Opinii: Traian Basescu, omul cu doua fete

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 10:59
6214 citiri
Opinii: Traian Basescu, omul cu doua fete

Luni seara, la postul national de televiziune - chiar nu mai stiu ce inseamna national, de vreme ce postul pare sa fie confiscat de Putere - presedintele Romaniei a numit majoritatea parlamentara din arcul guvernamental "toxica". De ce era toxica?

Ne spune Traian Basescu: "Faptul ca am ajuns la nivelul la care de multe ori legile se voteaza fara cvorum, fara majoritate, in necunostinta de cauza, m-au facut sa cred ca este nevoie ca Parlamentul sa-si revizuiasca propriul regulament (...)

Va asigur ca, daca in actuala coalitie sau in actualul partid majoritar aflat la guvernare, nu reusesc sa gaseasca un limbaj comun pentru a sustine Guvernul si procesele de reforma, din partea mea sa se duca maine in Opozitie. Nu ii tine nimeni. Pe mine ma intereseaza strict o majoritate, indiferent ce culoare politica are, care sa fie responsabila fata de tara, nu o majortitate care sa spuna 'Am votat din greseala', nu o majoritate care sa nu se adune la voturile importante. O asemenea majoritate e toxica pentru tara".

Observatiile au fost la obiect, logice. Presedintele s-a referit la votul fara cvorum de la noua lege a pensiilor si la votul gresit, dupa deget, privind TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei.

Dupa o astfel de critica foarte bine tintita, oricine s-ar fi asteptat sa apara si un gest explicit, mai ales ca seful statului convocase, pentru a doua zi, consultari in interesul tarii, cu majoritatea toxica. Ce am avut, dupa explozia de indignare sau povestea de onestitate televizata a presedintelui?

Un Traian Basescu care o intoarce ca la Ploiesti. De unde, cu o seara inainte, indica votul fara cvorum si dupa deget, ca si toxina, acum a dat-o pe incapacitatea PD-L de a-si controla oamenii, dand exemplu vocalului Cezar Preda, care a amenintat ca 50 de parlamentari ai Puterii din sudul tarii nu vor vota bugetul daca Emil Boc va dirija banii numai inspre Cluj, Dambovita, Arad si Brasov. In loc de capete taiate, am avut doar un calus pus unuia dintre putinii oameni rationali din PD-L.

Un alt Traian Basescu, va amintiti, a mangaiat-o pe crestet pe presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, pentru ca a reusit sa treaca Legea pensiilor prin celebra numaratoare, 170 in loc de 80, ocrotire care functioneaza perfect si astazi, de vreme ce frauda n-a produs urmari la nivel de organizare a grupului PD-L macar, daca nu de ordin juridic.

In dese randuri, tot la televizor, Traian Basescu i-a somat pe cei de la PD-L sa termine cu politizarea institutiilor publice, cu numirile rudelor in functii de inalta demnitate. Dar in toata tara a avut loc poate cea mai severa politizare din ultimii 20 de ani, motiv pentru care Basescu il tine in brate pe Emil Boc, cel sub umbrela caruia s-au produs nemernicii fel de fel.

Seful statului nu este lipsit de curajul de a spune omului in fata ceea ce are de spus. Nu-l banuiesc nici ca ar suferi de oarece frica mai ales in fata PD-L. De ce are atunci aceasta atitudine duplicitara? La televizor pozeaza in omul onest, drept, capabil de diagnoze exacte, imperturbabil. In spatele ecranului, pare sau chiar este protectorul tuturor relelor pe care le condamna public. Exemplele de mai sus, decupate din vorba si gestul presedintelui, sunt emblematice pentru acest tip de comportament.

La inceput, s-a creat impresia ca forte nevazute lupta impotriva modernizarii statului, se opun masurilor Guvernului, pentru a-si putea pastra domninatia financiara. In realitate, principalul opozant al reformei si al ajustarii cheltuielilor bugetare este chiar partidul aflat la putere. Cu voie de la Cotroceni.

Traian Basescu face parte din acea categorie a oamenilor care una gandesc, alta spun si cu totul altceva fac. Sociologii considera aceasta tipologie umana cea mai periculoasa. Cand gandul nu este in acord cu gestul si cand aceasta combinatie letala este pusa in fruntea statului, pozitie de la care asteptarile sunt maxime, avem aceste derapaje uluitoare, cu efecte nu neaparat nefaste, dar greu de suportat.

Fiindca, vedeti, suporti o criza, ba o si infrunti zambind, daca ai vedea o minima moralitate in locul din care ti se vara austeritatea pe gat. Dar cand acolo, sus, e atata sfidare, mania face povara aproape de nesuportat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Traian Basescu Opozitie, #Basescu critica Putere , #presedinte