Traian Basescu: Romania ar da lovitura daca am impozita toate veniturile

Miercuri, 11 August 2010, ora 14:20
8269 citiri
Traian Basescu: Romania ar da lovitura daca am impozita toate veniturile

"Romania este o tara cu credibilitate redusa", a recunoscut presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat marti postului public de radio, afirmand ca, in opinia sa, singura solutie pentru ca acest deficit de credibilitate sa fie eliminat este impozitarea tuturor veniturilor din Romania cu cota unica.

"Romania este o tara cu credibilitate redusa. Spre deosebire de tarile care au o credibilitate buna, Romania, care imprumuta ca sa sa isi acopere propriul consum, are o credibilitate redusa, de aceea imprumuta cu dobanda mai mare, pe termene mai scurte. Iar lipsa de credibilitate costa enorm si se vede asta in dobanzi, in termenele scurte date pentru imprumuturi, de 3-6 luni(...)

Romania, afirm fara retinere, ar da o lovitura extraordinara din punct de vedere al cresterii credibilitatii daca in perioada urmatoare ar gasi formula sa impoziteze toate veniturile din Romania cu cota unica. Ar fi o chestiune de credibilitate si de capacitate de a solutiona o problema structurala extrem de delicata", a declarat seful statului.

Traian Basescu a admis insa ca aceasta decizie ar trebui asumata si de politicieni, dar acestia "au intotdeauna tentatia de a privi mult mai intens catre interesele de vot decat catre interesul national. In momente de criza politicienii ar trebui sa fie puternici.

Presedintele este convins ca aceasta impozitare generala ar conduce la o crestere economica, la consolidarea monedei nationale si la reducerea masiva a inflatiei."Iar cei care eventual ar pierde si-ar recupera increderea populatiei. Dar nu depinde de presedinte, daca depindea de mine as fi facut-o de mult", a subliniat seful statului.

Orice traitor intr-o tara este dator un impozit

Intrebat in ce masura mai are incredere in actualul Guvern, pe care l-a criticat in repetate randuri, seful statului a raspuns indirect, declarand ca remarca progresele facute, dar este nemultumit de lentoarea lor.

"Indiferent ce as spune eu, raportul public facut de FMI este favorabil guvernului si ieri a aparut raportul Agentiei Fitch, care are de asemenea aprecieri pozitive referitoare la efortul guvernului de a rezolva problemele structurale (...) Eu nu pot decat sa adaug ca remarc si eu aceste progrese, dar le-as vrea mai rapide", a spus seful statului.

Recunoscand ca, in anumite privinte, criticile la adresa Guvernului sunt indreptatile, presedintele a explicat ca, judecand prin prisma conditiilor actuale existente, aceasta este "solutia politica cea mai buna, chiar daca as vrea-o mai eficienta".

Cea mai mare ingrijorare exprimata de presedinte a ramas deficitul fondului de pensii, care in 2011 va fi de 3,6 miliarde de euro, "cat reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda".

"Stiu ca sunt impopular, ca multi spun 'nu ma intereseaza', ca dau apa la moara trusturilor lui Nus si Voiculescu, dar trebuie sa spun: ne intereseaza si trebuie sa gasim solutii(...) Eu si public presez, dar eu nu sunt guvern si nu sunt Parlament, e o chestiune de responsabilitate si sa ai forta sa iti sacrifici voturi.

Una din solutiile corecte este dupa mine introducerea impozitarii pe orice forma de venit, a cotei unice pe orice venit(...) Orice traitor intr-o tara este dator un impozit, iar introducerea cotei unice pe toate formele e o solutie. Nu am rezolva problema in totalitate, dar am putea imprumuta mai putin(...)Eu inteleg foarte bine ca pensiile sunt mici, dar spun hai sa gasim o solutie de echilibru", a mai precizat presedintele.

Intrebat in ce masura ar fi suportabila de cetateni aceasta impozitare pe orice forma de venit, care sa se adauge cresterii TVA, presedintele a raspuns: "Daca as pune acum, daca as da solutia in care eu cred, ce trebuie facut cu TVA, maine ar fi o mare dezbatere despre cum vorbeste presedintele in contradictie cu Guvernul(...) Dar avem un deficit urias in fondul de pensii care blocheaza dezvoltarea si nu ne permite relansarea economica anul acesta".

"Poate nu ma credeti pe mine pentru ca sunt obisnuit sa fie distruse mesajele astea. Dar daca cineva ar citi raportul Fitch si evaluarile FMI ar vedea clar ca Romania are o foarte mare problema nu atat a deficitului, cat structurala (...) Vom continua sa ne imprumutam pentru a ne acoperi deficitele", a mai declarat seful statului, subliniind ca Romania o sa se imprumute pentru a-si acoperi cheltuielile nu pentru a face autostrazi sau alte investitii necesare.

Mai mult, presedintele a facut referire si la introducerea unor parghii de impozitare in agricultura.

"In agricultura avem 2 milioane de hectare de pamant nelucrate (...) Ar trebui sa vedem daca nu cumva acest venit minim garantat nu a facut mai mult rau decat bine, pentru ca el da o alternativa muncii pamantului. In agricultura, lucrezi sau nu pamantul. (...) Trebuie sa facem ceva, pentru ca este inadmisibil sa primesti subventia si sa nu lucrezi pamantul(...) Va trebui sa stimulam prin parghii de impozitare lucrarea pamantului", a declarat presedintele.

Calendarul aderarii la zona euro trebuie refacut

"Obiectivul nostru este sa intram in zona euro, statul roman si-a asumat trecerea la moneda euoropeana(...) Dar, in mod categoric, trebuie reevaluat momentul intrarii in zona euro", a subliniat presedintele.

Acesta a explicat ca nu este vorba de temerile ca Romania sa nu atinga in timp util parametrii ceruti, cum ar fi deficitul bugetar de sub 3% sau datoria publica de sub 60%, aceasta din urma fiind deja atinsa.

"Proiectia de intrare sub 3% este 2012, am putea sa ne mentinem. Problema este daca Romania va fi suficient de consolidata pentru a face fata zonei euro si e o decizie care nu poate fi luata acum. Personal, cred ca trebuie sa trecem la regandirea calendarului de aderare la euro, ca urmare a nerezolvarii prompte a rezolvarii deficitelor structurale pe care le avem", si-a explicat optiunea seful statului.

Foarte aproape de un rateu

Traian Basescu a dezvaluit ca Romania a ajuns la un moment dat "foarte aproape de un rateu".

"Am trecut la mustata de momentul dificil, dar incep sa devin optimist ca Romania poate sa isi reia cresterea economica sanatoasa", a mai afirmat presedintele, dand exemplu cresterea productiei industriale, a exporturilor, dar si rezultatele bune care par sa se inregistreze in agricultura.

"Nu as vrea sa mai revenim la o crestere economica bazata pe sectorul imobiliar exploziv si speculativ sau pe credite cu buletinul, as vrea sa avem o crestere economica sanatoasa(...) S-ar putea sa avem plus 0,1- 0,2 la suta in trimestrul 2 fata de trimestrul 1. Cred ca daca nu am fi fost in situatia sa aplicam TVA crescut, atunci si trimestrele 3 si 4 ar fi fost cu crestere pozitiva", a mai afirmat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Traian Basescu impozite, #Traian Basescu Romania credibilitate , #presedinte