Opinii:Traian Basescu si frisonul istoriei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Iulie 2010, ora 17:23
8211 citiri
Opinii:Traian Basescu si frisonul istoriei

Traian Basescu a inceput sa simta, probabil, tot mai des si mai inghetat frisonul istoriei. Este ceea ce sugereaza expresia pamantie cu care s-a dus miercuri la sedinta de guvern. Pentru ca Traian Basescu este pe cale sa piarda ultima mare batalie care i-a ramas si cea mai importanta, indraznesc sa spun. Batalia cu istoria.

In acest al doilea mandat, eliberat de presiuni electorale, avand la Palatul Victoria cel mai fidel premier pe care si-l putea imagina, dar si propiul partid drept forta covarsitor dominanta a guvernarii, cu o majoritate asigurata in Parlament era de asteptat ca presedintele sa-si puna in practica cele mai importante proiecte politice. Insa, printr-o intorsatura ironica a istoriei, Traian Basescu este foarte departe de acest obiectiv.

In schimb, presedintele nu mai face decat sa deconteze propriile erori, dar si pe cele comise de intreaga clasa politica a ultimilor 20 de ani, iar proiectele sale, esentiale pentru Romania, incep sa se spulbere sub presiunea acestor deconturi ajunse la scadenta.

Desi parea la un pas de declansare, reforma educatiei este, iata, din nou prinsa in limbo. Respinsa de Curtea Constitutionala, legea educatiei a ajuns in Parlament cu mult prea tarziu pentru a mai fi adoptata in sesiunea legislativa de-abia incheiata. Asta inseamna ca nu va putea intra in vigoare decat, cel mai devreme, la inceputul anului scoalar 2011-2012. Dar exista vreo garantie ca pana atunci va mai ramane in fruntea Educatiei un ministru cu un apetit reformist macar cat al lui Daniel Funeriu? Exista vreo garantie ca actuala coalitie majoritara va supravietui pana atunci?

Despre reforma constitutionala, ca fundament al reformei statului, aproape ca nu se mai vorbeste. Nici despre rezultatele referendumului. Cine sa mai aiba timp de asa ceva cand economia se prabuseste in fiecare zi si inclusiv guvernatorul BNR, cel mai calm si mai putin panicard demnitar pe care il are Romania, a ajuns sa avertizeze asupra riscului unor conflicte sociale.

Sub presedintele care a ajuns la putere sub deviza "Sa traiti bine!", romanii cunosc un soc economic fara precedent in ultimii 10 ani cel putin, cu salarii taiate, inflatie care o ia din nou in sus, majorari de taxe si impozite si teama mai mare ca niciodata de ceea ce va aduce iarna. Toate acestea sunt consecintele ale crizei mondiale insa ele se manifesta mai aprig in Romania decat in orice alta tara europeana, ce exceptia Greciei poate, inclusiv din cauza deciziilor haotice si improvizate ale guvernului.

Dar poate cea mai grea dintre lovituri pentru Traian Basescu a venit din partea Comisiei Europene prin intermediul celui mai dur raport pe Justitie din 2004 incoace. Un raport in care CE lasa la o parte orice urma de echivoc si diplomatie si, cu o duritate fara precedent, acuza Romania ca nu-si indeplineste obligatiile fata UE si nu manifesta vointa politica pentru eradicarea coruptiei la nivel inalt si pentru reformarea Justitiei. Acest raport anuleaza, practic rezultatele de pana acum ale celui mai important proiect prezidential, concretizat plastic, daca va amintiti, in tepele din Piata Victoriei.

Si daca toate aceste obiective de maxima importanta, asumate in mod repetat, cad rand pe rand ca popicele, cu ce va reusi sa se prezinte presedintele la judecata istoriei. Daca nimic nu se schimba radical, Traian Basescu se indrepta cu pasi repezi de verdictul dezamagitor "presedintele care a vrut multe, dar n-a prea reusit nimic".

Ce se mai poate schimba? Ma tem ca nu mare lucru, in pofida febrilitatii regasite a presedintelui, pentru ca, asa cum scriam si cu alte ocazii, domnia sa nu prea mai are parghiile necesare unei actiuni radicale. Principalul instrument pe care ar fi trebuit sa-l foloseasca impotriva coruptiei si pentru reformarea statului, adica propriul partid, se dovedeste la fel de corupt si tarat ca restul clasei politice.

PD-L a facut parte, fara scrupule, din coalitia murdara antiANI, iar votul unanim din Senat sta dovada.

Gyorgy Frunda este principalul vinovat, dar de unul singur n-ar fi reusit nimic. Alaturi de el au stat ticalositii din PD-L in frunte cu avocatul Mircea Andrei, el care a propus dosirea obiectelor de arta si bijuteriilor, sau Petru Filip, cel care a propus ca declaratiile de avere sa nu mai fie publice.

Premierul cel fidel, cel care ar fi trebuit sa aplice obiectivele presedintelui, se dovedeste cu mult prea slab, depasit de situatie si temator pentru masurile pe care le presupune momentul. Guvernul care ar fi trebuit sa lupte cu criza se dovedeste macinat de clientelism, mai degraba incompetent si, mod cert, lipst de viziune. Un astfel de partid, un astfel de guvern, un astfel de premier sunt o sabie de lemn in lupta pentru reformarea statului roman, iar presedintele, ma tem, incepe sa descopere dureros acest lucru.

Dar domnia sa si-a pavat drumul spre aceasta trista descoperire cu numeroase greseli si inconsecvente. Poate ca doua au fost cele mai mari. Pe de-o parte, Traian Basecu a permis pesedizarea PD-L, a tolerat cresterea baronilor portocalii cu nimic mai onorabili decat cei rosii si a renuntat treptat la criteriile aspre de la inceptul ascensiunii sale politice, ajungand ca anul trecut, in campanie, aproape sa abandoneze tema coruptiei.

Apoi, in deembrie 2009, cand a jucat ultima carte, nu numai a domniei sale, ci a Romaniei, in fata crizei, a facut cea mai proasta alegere de premier, aceea care vreme de un an de zile isi dovedise deja incosistenta si limitele. Probabil ca daca in decembrie 2009, dupa alegerile prezidentiale, alegerea preseintelui ar fi fost din nou Lucian Croitoru, soarta tarii ar fi fost alta, macar din puncnt de vedere economic.

Sunt multi cei care se bucura, probabil, de acest esec profilat al lui Traian Basescu. Mai mare postie e greu de gandit. Indeplinirea proiectelor de reforma ale presedintelui ar fi schimbat fata Romaniei. Asanarea clasei politice, anticoruptia eficienta, reforma educatiei ar fi fost premisele unei dezvoltari pe lunga durata si sanatoasa a Romaniei. Ma tem, asadar, ca nu se profileaza doar un esec al presedintelui, ci unul al Romaniei, dar asta nu face decat sa agraveze responsabilitatea lui Traian Basescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu mandat, #Basescu Boc Guvern, #Basescu raport CE justitie , #presedinte