Traian Basescu, la Deveselu: Sentimentul meu este acela al datoriei implinite (Video)

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 13:03
3985 citiri
Traian Basescu, la Deveselu: Sentimentul meu este acela al datoriei implinite (Video)
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la ceremonia de marcare a demararii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea de aparare antiracheta din cadrul bazei militare de la Deveselu, judetul Olt, ca "Romania a devenit astazi parte integrata a structurilor NATO".

Dupa intonarea imnului american si romanesc, James Miller a declarat ca scutul antiracheta "reprezinta o extraordinara realizare pentru Romania, realizare de care trebuie sa fiti mandri".

"Pentru romani, semnificatia evenimentului de astazi poate ca are o semnificatie mai adanca - Romania a devenit tara integrata in sistemele NATO, a intrat in clubul statelor membre NATO care dezvolta sisteme perfectionate in vederea apararii cetatenilor americani si europeni de atacuri cu rachete balistice. Semnificatia evenimentului de astazi arata ca aliatii au capacitatea sa-si apere cetatenii de orice tip de amenintare", a spus Traian Basescu, in fata invitatilor la ceremonie.

Seful statului a mai subliniat ca scutul antiracheta de la Deveselu dovedeste faptul ca aliatii Romaniei au incredere in tara noastra.

"Pentru o tara ca Romania, baza dezvoltatii incepe de la securitate. Apoi poti vorbi de dezvoltare economica si protectia cetatenilor. Evenimentul de astazi mai are o semnificatie: cea a increderii aliatilor nostri in Romania. Pentru moment, investitia de la Deveselu este o investitie romano-americana. Speram ca atunci cand investitia va fi terminata, sa devina parte a sistemului NATO de protectie", a mai precizat presedintele Romaniei.

Traian Basescu a multumit autoritatilor americane, vicepresedintelui Joe Biden si presedintelui Barack Obama, pentru sprijinirea investitiei de la Deveselu.

"Sentimentul meu este acela al datoriei implinite", si-a incheiat presedintele scurta alocutiune de la Deveselu.

Dupa discursuri, oficialii romani si americani au luat lopetile in maini si au pus, simbolic, pamant la baza viitoarei constructii.

La ceremonia deschiderii santierului au fost prezenti numerosi demnitari romani si americani, printre care presedintele Traian Basescu, ministrul apararii Mircea Dusa si James Miller, adjunctul secretarului apararii pentru politica de aparare SUA.

Din partea conducerii Aliantei Nord-Atlantice (NATO) au participat ambasadorii Alexander Vershbow - Secretar General Adjunct, si Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru amenintari emergente de securitate.

Totodata, au fost prezenti reprezentanti ai ministerelor afacerilor externe din Polonia si Turcia, state care gazduiesc sau urmeaza sa gazduiasca componente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice si care contribuie, astfel, la sistemul antiracheta al NATO.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, joi, la Sibiu, ca lucrarile la baza de la Deveselu vor incepe de luni, statul roman avand misiunea de a realiza lucrari de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie sa fie operationala din 2015.

Pentru amenajarea bazei militare americane de la Deveselu, unde va fi amplasat scutul de aparare antiracheta al SUA in tara noastra, au fost aprobate de catre guvernul american doua contracte.

Un prim contract include facilitatile Agentiei de aparare antiracheta (MDA) si cuprinde toate lucrarile de infrastructura pentru intreaga suprafata a perimetrului militar american, valoarea acestuia fiind cuprinsa intre 100-250 de milioane de dolari.

Facilitatile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o cladire pentru asistenta, o centrala electrica de rezerva, un depozit, o anexa de control a accesului si o cladire de control al securitatii. De aceste lucrari se va ocupa exclusiv o firma americana.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Basescu santier Deveselu, #santier baza militara Deveslu, #scut antiracheta deveselu , #presedinte