Traian Basescu nu exista (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:12
6426 citiri
Traian Basescu nu exista (Opinii)
Foto: Arhiva

Aceasta nu este o stire, nu e nici macar o opinie, ci este afirmatia, doar aparent paradoxala, a unui realizator si comentator de televiziune, care aduna mai multa antipatie decat neincrederea romanilor in proprii guvernanti. Stim si simtim cu totii prea bine ca Traian Basescu exista, e viu si actioneaza. Sa nu declansati un atac de panica.

Si totusi. Intrebat cum ii va afecta pe romani "acordul de uniune fiscala", de la Bruxelles, presedintele a raspuns sec - "acordul nu-i va afecta pe romani". Nici in bine, nici in rau.

Doar ceva care nu exista, nimicul pur, poate sa nu-i afecteze pe romani nici intr-un fel. Pentru ca, daca nu le face viata macar o idee mai buna, mai sigura sau mai confortabila, degeaba a mai fost facut. Daca nu le va produce niciun deranj, iarasi e ca dracu - la ce a mai fost necesar un acord, daca oricum era bine. Sa lasam deoparte, totusi, paradoxul unei astfel de afirmatii, scapata poate doar dintr-o emotivitate prea ridicata, ca si sentinta evident falsa din titlu.

Presedintele ar fi putut spune, fara sa greseasca prea mult, ca acordul vrea sa aduca in primul rand romanilor o predictibilitate mai mare, care pana acum era in realitate inexistenta pe meleagurile noastre. Poate ca acesta este, daca exista vreunul, singurul castig real si vizibil la care Romania poate spera sau pe care il poate obtine prin participarea la acordul de guvernanta fiscala UE.

Pentru sustinatorii ideii ca "Traian Basescu nu exista" sunt si alte posibilitati de a-si sustine credinta: suntem o tara prea mica, prea corupta si mult prea atipica pentru a conta in vreun calcul al greilor din UE; nu am obtinut absolut nimic la Bruxelles, din moment ce toate statele din afara zonei euro pot participa voluntar la acord, cu sau fara Traian Basescu, Romania tot ar fi intrat la gramada in uniunea fiscala.

In ciuda faptului ca Romaniei nu i s-a facut nicio onoare, din moment ce participa voluntar la acordul de uniune fiscala, e greu sa intelegem totusi insistenta si obsesia presedintelui de a repeta ce eforturi colosale a facut pentru a nu fi lasati la coada, in cea de-a doua viteza a unei Europe ce s-ar fi impartit, nedrept, la fel cum este si a fost si pana acum - state euro si non-euro. Presedintele a repetat in discursul sau obsesiv ca doar datorita lui Romania va strange maine si mai mult cureaua. Ca si cum e un lucru de lauda ca visezi sa introduci saracia in Constitutie.

Traian Basescu stie insa de ce a repetat pana la saturatia cat de mult s-a zbatut el la intalnirea celor 27, pentru ca Europa sa nu ramana in doua viteze. Fara a recunoaste aceasta "victorie", presedintele nu castiga nimic. Pare din nou un acord european obtinut la cel mai inalt nivel, in care Romania e ingaduita. Nu. Romanii trebuie sa stie ca presedintele lor a facut pe dracu in patru, desi "nu a fost deloc usor", si i-a introdus in clubul tarilor care isi permit sa legalizeze o austeritate riguroasa.

In acest sens, presedintele stie ca trebuie sa repete de cate ori e nevoie pentru ca toata lumea sa ramana cu aceasta idee - datorita lui exista astazi un "acord de uniune fiscala" incheiat in 26 de membri si nu doar intre 17. Altfel, el - presedintele - chiar nu exista. Lumea trebuie sa stie cum a vorbit el in numele tuturor celorlalte state non-euro, cum i-a convins pe Merkel si pe Sarkozy ca "supravietuim sau murim uniti" si cum a devenit artizanul unei unice Europe fiscale. Odata aceasta imagine impamantenita in constiinta majoritatii, Traian Basescu exista maxim. Pentru cei ce vor crede, presedintele a bifat una dintre cele mai mari realizari.

Chiar daca nu stie daca vom contribui sau nu cu bani la FMI (paradoxal pentru a ne salva tot noi de la faliment cu aceiasi bani), de cand vom fi nevoiti sa avem un deficit structural de 0,5% si daca asta inseamna alte taieri de pensii si salarii sau mariri ale taxelor sau dimpotriva daca si cand va fi posibila recuperarea taierilor din 2010 si o crestere a veniturilor - in ciuda acestor intrebari pe care discursul presedintelui le-a adancit, un singur lucru devine tot mai clar.

Austeritatea devine politica oficiala de stat acolo unde guvernantii habar nu au ce sa faca pentru a avea crestere economica. Ori Romania, in ultimii 3 ani, a demonstrat ca nu are nici cea mai vaga idee in sensul asta. Ei sunt bucurosi si exalta pentru ca Europa le-a dat sansa de a-si legaliza pierderile si politicile care nu aduc crestere economica.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Traian Basescu presedinte, #Traian Basescu Uniunea Europeana, #acordul uniune fiscala Romania , #presedinte