunea Europeana.

"Justitia romana a intrat cu o clauza de salvgardare in Uniunea Europeana pentru ca nu a reusit sa tina pasul cu celelalte structuri ale statului. Atunci, Justitia romana a intrat in UE cu o restanta, eu va propun sa scapam de ea, anul acesta. Desi Justitia a avut doi ani la dispozitia sa prinda din urma celelalte institutii ale statului, a intarziat", a spus Traian Basescu la finalul primei parti a sendintei Consiliului Superior al Magistraturii.

Subliniind ca nu vrea sa tensioneze relatiile, seful statului a reprosat Justitiei ca nu si-a asumat masuri decisive pentru a scapa de clauza de salvgardare. "Nu vreau sa tensionez lucrurile la inceput de an, dar aceasta este realitatea. Sa nu uitam ca Executivul si-a asumat masuri decisive si dificile pentru a intra in Uniunea Europeana, ceea ce Justitia nu a facut", a mai spus presedintele.

Protestul magistratilor

Dupa ce a deplans lipsa din raportul CSM a referirilor legate de greva magistratilor, presedintele Traian Basescu le-a cerut acestora sa analizeze "foarte bine" legalitatea protestului.

"Legat de protestul magistratilor, sigur ca a marcat un moment de solidaritate al breslei, dar trebuie sa analizati foarte bine legalitatea sa. Lasati steagul ilegalitatii jos", i-a raspuns Traian Basescu procurorului Viorica Costiniu, care a tinut sa sublinieze, inaintea discursului presedintelui, ca protestul magistratilor este numai suspendat, el putand fi reluat oricand.

Despre cele doua Coduri

In ce priveste cele doua Coduri de procedura, care urmeaza sa fie adoptate, seful statului a apreciat ca termenul de aprobare a lor nu este realist.

"In lipsa Codului de Procedura Penala si cel de Procedura Civila, care ar trebui sa iasa rapid si sa fie si bune, ma indoiesc ca termenul de 2011 mai este fezabil. Acest termen nu trebuie sa ne intre in cap ca o chestiune care nu poate fi modificata. Daca Parlamentul nu va reactiona rapid in ce priveste adoptarea lor, eu nu vad 1 ianuarie 2011 ca un termen fezabil, probabil ca va trebui sa vorbim de termene cum ar fi iulie 2011 sau ianuarie 2012. Cred ca CSM va trebui sa fie ferm si atent la stabilirea teremenelor de intrare in vigoare a Codurilor", a spus Traian Basescu.

Presedintele a fost corectat de un judecator din sala, care a precizat ca nu exista o data ferma pentru aplicarea celor doua coduri de procedura ci numai o perioada orientativa.

Inca un an de mandat

Totusi, seful statului a avut si cuvinte de lauda la adresa magistratilor. "Cred ca se incheie un an care poate fi etichetat ca pozitiv din punct de vedere al activitatii CSM, cu plusuri, cu minusuri, nimeni nu a fost perfect. Nu s-a terminat mandatul acestui CSM, mai este un an, si cred ca este o sansa extraordinara pentru acest CSM sa-si propuna sa incheie cu mecanismul de verificare", a spus Traian Basescu. Seful statului a subliniat ca in anul care s-a incheiat a colaborat mai bine cu CSM decat in anii trecuti.

"Per ansamblu, si nu referindu-ma strict la activitatea CSM, cred ca sunt destule lucruri care au inceput sa se miste intr-o directie pozitiva in sistemul de justitie, inclusiv din punctul de vedere al luptei impotriva coruptiei. Sa speram ca acest trend se va mentine si dosare care stau de multa vreme vor primi o solutie, indiferent care", a spus presedintele.

In finalul interventiei sale, seful statului a afirmat ca vrea sa aiba o intalnire privata cu membrii noii conduceri, dupa ce aceasta isi va fi intrat in atributii. "Mi-as dori mult ca la un moment dat, dupa alegerea noii structuri de conducere a CSM, sa avem o discutie cu usile inchise, pentru ca simt nevoia unei discutii foarte deschise", si-a incheiat discursul presedintele Basescu.

Prezent pentru a sasea oara la sedintele anuale de alegeri ale CSM, seful statului a anuntat inca de la inceputul evenimentului ca va participa doar la prima parte a acesteia, in care se va prezenta bilantul pe 2009, urmand ca in partea a doua sa ii lase pe magistrati sa isi aleaga singuri noua conducere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Traian Basescu CSM 2010, #Basescu sedinta raport CSM, #Basescu clauza salvgardare , #presedinte