Traian Basescu, la picioarele USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 21 Iunie 2011, ora 14:28
6918 citiri
Traian Basescu, la picioarele USL (Opinii)
Foto: ziare-pe-net.ro

Jocul pe care Traian Basescu il face in aceste momente fata de partidele politice poate fi incadrat cu adevarat in conceptul de presedinte jucator. A aruncat pe piata ditamai tema politica si sociala - cea a reorganizarii administrativ-teritoriale -, care intre timp s-a transformat intr-un butoi cu pulbere, iar apoi s-a retras la Ciresica, pe malul marii, sa isi destinda nervii si sa isi faca ordine in planurile de viitor.

Nu conteaza ca subiectul regionalizarii aproape ca a aruncat in aer coalitia de guvernare, a dezbinat si mai mult romanii deja sfasiati de populismul gaunos al politicienilor si l-a impins pe Emil Boc in pragul unei asumari de raspundere in fata unui Parlament unde, cel mai probabil, nu va avea majoritatea asigurata de UDMR. Pentru ca, in aparenta cel putin, Traian Basescu a lansat tema regionalizarii catre Guvern ca un "trebuie facuta", singurul drum pe care se indreapta Executivul este o asumare de raspundere pe un proiect pe care UDMR nu il va vota.

Cum deja spiritele s-au inflamat intr-atat de mult incat doar abandonul proiectul in totalitate ar mai aduce pacea in coalitia de guvernare, Guvernul pare strans cu usa intre capitularea in fata santajului udemerist, reactiile nationaliste din interiorul propriului partid si dorinta lui Traian Basescu de a vedea redesenata Romania. Ceva, din toate aceste posibilitati, va avea loc fara niciun dubiu. Ori Guvernul Boc va pica la asumare, ori proiectul lui Basescu va fi abandonat recunoscandu-se, astfel, neputinta Coalitiei, ori regionalizarea se va petrece dupa pofta UDMR, iar astfel se risca linistea in tara.

O alta posibilitate ar fi adoptarea unei variante care sa multumeasca si maghiarii, varianta cea mai des vehiculata fiind cea a impartirii tarii in 16 judete sau regiuni administrative. Insa aceasta struto-camila nu aduce nimic nou pentru nimeni si compromite pe toata lumea. Desi cea mai probabila, in ipoteza ca exista ceva serios in acest subiect si nu este doar o noua cacealma a presedintelui, aceasta ultima varianta mai mult complica lucrurile decat sa le simplifice.

In cazul ipotezei in care totusi Traian Basescu insista ca PDL sa isi asume raspunderea pe varianta sa de reorganizare teritoriala, asta nu inseamna altceva decat ca presedintele il trimite la decapitare pe Emil Boc. Planul ar fi ca Emil Boc sa se supuna celei de-a doua demiteri de dragul partiduliu. Desi suna paradoxal si incredibil, teoria nu este chiar absurda si devine cu atat mai coerenta, cu cat este singura care poate da seama de toate faptele haotice eliberate dinspre Cotroceni.

Caderea lui Emil Boc inseamna automat o sansa uriasa, si unica in acelasi timp, pentru a recredibiliza PDL. Jocul este simplu, iar oferta va pleca de la Traian Basescu. Initiativa trebuie sa-i apartina presedintelui, pentru ca doar el ii poate da greutate si credibilitate, nu pentru ca Traian Basescu ar formula-o, ci pentru ca vine din partea Presedintiei in timpul unei crize guvernamentale. Astfel, daca presedintele face o oferta USL ca sa preia Puterea, dupa caderea lui Emil Boc, ce va face Uniunea Social Liberala?

Ce vor mai putea spune Crin Antonescu si Victor Ponta, fara sa isi rupa singuri gatul din prima clipa, in fata unei asemenea oferte de nerefuzat? Iar daca vor spune "nu, multimim, pas" - ce credibilitate vor mai avea apoi cand vor spune ca se lupta pentru a salva tara din mainile criminalilor regimului de tiranie basesciana? Cat despre varianta si ipoteza ca vor accepta oferta lui Traian Basescu, mai mult sau mai putin fortati de calculele indicate mai sus, ce se va alege de Uniunea Social Liberala pana la anul, in noiembrie?

In oricare dintre cele doua variante, Traian Basescu si PDL ies castigatori. Partidul se credibilizeaza, se remonteaza, urca in sondaje, iar actuala Opozitie isi mananca singura din castigul voturilor adunate in ultimii doi ani, pe fondul nemultumirilor populatiei fata de politica de austeritate a Guvernului sustinuta de presedinte. La picioarele USL, Traian Basescu se va apleca in fata Opozitiei doar pentru a-i rupe gatul si mai zdravan.

Cate sanse avem sa vedem implinit acest plan, pentru moment demn de teoriile conspirationiste, depinde doar de abilitatea presedintelui de a-i curta si vraji pe liderii Opozitiei. Daca acestia ii vor cadea in plasa, sa nu ne mire daca vom afla in curand ca presedintele vrea sa consolideze cresterea economica pe baze noi, sustinute cu incredere crescuta de un nou Guvern.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Traian Basescu PDL Guvern, #Traian Basescu consultari USL, #Basescu reorganizare Romania PDL, #asumare raspundere reorganizare UDMR , #presedinte