Traian Basescu: Scutul antiracheta va fi in judetul Olt, la Deveselu

Marti, 03 Mai 2011, ora 11:34
8759 citiri
Traian Basescu: Scutul antiracheta va fi in judetul Olt, la Deveselu
Foto: Antena 3

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca partea din Romania a scutului antiracheta american va fi gazduita in fosta baza aeriana din Deveselu, judetul Olt, si ca statul roman a dat permisiunea SUA sa foloseasca baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu si portul Constanta pentru tranzitul trupelor si materialelor de razboi americane dinspre si inspre teatrele de razboi din Irak si Afganistan.

Seful statului precizat ca baza aeriana de la Deveselu va ramane sub comanda romaneasca, chiar daca acolo vor fi gazduiti intre 200 si 500 de militari americani.

In opinia lui Traian Basescu, prin aceasta din urma decizie, "Romania ajunge la cel mai inalt nivel de securitate din istoria sa, securitate care e garantata acum pe termen lung".

Un alt subiect despre care a vorbit Traian Basescu a fost nivelul de alerta terorista din Romania, care nu a fost ridicat si despre care seful statului spune ca nu e nevoie sa fie ridicat, ci ramane la nivelul "precaut". Cu toate astea, seful statului a afirmat ca a intarit securitatea la ambasadele din Romania ale unor tari, la solicitarea acestora, aluzie la uciderea teroristului Osama bin Laden.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu

- A fost o sedinta care a avut doua subiecte pe ordinea de zi. Primul s-a referit la solicitarea SUA de a utiliza aeroportul Kogalniceanu si portul Constanta ca infrastructura de tranzit de militari si tehnica militara pentru Irak, dar si militari si tehnica militara din Irak si Afganistan catre Europa. CSAT a aprobat utilizarea pentru tranzit.

- In felul acesta Kogalniceanu si portul Constanta devin infrastructuri strategice si pentru SUA. In primele doua luni va functiona cu proces de avizare, dupa doua luni va functiona cu autorizatie. Temporar, dat fiind ca una din bazele din Maditerana e intr-un proces de modernizare, pe Kogalniceanu vor fi gazduite 4 avioane -cisterna si 4 avioane de transport c-17 americane. Acestea vor fi gazduite doar temporar. Astazi voi transmite Parlamentului informare cu privire la decizia luata.

- Al doilea subiect abordat in CSAT a fost despre locatia privind scutul antiracheta.

- Am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu, judetul Olt.

- Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca. Comandantul bazei e ofier roman. Nu e vorba de o baza miltara, ci de una a fortelor aeriene romane, partial utilizata si de sistemul antiracheta

- Vor fi dislocati acolo in media, 200 de militari americani, iar cifra maxima e de 500.

- Ieri (luni N.R.), dupa adoptarea deciziei, am invitat reprezentanti ai administratiei locale din judetul Olt si am obtinut acceptul lor.

- O delegatie romano-americana va spune ce trebuie sa se intample si sa nu se intample in jurul bazei.

Oficiali romani si americani, in vizita la Deveselu.

- Sistemul antiracheta este unul defensiv, de aparare a teritoriului SUA si Romaniei. De eficienta sistemului beneficiaza si alte tari. Realizarea sistemului este o intelegere bilaterala americano-romano. La momentul la care statele NATO vor dezvola scutul antiracheta, si componenta americano-romana va fi integrata acestui sistem.

- Repet, baza aeriana Deveselu ramane sub comanda ofiterilor din fortele aeriene romane.

- In opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului, Romania se afla la cel mai inalt nivel de securitae din istoria ei. Cred ca din acest punct de vedere, putem spune ca Romania si-a garanatat securitatea pe termen lung, nu conjunctural.

- Fac precizarea ca elementele de scut nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse.

- Daca va intereseaza nivelul de alerta, ramanem pe nivelul precaut, codul este "albastru", nu e nevoie sa ridicam nivelul de alerta.

- Nu avem nicio informatie care sa justifice ridicarea nivelului de alerta. Imediat ce va exista, vom actiona.

- Nimeni nu se poate juca cu nivelurile de alerta pentru ca ele costa, inseamna cheltuieli suplimentare.

- Am dat raspuns pozitivi solicitarilor unor state de intarire a securitatii unor ambasade

Sedinta CSAT de jumatate de ora

Presedintele Traian Basescu a convocat, luni seara, la Palatul Cotroceni, o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ale carei subiecte nu au fost date publicitatii.

Sedinta a avut loc la ora 19.00 si a durat doar 30 de minute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu sedinta CSAT, #Osama bin Laden Romania , #presedinte
Comentarii