Traian Basescu spune ca Romania este in pericol nuclear

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 22:30
3819 citiri
Traian Basescu spune ca Romania este in pericol nuclear

Romania nu este la adapost de pericolul pe care il reprezinta Iranul, prin puterea sa nucleara, a declarat miercuri seara presedintele Traian Basescu.

"Programul nuclear iranian prezinta riscuri si pentru noi; distanta dintre Iran si Romania este mica si nu intreg teritoriul Romaniei este protejat de scutul antiracheta american", a declarat presedintele Basescu, in cadrul unei emisiuni a televiziunii nationale, unde au fost abordate mai multe teme, de la recenta vizita in Israel, pana la impozitul forfetar sau apropiatele alegeri pentru Parlamentul European.

El a mentionat ca "Iranul trebuie sa devina transparent in a-si prezenta capabilitatile nucleare", iar acest lucru "trebuie probat prin controale standard".

"Fereasca Dumnezeu sa ajungem cu regimuri extremiste detinatoare de putere nucleara!", a exclamat presedintele, mentionand ca "riscuri sunt mari si din regiunea Afganistan - Pakistan", mai ales ca Pakistanul detine puterea nucleara.

Romania, importanta in procesul de pace

Presedintele Basescu, recent intors dintr-o vizita in Israel, a tinut sa explice ca "in Israel traiesc 400.000 de romani, deja aflati la prima sau a doua generatie, vorbitori de limba romana, foarte bine pozitionati din punct de vedere al culturii, educatiei si chiar politic".

Seful statului a precizat ca in Israel s-a discutat si problema palestiniana, afirmand ca "Romania are un rol important in mentinerea pacii, ea fiind acceptata de statele arabe si Israel datorita pozitiei echilibrate - statul palestinian are dreptul la existenta, la fel ca si Israelul, dar si acesta din urma are dreptul la existenta si securitate".

"Romania poate discuta cu oricare dintre aceste state intr-un mod credibil", a declarat presedintele.

Reprezentanta romana in Cisiordania

Seful statului a mai spus ca urmeaza sa se intalneasca si cu Mahmoud Abbas, in cursul unei vizite separate, la Ramallah.

Basescu a anuntat si ca o reprezentanta romana va fi deschisa in Cisiordania, procedurile in acest sens fiind deja demarcate.

Presedintele felicita Opozitia de la Chisinau

Intrebat cand se vor normaliza relatiile dintre Romania si Republica Moldova, Basescu a raspuns: "Atunci cand la Chisinau vor fi politicieni care vor face o politica in favoarea acestei tari".

Referitor la ce s-a intamplat miercuri la Chisinau, presedintele a comentat ca "Opozitia a dat o lectie: ca nu totul se cumpara in politica. Eu i-as felicita pe cei care au rezistat presiunilor", a declarat el, mentionand ca stie mai multe decat spune.

Basescu: Daca e democratie, sa ne manifestam!

Legat de alegerile europarlamentare de duminica, presedintele a spus ca toate sondajele care arata ca romanii sunt euro-entuziasti se vor face tandari daca prezenta la vot va fi de 20%. El, personal, spera intr-o prezenta la vot de 50%, mai mult sau cu putin mai putin.

Presedintele a numit prezentarea la vot a romanilor "un gest minimal", subliniind ca este extraordinar de important procentul de participare.

Iar daca nu au motivatia necesara pentru a se deplasa pana la cea mai apropiata sectie de vot ar trebui sa se gandeasca: "Ce-mi da mie Europa? Cateva miliarde de euro fonduri de preaderare (...) si 32 miliarde de euro din banii contribuabililor vechi cetateni ai Uniunii".

"Aceasta atitudine fata de romani nu poate fi tratata cu absenteism, pentru ca suntem cei mai interesati ca UE sa functioneze", a mai spus Basescu.

Vesnica intrebare legata de candidatura sa la prezidentialele din toamna a fost tratata nici cu "da", nici cu "nu": "Nu asta e prioritatea mea", a declarat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu problema nucleara, #Romania program Iran, #scut antiracheta american, #alegeri europarlamentare, #Basescu Israel, #relatii Romania Moldova, #candidatura Basescu prezidentiale , #presedinte