Traian Basescu sustine o conferinta de presa pe tema Raportului pe Justitie

Marti, 20 Iulie 2010, ora 15:32
1207 citiri
Traian Basescu sustine o conferinta de presa pe tema Raportului pe Justitie
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu va sustine marti, incepand cu ora 16.00, o conferinta de presa pe tema Raportului Comisiei Europene pe Justitie.

Comisia Europeana a aprobat, marti, raportul pe Justitie pentru Romania si Bulgaria. Colegiul Comisarilor europeni a aprobat cel de-al saptelea raport - al patrulea anual - referitor la stadiul aplicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare in Romania.

Daca vecinii bulgari au fost mai mult laudati decat criticati, in raport se arata ca Romania nu a indeplinit multe dintre prevederile Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit la intrarea tarii noastre in UE.

Europa reproseaza autoritatilor romane lipsa de angajament politic in sprijinirea procesului de reforma. Cu toate acestea, in 2010, au fost inregistrate o serie de progrese, mai ales odata cu adoptarea Codurilor de procedura civila si penala si cu publicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justitiei.

Comisia Europeana invita Romania sa ia masuri imediate si sa corecteze legea ANI in concordanta cu angajamentele asumate in momentul aderarii. "Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea pune in pericol parcursul bun al activitatii ANI si determina incalcarea in mod clar de catre Romania a angajamentelor asumate la data aderarii", se arata in document.

Legea ANI se intoarce in Parlament, CCR a decis ca e neconstitutionala

In opinia CE, Romania sufera, la nivelul conducerii sistemului juidiciar, de o anumita lipsa de vointa de a coopera si de a-si asuma responsabilitati in beneficiul reformei.

Raport CE pe Justitie: Reorganizarea ANI, aspru condamnata

In plus, Romania are de suferit de pe urma lipsei de vointa la nivelul conducerii sistemului judiciar in ce priveste cooperarea si asumarea responsabilitatii in avantajul reformei.

Comisia Europeana recomanda Romaniei, in raportul publicat marti, revizuirea competentelor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cresterea rolului Institutului National al Magistraturii.

In ce priveste sanctiunile ce ar putea fi impuse Romaniei in conditiile in care nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderare, mai precis legea ANI, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a spus, dupa prezentarea raportului, ca "nu este momentul" sa vorbim despre ele.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Traian Basescu conferinta presa, #Raport Justitie, #raport justitie ANI, #Raport CE justitie , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
"Comisia Europeana recomanda Romaniei, in raportul publicat marti, revizuirea competentelor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cresterea rolului Institutului National al Magistraturii."