Traian Basescu: Riscurile de securitate vizeaza in mod egal SUA si UE

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 19:56
1837 citiri
Traian Basescu: Riscurile de securitate vizeaza in mod egal SUA si UE
Foto: Daylife

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a considerat joi ca, in ceea ce priveste securitatea, riscurile sunt egale in Statele Unite si Uniunea Europeana, in ansamblul ei.

"Romania va pleda pentru solidaritatea si soliditatea relatiei Uniunea Europeana - Statele Unite. Este esential pentru noi, ca tara europeana, ca relatiile Bruxelles - Washington sa devina tot mai solide si motivate de realitatile de astazi ale lumii. Daca discutam despre securitate, cred eu ca, in mod egal, riscurile de securitate vizeaza Statele Unite, dar si Uniunea Europeana in ansamblul ei, si nu numai Europa Centrala si de Est", a afirmat presedintele Traian Basescu, la Aeroportul International "Henri Coanda", inainte de plecarea la Praga, la un dineu de lucru oferit de presedintele SUA, Barack Obama, liderilor din Europa Centrala.

Decizia SUA de a nu invita oficiali UE la dineul din Praga, o "palma" pentru Uniune

Pe de alta parte, seful statului a salutat semnarea acordului START 2, intre SUA si Rusia. "Este un progres extraordinar in garantarea securitatii continentului european si a altor regiuni ale lumii, pentru ca Acordul START 2 vizeaza in principal reducerea cu circa 30% a armamentelor nucleare din arsenalele celor doua cele mai mari puteri nucleare ale lumii - Statele Unite si Federatia Rusa", a comentat Traian Basescu.

In ceea ce priveste intalnirea cu presedintele Obama, seful statului considera ca liderul de la Casa Alba a profitat de prezenta in Europa Centrala pentru a avea o consultare cu sedii de stat si de guvern din Euopa Centrala si de Est. Printre temele abordate se numara campania din Afganistan, de dosarul nuclear iranian, de securitatea europeana si de agenda NATO.

"In ceea ce priveste campania din Afganistan, as vrea sa fac cateva precizari. Alianta NATO actioneaza, in Afganistan, ca un tot compact, solidar cu evenimentele din 11 septembrie, ce au avut loc in Statele Unite si care au declansat razboiul antiterorist, pe teritoriul Afganistanului, chiar cu extinderile sale, dincolo de frontiera Afganistanului. [...] Punctul nostru de vedere este, in continuare, acela ca trebuie sa ne asumam integral responsabilitatea aducerii Afganistanului la stadiul de stat democratic. ", a explicat Traian Basescu, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis Ziare.com.

In ceea ce pribeste doarul iranian, presedintele Traian Basescu a afirmat ca pozitia Romaniei este simpla si transanta: "trebuie intarite masurile economice impotriva Iranului, in asa fel incat acesta sa fie determinat, sa aiba o pozitie transparenta in raport cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica, astfel incat lumea sa stie daca Iranul utilizeaza energia nucleara in scopuri civile sau in scopuri militare".

E.E.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Traian Basescu securitate, #riscuri securitate UE, #Traian Basescu Praga , #presedinte