Traian Basescu pregateste relansarea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 23:58
22464 citiri
Traian Basescu pregateste relansarea (Opinii)
Foto: Facebook/Traian Basescu

In zgomotul si furia preelectorale, virajul de final de campanie al lui Traian Basescu nu a fost analizat, cred, la justa valoare. Pentru ca, daca ar fi fost, probabil ca victoria lui Klaus Iohannis putea fi banuita.

Cred in continuare ca Traian Basescu a tras din 2013 pentru victoria lui Victor Ponta. De asta a rupt dreapta. De asta a lovit cu ferocitate PDL. De asta a intrat in tandemul cu Victor Ponta, care a ocupat intreaga scena politica, bruind practic orice alt mesaj politic. Cei doi s-au potentat reciproc.

De asta l-a atacat pe Klaus Iohannis fara mila. Da, l-a atacat si pe Victor Ponta, dar cu teme care nu il afectau in electoratul de baza, de tip ofiter acoperit sau plagiator si insuficient emotionale pentru a mobiliza electoratul nehotarat.

Insa pe Klaus Iohannis, care se adresa unui electorat urban mai exigent, l-a atacat unde-i era mai greu - la onestiate, la integritate, la lovitura de stat, din care Iohannis nu a facut parte. Nu ii vestea Traian Basescu incompatibilitatea si avertiza asupra efectelor grave ale alegerii unui presedinte incompatibil?

Efectul s-a vazut in primul tur cand Victor Ponta parea deja castigator cu 10 procente in fata lui Klaus Iohannis. Daca intr-adevar voia sa-l darame pe Victor Ponta, Traian Basescu ii tragea de sub picioare tema preferata si singurul cal de bataie, antibasismul. Fara el, Victor Ponta se dezumfla cu mult mai repede.

Chiar intre tururi, Elena Udrea spunea ca e antiPonta, dar nu in favoarea lui Iohannis, ceea ce putea fi interpretat si ca un indemn la boicot.

De ce il voia Traian Basescu pe Victor Ponta? Ca sa continue tandemul reciproc avantajos si dupa alegeri, as spune. Cu PNL infrant si degringolat, cu Victor Ponta la Cotroceni, cine devenea automat liderul Opozitiei?

Dar la un moment dat presedintele a simtit, cred, ceva. Cu nasul sau de pradator politic a simtit valul care se ridica si a inteles ca Victor Ponta va pierde. Dar asta nu insemna ca presedintele sa renunte la proiectul sau.

Cu un reflex de politician abil a prins valul si s-a suit pe coada lui. Desi in doua saptamani a avut doar doua interventii pe tema votului din diaspora, cand a cerut demisia lui Titus Corlatean si la investirea lui Teodor Melescanu, vineri seara, cand nu se mai putea face practic nimic, presedintele a atacat vehement nesuplimentarea numarului de sectii din strainatate.

Unii au spus ca Traian Basescu a scos vineri seara lumea in strada. Lumea era deja in strada cand a vorbit presedintele, protestul era anuntat de luni pe Facebook. Cat despre filmuletul cu Ponta cel pisic, el cred ca a avut mai mult rolul unui bruiaj, pentru ca televiziunile au abandonat o vreme protestul ca sa ne uitam cum premierul si presedintele se intelegeau minunat, unul aproband, celalalt razand. Desi nu era niciun blat intre ei si erau dusmani pe viata si pe moarte, nu-i asa?

In duminica votului, Traian Basescu a facut un apel catre "basisti" sa razbune umilintele indurate sub aceasta eticheta. Despre care "basisti" vorbim? Cei care nu l-au urmat in turul intai si au votat-o pe Monica Macovei au ascultat de indemnul acesteia.

Raman doar "basistii" care au acceptat-o pe Elena Udrea, dar cele 4 procente din primul tur au reprezentat si mai putin pe o prezenta mai mare. In plus, multi dintre ei oricum erau decisi sa voteze antiPonta.

Multi au vazut in acest apel cheia alegerilor, care a inclinat balanta. Asta a vrut sa transmita si presedintele. Ca a avut ultimul cuvant, ca fara domnia sa nu se poate. Adica sa rostogoleasca o legenda a celui mai puternic politician.

Traian Basescu a cerut prelungirea programului de vot prin ordonanta de urgenta abia duminica seara, cand practic nu mai era posibila emiterea acesteia, iar dupa anuntarea rezultatelor a postat secventa in care prevestea infrangerea lui Victor Ponta. Ciudat mod de a lucra antiPonta a avut.

Si mai interesant este ca si multe dintre televiziunile de stiri ii fac un imens serviciu lui Traian Basescu punand si ele victoria lui Klaus Iohannis tot pe seama presedintelui.

Dar cel mai mare serviciu i-l face PNL care nu se grabeste sa-l dea jos pe Victor Ponta. Mentinerea lui la putere si efectele economice foarte probabile ar putea intoarce valul de duminica trecuta impotriva castigatorilor, care par a nu intelege ca alegatorii care nu l-au vrut pe Ponta presedinte nu-l mai vor nici premier.

Daca PNL nu se va mobiliza impotriva Guvernului macar in momentul dezbaterii bugetului, o va face cu siguranta Traian Basescu, care va incerca si este posibil sa reuseasca sa capteze valul de nemultumire pe care PNL il ignora. Va avea scuza ca PMP singur nu poate darama Guvernul, dar va provoca permanent PNL. Daca liberalii vor refuza, ii va acuza de blat, daca vor accepta se va numi ca Traian Basescu i-a mobilizat.

Opozitia este mediul natural al lui Traian Basescu si are mari sanse sa ajunga liderul ei chiar daca planul cu Ponta nu i-a iesit.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Traian Basescu Elena Udrea PMP, #Basescu Iohannis Ponta , #presedinte