Opinii: Traian Basescu si critica Opozitiei pure!

Marti, 17 August 2010, ora 13:01
3615 citiri
Opinii: Traian Basescu si critica Opozitiei pure!
foto: echipadeimagine.ro

Doar in tara lui Traian Basescu intalnim paradoxul ca Puterea sa critice mai mult decat Opozitia insasi, Guvernul sa tipe mai tare decat poporul si partidul de guvernamant sa se lamenteze zilnic ca Opozitia nu vine cu solutii la incalceala guvernarii PD-L.

Sa ne intelegem bine: Opozitia sa vina cu solutii, dar tot noi sa ramanem la guvernare! De unde-or fi invatat astia politica?

Ascultandu-l pe Sebastian Lazaroiu, ai putea crede ca de la Brancoveanu incoace nimeni nu a mai stiut sa conduca tara asta. Si cand totusi a facut-o, a facut-o prost. Doar Traian Basescu "este perfect" si doar el are intotdeauna dreptate.

Stau si ma intreb oare ce se va alege de tarisoara asta peste 4 ani cand mandatul lui Traian Basescu va sucomba in mod natural? Oare in cine o sa ne mai punem sperantele si cui o sa ne mai incredintam viitorul?

Parca si vad sute de mii de oameni cu lacrimile siroaie precum in montajele de proasta factura de la inmormantarea lui Kim Ir Sen: cui ne lasi, tatucule? Sau poate ca in prea-inteleapta-i gandire Basescu isi va pregati din timp un post de super-prim-ministru sau de presedinte-coordonator al Romaniei sau, mai stii, de presedinte de onoare.

Ce Opozitie l-ar multumi pe Basescu?

De fapt ce fel de Opozitie si-ar dori Traian Basescu? Bine, din start trebuie spus ca niciun fel de opozitie nu l-ar multumi. Caci, Opozitia inseamna critica. Iar critica inseamna punerea la indoiala a cuvantului lui Zeus.

Ceea ce nu se cade intr-un regim democratic, nu-i asa? Totusi, daca Constitutia spune ca trebuie sa fie o opozitie, atunci benefica pentru presedinte ar fi una care sa nu "opozeasca" si care sa aprobe condescendent din cap toate prostiile pe care le face PD-L.

O opozitie care sa accepte ordinele de conducere interna asa cum le accepta PD-L, caci, nu-i asa, presedintele este "apolitic". O opozitie care sa nu critice, ci care sa vina cu maldarul de solutii pe care sa i le depuna la picioare. Solutii pe care, bag de seama, PD-L nu e in stare sa le intocmeasca.

Probabil ca presedintele si-ar dori o opozitie care sa nu i se opuna lui, ci doar anumitor elemente dizidente si "lase" din PD-L, pentru ca el este presedintele tuturor romanilor, deci si al Opozitiei.

Asa ca, daca Opozitia isi iubeste tara, ar trebui musai sa-l iubeasca si pe presedinte. Viceversa, se pare, nu-i adevarata, din moment ce presedintele, deloc apolitic si echidistant, defineste Opozitia drept dusman al Romaniei, PSD drept un partid de satrapi securisti-comunistoizi, iar PNL drept partid al mogulilor. Doua partide care vor duce musai tara pe buzele prapastiei, doua partide care-au adus tara in halul in care este acum.

Hai sa-ti dau o guvernare!

Si totusi, in mod ilar, de vreo luna-doua incoace, mintea lui Traian Basescu prin gura lui Emil Boc, dar si prin diversi reprezentanti incearca marea cu degetul facand aluzii din ce in ce mai stravezii tocmai celor din PSD si PNL pentru a mai prelua din dezastrul Puterii. Stie presedintele ce stie.

Caci, cel putin la PSD, absenta de la guvernare timp de 6 ani a cam redus din resurse. Problema e ca pe timp de seceta guvernamentala social-democratii s-au cam invatat cu putin, asa ca povestea cu disperarea PSD de a reveni la putere nu prea mai tine.

Presedintele se mai amageste cu ideea ca pentru oricine accederea la putere este o prajitura prea tentanta, de nerefuzat.

"Daca Opozitia vine cu un program mai credibil decat ce face actualul guvern, nu voi avea nicio ezitare, in cazul in care o motiune de cenzura trece, sa le incredintez guvernarea", spune Traian Basescu.

Ce inseamna "credibil" din punctul de vedere al presedintelui? Care sunt criteriile? Care este ideologia pe care ar trebui sa se muleze aceasta credibilitate? Sau ar trebui sa se muleze doar pe mentinerea la butoane a lui Traian Basescu?

Probabil ca Basescu ar "pune" la guvern pe oricine i-ar garanta, lui personal, ca nu se va atinge de puterea sa decizionala. Si cum asa ceva nu mai exista in Romania si domnul Basescu o stie foarte bine, este clar ca ne aflam doar in fata unui exercitiu rasuflat de imagine menit doar a demonstra inca o data ceea ce nimeni nu mai crede: ca presedintelui chiar ii pasa.

A spune ca vrei sa transferi responsabilitatea guvernarii altora tocmai la mijlocul mandatului este fie o dovada de cinism, fie o dovada de lasitate.

Treziti in august 2010 (practic la mijlocul mandatului) cu cartoful fierbinte al crizei in mana, vor sa ispiteasca Opozitia cu guvernarea.

Daca le iese pasienta, pot rasufla usurati ca nu-i mai ia lumea la alergat pe strada. Daca nu, pot in continuare sa ne abureasca cu "greaua mostenire" si iresponsabilitatea politica a Opozitiei.

Oricum, mie imi place modul ritualic cu care presedintele rosteste cuvintele: "le ofer guvernarea", "le incredintez guvernarea", de parca guvernarea ar fi o batista din buzunarul de la piept pe care o "incredinteaza", el, presedintele, cui il iubeste mai tare.

Legi, constitutii, parlamente, majoritati parlamentare, toate acestea sunt doar cuvinte goale atata timp cat presedintele crede ca detine in proprietatea lui personala guvernarea, jucaria lui preferata, pe care o da cadou unora sau altora, dupa cantitatea de linguseala, intocmai ca domnitorii fanarioti care ofereau mosii, privilegii si caftanii boierilor care-i sustineau la domnie.

Acuma, de ce i-o fi trebuind lui Traian Basescu un alt premier? Ca doar mai zilele trecute Emil Boc se compara cu Zapatero, Sarkozy si Angela Merkel la un loc.

Nu-l lasa, dom' presedinte, ca altul mai bun nu gasesti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul face noi pregătiri pentru o ofensivă în Rafah, în ciuda opoziției Statelor Unite
Israelul face noi pregătiri pentru o ofensivă în Rafah, în ciuda opoziției Statelor Unite
Israelul ar fi desfăşurat artilerie suplimentară şi transportoare blindate de trupe la periferia Fâşiei Gaza, ceea ce sugerează că armata se pregăteşte pentru ofensiva terestră,...
Palestina vrea să adere la ONU. Observatorii se îndoiesc că solicitarea va trece având în vedere opoziția SUA
Palestina vrea să adere la ONU. Observatorii se îndoiesc că solicitarea va trece având în vedere opoziția SUA
Consiliul de Securitate al ONU se va pronunţa joi, 17 aprilie, asupra cererii palestinienilor de a deveni stat membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite, au declarat marţi seară pentru AFP...
#Traian Basescu guvernare, #opozitie, #motiune cenzura , #presedinte
Comentarii
Poza Cine-uita-nu-merita
Cine-uita-nu-merita
rank 5
I
I.E.Feher
rank 1
Doar in tara lui Ovidiu Mihalache, seniorul, intalnim paradoxul ca massmedia si majoritatea tembelizoarelor au o singura tema, o obsesie